ツ Teman Tapi Mesra

Bila masa sesuai kita patut elak muka berkedut dari awal?

Haaa..cer teka umur berapa sepatutnya korang mula nak jaga muka dari berkedut awal?? Perempuan kan suka kulit cerah tapi jarang nak fikir awal pakai set anti-penuaan. Sama lah macam ena masa remaja fikir nak kulit bersih, glowing melepak macam korea konon lah! tapi bila dah 30 siri ni fikir nak awet muda pula.


Senang je nak kesan kawasan berkedut ni contoh dahi, bahagian tepi mata dan jugak bila kita senyum seperti gambaran di atas. Cuba cek muka sekarang. Ada garis halus tak?

Jawapannya seawal usia 25 tahun! Yaa... muda lagi kan? Tapi tahu tak banyak kos nak repair kawasan berkedut? Produk confirm lah lagi mahal kosnya. Jadi kuncinya di sini adalah "KULIT KEKAL LEMBAB". Jadi tak kisah lah produk apa korang pakai pastikan PENCUCI + PELEMBAB. 2 ni set basic. Jangan fikir terlalu jauh serum, masker atau produk tambahan lain jika kekurangan budget tapi fikir pencuci BFF nya pelembab. Yang penting pelembab jangan sapu area mata kerana terlalu sensitif. Nak sample eye cream boleh minta ena. hehe. Percuma je.

So dah faham kan konsep????

Kalau tak pasti nak start pakai apa, ena sarankan set Mary Kay Timewise Miracle 3D ni. Ena paling suka bauannya macam tembikai susu. Yang bestnya jimat sebab tahan 7 hingga 8 bulan. Senang cerita setahun beli 2 kali je. Tak cukup budget? Macam ena sebutkan tadi pencuci + pelembab dulu. Mesti ada basic. Yang lain itu bonus.


Pantun ini hak milik owner blog - Tinynasweet

Nak kulit bersih lagi mempersonakan,
Cleanser 4-in-1 sangat disyorkan,
Manfaat utama menghilangkan kotoran,
Bertambah yakin terserlah kejelitaan.

🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷

Softener membantu mengecilkan pori,
Cepat meresap jua menghidratkan,
Kesannya lembut berseri-seri,
Bila berselfie nampak menakjubkan.

🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷

Menjemur pakaian menghadap matahari,
Berpeluh badan menghela nafas,
Day cream SPF30 penyelamat diri,
Melembab dan melindungi dari radikal bebas.

🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷

Usia meningkat tidak mengapa,
Yang penting kulit nak awet muda,
Siang pergi dan malam pon menerpa,
Melembab dan menegangkan night cream kan ada.

🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷🍁🌷

Nampak ketara lingkaran gelap,
Mata sembab menggusarkan hati,
Eye cream datang menjadi pelengkap,
Semakin tegang baru lah senang hati.




Nak pakai Mary kay ni tak boleh sapu banyak. Sebab itu jimat. Contoh pencuci ini ena guna saiz 5 sen je sebab ada scrub halus dan pekat cukup buat kita akan rasa bersih. Takde buih tapi pekat. Eh susahlah cakap. Kena try sendiri. Ni yang best tentang Mary Kay. Takde buih selambak! sebab buih banyak ni yang buat kulit kita makin kering.

Kalau masih keliru masalah kulit, tiada masalah ena sudi consult muka korang.

Ena | Beauty Consultant | 0123942251

Komitmen Organik Alce Nero : Bebas Pestisid, Bahan Cemar dan GMO

Memperkenalkan Tiga Produk Pasta Baharu Untuk Menambah Pilihan Pemakanan Sihat Semasa PKP 3.0

Diasaskan pada tahun 1970-an, Alce Nero merupakan perintis perladangan organik di Itali. Dibangunkan oleh koperatif petani muda yang bimbang akan kesan negatif pertanian komersial yang intensif, Alce Nero telah berkembang sebagai salah satu jenama makanan organik terkemuka di negara berkenaan, dengan kehadiran yang semakin bertambah di pasaran global.


Inspirasi Alce Nero

Dalam Bahasa Itali, ‘alce’ bermakna elk atau rusa besar, manakala ‘nero’ adalah warna hitam. Alce Nero dinamakan mengikut dukun puak Lakota, Chief Black Elk (1863-1950) yang telah memberi ilham kepada para pengasas jenama ini melalui kecintaan beliau terhadap Bumi, komitmennya untuk hidup secara harmoni bersama alam semula jadi serta menghormati tradisi yang diamalkan. Logo jenama ini telah diolah untuk menggambarkan Chief Black Elk berkuda sambil menyebarkan mesej pengawasan ekologi.

Visi Organik

Visi organik Alce Nero adalah ‘dari ladang kami ke hidangan anda’ dengan hanya beberapa langkah di antaranya kerana ahli-ahli koperatif Alce Nero memanfaatkan kaedah pertanian dan perkilangan tradisional bersama penyelidikan berteknologi terkini.

Asal-Usul dan Kebolehkesanan

Alce Nero adalah unik kerana petani kami merupakan pengeluar dan pemegang yang berkepentingan. Oleh itu anda akan sentiasa dapat mengetahui asal-usul setiap produk kerana ia tertera pada label yang disediakan. Kesemua produk berasal daripada ladang-ladang kami, ditanam tanpa menggunakan pestisid atau bahan kimia sintetik, tidak mencemarkan alam dan tiada organisma yang diubahsuai secara genetik (GMO) bagi memenuhi standard pensijilan organik di peringkat global. Kesemua rangkaian produk Alce Nero telah menerima pengiktirafan organik daripada badan-badan terkemuka seperti Pensijilan Organik Eropah dan Pensijilan Organik Jepun.
Alce Nero Menambah Kepelbagaian Sajian FMCO Anda

Produk Organik yang dimanfaatkan sebagai sebahagian daripada pergerakan makanan sihat menyediakan pelbagai kebaikan. Sambil kita kekal di rumah semasa Perintah Kawalan Pergerakan Penuh (FMCO) ini, sebahagian besar daripada kita khususnya kanak-kanak, pasti menyukai kepelbagaian dan keseronokan pada hidangan yang disediakan. 

Tiga Pasta Organik Baharu Alce Nero!

Kami memperkenalkan tiga pasta baharu Alce Nero - Organic Tricolore Spaghetti; Organic Tricolore Kids Pasta Sport Shapes dan Organic Whole Wheat Spaghetti. 

Alce Nero Organic Tricolore Spaghetti dan Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti dijual pada harga RM8.20  setiap pek, sementara Alce Nero Organic Kids Pasta Sport Shapes pada harga RM5.90. Pasta Alce Nero boleh didapati di bahagian makanan organik iaitu Ben’s Independent Grocer, Jaya Grocer, Village Grocer dan rangkaian AEON terpilih. 

Pasta Organik Tricolore Alce Nero

Alce Nero Organic Tricolore Spaghetti

Pasta tricolore Alce Nero - Organic Tricolore Spaghetti dan Organic Tricolore Kids Pasta Sport Shapes - didatangkan dalam tiga warna - neutral, hijau (berperisa bayam) dan jingga (berperisa tomato). Pasta Alce Nero adalah ditarik dengan gangsa, kaedah penyemperitan pasta Itali secara tradisional yang menghasilkan pasta bertekstur lebih kasar dan berliang, membentuk permukaan ideal bagi sos untuk melekat.


Alce Nero Organic Tricolore Kids Pasta Sport Shapes

Pasta Organik Tricolore Alce Nero akan menyerikan sebarang hidangan, dan merupakan cara terbaik untuk memperkenalkan sayur-sayuran sihat dan berserat tinggi dalam cara yang tidak menakutkan dan penuh enak kepada anak-anak yang cerewet makan. 

Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti

Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti

Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti atau Spageti Gandum Penuh Organik Alce Nero menggunakan semolina gandum penuh durum organic yang diperbuat dengan mengisar keseluruhan bijirin tanpa dimasukkan sebarang bahan lain. Mata air dari Pergunungan Dolomite digunakan untuk menyediakan doh tersebut bagi rasa yang lebih halus. Pasta gandum penuh ini kaya dengan serat dan ideal untuk dihidangkan bersama sos-sos tomato Alce Nero.

Resipi Pasta Organik Alce Nero dengan kelainan

Pasta membolehkan daya imaginasi anda bebas untuk berkarya di dapur. Pilih satu hidangan, rempah yang sesuai dan pasta bagi mencipta satu hidangan unik yang menyelerakan.

Spaghetti Pad Thai dengan Pasta Gandum Penuh


Jika anda merupakan penggemar Pad Thai, maka anda perlu mencuba edisi bijirin penuh ini tanpa rasa bersalah!

Pad Thai seringkali dipanggil sebagai makanan jalanan kebangsaan Thailand. Gantikan Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti untuk mendapatkan tekstur dan rasa gigitan seperti mi Pad Thai biasa, tambahkan ramuan berprotein dan sayur-sayuran bagi sajian yang lebih sihat dan lazat. 

Rebus Alce Nero Organic Whole Wheat Spaghetti mengikut arahan pada pek. Sementara spageti tersebut masak, panaskan sedikit  Alce Nero Extra Virgin Oil di kuali, tumis bawang yang telah dicincang, diikuti ayam dan udang yang diperap. Kemudian, masukkan sedikit air asam jawa, gula perang, penambah perasa stok ayam, cili padi dan sos ikan. Masukkan spageti yang telah dimasak, taburkan daun kucai yang telah dipotong dan tauge. Hias dan perah limau pada hidangan. Selamat menikmati sajian fusion Itali anda!

Ayam Masak Masam Manis bersama Spageti Tricolore


Tricolore Spaghetti Bersama sos masam manis buatan ‘home-made’ menjadikan makan malam anda lebih sihat dan lebih lazat

Terperap di rumah tidak semestinya kita harus sentiasa berasa bosan dengan rutin harian. Serikan hari anda dengan Alce Nero Tricolore Spaghetti untuk sajian ayam masak masam manis ini.  

Sediakan ramuan ayam masak masam manis. Perap ayam semalaman untuk rasa yang lebih menyerlah. Potong sayur-sayuran kegemaran anda: Kami menggunakan cendawan, lada benggala merah, lobak merah dan kacang hijau. 

Rebus spageti dan kacang hijau dan ketepikan sebentar. Sediakan sos masam manis dengan mencampurkan kicap cair, cuka, sos tomato, gula perang dan tepung jagung. 

Goreng ayam yang telah diperap dan keluarkan daripada kuali. Dalam kuali yang sama, goreng dengan pantas sayur yang telah disediakan. Masukkan ayam, pasta, kacang hijau dan sos yang telah disediakan sebelum ini dan gaul dengan sempurna. 

Hidangkan sajian anda dalam piring berasingan dan makan malam telah sedia! Pasta tricolore menambah warna dan rasa pada hidangan kegemaran Asia ini.

Minestrone Pasta Sports Shapes


Resepi pasta yang mudah, lazat, dan mesra kanak-kanak pasti akan digemari anak anda!

Minestrone adalah hidangan klasik menenangkan hati dari Itali yang digemari kanak-kanak. Jika anak anda seorang yang cerewet makan, anda boleh ‘menyorokkan’ lebih banyak sayur-sayuran dalam hidangan minestrone berbanding hidangan yang kurang berkuah lain.

Menggunakan Alce Nero Organic Tricolore Sport Shape Pasta dalam resipi ini meningkatkan rupa hidangan yang pasti dapat menarik perhatian Si Kecil. Pasta yang mengandungi bayam dan tomota ini turut membantu dari aspek kandungan serat.  

Hidangan dalam satu periuk ini juga adalah pilihan terbaik jika anda tidak mempunyai masa yang banyak. Dalam sebuah periuk, tumis bawang, saderi dan lobak merah yang telah dipotong dalam minyak zaitun sehingga lobak merah lembut. Tambahkan bawang putih yang telah dicincang dan garam. Kemudian, masukkan kacang hijau, sos pasta Alce Nero, air dan masak sehingga mendidih. Masukkan kacang pea dan Alce Nero Organic Tricolore Sport Shapes, masak sehingga pasta al dente - kira-kira 10 minit. Hidangkan ketika masakan masih panas bersama parutan keju parmesan dan daun selasih. 

Dapatkan maklumat lanjut mengenai Alce Nero di https://alcenero.asia/recipes.html atau layari laman Facebook https://www.facebook.com/AlceNeroMalaysia/ dan  laman Instagram Alce Nero https://www.instagram.com/alceneromy/ untuk resipi-resipi lain yang menarik dan mudah disediakan.

Laksa Asam bersarang sedap di Muar

Walaupun ena anak jati Johor tapi favourite ena Laksam dengan Laksa utara. Janganlah kecam pulak. Selera masing-masing kan. hehe. Semuanya sedap yang penting kick ke tidak rasanya. Ena review sebab memang sedap dan puas hati dengan portion. Kalau order menu yang kita nak tapi tak lengkap bahan dengan harganya mahal memang idok lah nak review kat blog. Haaaa memang recommended first time makan terus in love. Tak jemu langsung ulang makan. Ena ni hantu laksa so kalau order tak cukup sebungkus sorang. Terpengaruh beli sebab ada kawan review kat Facebook. Kalau taukey bisness makanan kata makanan orang lain sedap mesti lah ena percaya....

Laksa Sarang sedap di Muar setakat ini (RM6)


Portion dia banyak bila pindahkan ke pinggan. Puas hati tengok bahan disediakan. Bagi ena RM6 tu cukup murah untuk portion camni. Buat masa ni ena tengok aktif ambil order time PKP ni. So tak perlu risau kalau terlepas order.



Tempahan pre-order kena awal taw. Bukan esok nak makan, hari ni baru nak order. Sebab menu akan bertukar. Haaa dia siap ada menu lain yang bagi ena sedap juga. Suami pon puji sedap.

Nasi Butter Chicken Roasted RM10


Ni pon sedap portion besar. Susah nak describe. Sedap lah! Ayam die tu besar kalau ena makan tu memang kekenyangan dibuatnya.

Nasi Arab Mandy Chicken Roasted
Nasi Ayam Mandy Kambing Cry2


Belum sempat merasa. Tapi mesti sedap sebab tempahan banyak.huhu. Dah rasa later ena update

Macaroni Cheese with Chicken Roasted


Belum merasa lagi..

Oglio Chicken Roasted


Pon belum merasa lagi. Ena baru tahu ada seller ni so ena just sharing apa menu yang ada. Kalau tengok review banyak feedback positif. Jadi tak salah share jela apa yang dijual kan. Next time boleh lah ena cuba. Bagi ena puas hati lah kalau setiap kali order tak pernah mengecewakan tekak ni.

Untuk tempahan pre-order boleh contact Raihanah @ Rai dan nak lagi mudah boleh tengok di Whatsapp status untuk ketahui detail bila open order. Haa kena inform Rai nak save contact kalau tidak tak dapat lah cek status tu.

Raihanah Razali | 013 758 9632


Kenapa muka naik jerawat selepas guna foundation?

Kalau dulu tak pernah ambil tahu pon apa fungsi utama pakai foundation ni. Cuma pakai sebab nak coverage cela muka dan cari kod color sama tona kulit. TAPI SALAH. Apa yang perlu kita ambil tahu bahan utamanya mesti "NON-COMEDOGENIC" yang bermaksud tidak menyumbatkan liang pori.

Haaa takut ler tuu. Cuba periksa kejap foundation korang ada tak tulis di label bahagian belakang tiub? Kalau ada bermakna korang tak perlu risau sebab pori bebas bernafas walaupun pakai dalam tempoh lama. Dah tahu kan kenapa muka cepat naik jerawat, ruam dan gatal-gatal? Banyak faktor juga tapi ini adalah salah satu puncanya. Kalau takde tulis tu janganlah gelabah pulak. Tak semestinya ia tidak berkualiti cuma bila ada label berkenaan kita rasa yakin dan selamat nak guna.


Berbeza betul skin dulu dan sekarang sebab dulu kulit ena mudah naik jerawat bila pakai foundation. Kini hanya gunakan Timewise Luminous 3D Foundation kulit ena semakin pulih tanpa merosakkan permukaan kulit. Terasa ringan dan mudah menggunakan makeup lain.


Bila foundation kita pakai tu bagus sudah tentu makeup yang kita pakai pon nampak smooth je. Takde lah crack bila berpeluh atau berminyak. Foundation ni medium coverage sesuai untuk daily makeup look atau bekerja. Bukan untuk makeup pengantin tu kena fully coverage. Haaa. Tapi so far ena pakai masih bertahan lama dan kelihatan fresh. Cukuplah nampak natural look gitu..

Mengandungi Age Minimize 3D Complex Khas


Nampak kecil je tapi orang macam ena yang jarang pakai boleh cover lebih setahun. hehe. Kalau bekerja rasanya tahan lah 6 bulan lebih. Harga RM75. Tapi calit sikit je. Intellimatch Technology khas sepadan dengan kulit ini menahan kesan penuaan. Wajah kelihatan muda dan lembut bertahan selama 12 jam. Ia mengandungi kompleks khas resveratrol terkandung, Vitamin B3 dan sejenis peptida anti penuaan. Senang cerita pakai ni boleh awet muda sekali taw. Secara purata boleh bertahan selama 1 tahun 1 bulan kadar penggunaan. memang super jimat!


Ni contoh di tulis bahagian belakang tiub foundation ni. Kulit sensitif boleh pakai sebab ia tak menyumbatkan pori. 

Paling best tu korang boleh pilih ikut kesesuaian kulit. Untuk kulit normal to dry boleh pakai "Luminous warna pink" manakala oily sesuai pakai "Matte warna purple"



Kod color






Dimana nak dapat kan? Mudah saje boleh order direct disini

Ena | Beauty Consultant | 0123942251

Settle juga masalah rambut anak kusut ni tak sampai 5 minit dah siap

Rambut anak jenis atas lurus bawah keriting memang cantik tapi 1 masalah kena hadap hari-hari ni bila tang kusut tu payah nak sikat. Time nak sekolah kena pakai tudung, lagi lah ambil masa lama nak sikat rambut dia je. Kesian kadang tu dia jerit sakit time ena sikat. Sorrylah nak ibu kadang geram tengok. Dah selalu potong rambut pon macam gitu juga hujung kusut. Pakai yang minyak untuk budak pon tak sesuai. 

Settle juga masalah rambut anak kusut ni lepas guna Good Virtues Co Multiple Repair Hair Serum

Padehal takde biji-biji pon kat rambut. Setiap tahun 2 kali potong rambut. Finally ena jumpa juga solution lepas tengok Ciktom review anak dia pakai hair serum ni. Eh betul lah. Lepas ena sapu dan ratakan semua rambut senang je nak leraikan pakai tangan lepastu sikat kejap je dah licin. So far pakai 2 bulan nampak ok takde pula rambut anak ena rosak. Tak kira rambut kering atau basah pon ena sapu boleh je leraikan yang kusut tu. Bau pon best wangi. Tq lah Ciktom suggest hair serum ni. Memang senang keje mak-mak nak siapkan anak ikat rambut sebelum pakai tudung ni. 


Good Virtues Co Multiple Repair Hair Serum

Good Virtues Co Multiple Repair Hair Serum 100ml ni ena beli tak sampai RM12 dekat shopee. Tahan lama sebab picit sikit je. Serum nya pekat.

Mengandungi minyak Habbatus Sauda organik dan Vitamin E membantu masalah rambut bercabang dan keriting supaya lebih terurus dan lembut. Organic Black Seed Oil yang terkenal dengan nutrien, mineral dan kaya antioksidan membaiki, memulihkan dan meremajakan. Ia juga bebas dari Mineral Oil, SLES, ALES, Parabens, synthetic colourants dan tidak diuji pada haiwan. ia hanya menggunakan 100% bukan bahan haiwan di dalam produk.

Ena beli disini tapi banyak lagi seller lain

https://shopee.com.my/product/7164090/4036733530?smtt=0.77688716-1622956239.9

Dah pakai pencuci dan pelembab masih takde perubahan? Ini tips untuk kulit tak nampak kusam

Dari tajuk tu adalah soalan yang dah biasa sangat ena dengar. Haaa rupa-rupanya kita tidak melakukan rutin lain dalam skincare iaitu "Exfoliate (pengelupasan)". Dengar macam takut kan? Siapalah nak hadap muka mengelupas ni. Tapi sepanjang 3 tahun ena pakai produk Mary Kay tak pernah lagi muka mengelupas teruk. Prosesnya hanya secara lembut. Cuma masa awal-awal muka rasa panas sedikit. Lepas 2-3 kali pakai masker baru reda. Mungkin bergantung kepada history kulit. Ada orang tak rasa apa-apa. Kulit ena ni jenis nipis boleh nampak segala urat muka.

Muka ena selepas menggunakan mask. Dulu mana berani tepek bare face kat sosial media.hahahahah. Sekarang yakin buat sebab kulit makin sihat. Now fokus pada jeragat je. So far kulit ena dah takde mengelupas teruk bahagian hidung dan tak kerap naik jerawat pasir. 2 perkara ni menghantui hidup sejak remaja lagi. Sebab ena sentiasa jadikan masker sebagai BFF. 

Nak bagi korang faham apa kegunaan masker ni untuk buang sel kulit mati. Pakai lah banyak mana pencuci dan pelembab tapi korang tak buang sel kulit mati tu tetap lah nampak kusam sampai ke sudah. Kalau rasa terlampau malas cukuplah 2 minggu sekali je.

Timewise Renewing Gel mask

Tips kulit nak sihat, apa yang ena amalkan adalah mesti ada exfoliate mask (pengelupasan secara lembut) & pampering mask (memberi kelembapan pada wajah). Kalau kulit selalu diperbaharui baru lah segala cream dan serum cepat meresap. Ni tidak dok komplen kenapa takde kesan ea?? Gitu juga nampak kusam. So please sayang kulit tu lebih banyak 💓💓💓 sebab muka takde jual kat kedai 😆


My favourite yang tak boleh skip ialah sleeping masker dari Timewise Renewing Gel mask. Tapi sekarang dah berwajah baru.  Tunggu habis baru tukar naaa. Memang tahanlah pakai 8 bulan tak habis lagi. Ena suka sebab tak payah cuci dulu. Terus bawa tidur, esok pagi baru cuci. Macam kulit baby taw lembut sangat. Dulu ena kerap naik jerawat pasir. Now naik sebutir tu pon cepat kecut sebab cepat-cepat tepek gel mask.


1 botol RM110 boleh tahan 8 bulan ke atas

Botanical Effect mask


Kedua ena pakai Botanical Effect Mask tapi sekadar 3-4 kali sebulan sebab skin sekarang lebih ok berbanding dulu banyak whitehead & blackhead. Yang bestnye macam kena cucuk botox kulit anjal je. 

Fungsinya menanggalkan sel kulit mati, menarik lebihan minyak, membersih segala kotoran yang tersumbat dan menanggalkan whitehead & blackhead. 1 botol RM80 boleh tahan setahun ikut pada kekerapan.

Lumivie Black Sheet mask

Dan yang terakhir ena memilih Lumivie Black Sheet Mask. Bayangkan sekeping mask ni bersamaan 30ml Lumivie serum. Fuhh serum tu ena pakai untuk 3-4bulan tapi 1 keping mask ni merawat selama 1 malam. Jauh beza kan??? Ni idaman setiap wanita nak kan kulit flawless glowing cerah macam orang Korea. Even harga agak kayangan tapi percaya lah kesan dia superb hanya sekali pakai. 1 kotak ada 5keping berharga RM245. Lumivie ni fokus pada jeragat dan mencerahkan kulit.


So dah tahu kenapa ena sangat galakkan memakai masker??? Tak semestinya kena pakai semua. korang pilih lah mask yang sesuai ikut masalah kulit dan budget. Paling basic ena galakkan pakai Botanical Effect mask untuk pertama kali pakai. Nak tahu lebih details boleh terus Whatsapp ena dibawah

Ena | Beauty Consultant | 0123942251