ツ Teman Tapi Mesra

Kenapa muka naik jerawat selepas guna foundation?

Kalau dulu tak pernah ambil tahu pon apa fungsi utama pakai foundation ni. Cuma pakai sebab nak coverage cela muka dan cari kod color sama tona kulit. TAPI SALAH. Apa yang perlu kita ambil tahu bahan utamanya mesti "NON-COMEDOGENIC" yang bermaksud tidak menyumbatkan liang pori.

Haaa takut ler tuu. Cuba periksa kejap foundation korang ada tak tulis di label bahagian belakang tiub? Kalau ada bermakna korang tak perlu risau sebab pori bebas bernafas walaupun pakai dalam tempoh lama. Dah tahu kan kenapa muka cepat naik jerawat, ruam dan gatal-gatal? Banyak faktor juga tapi ini adalah salah satu puncanya. Kalau takde tulis tu janganlah gelabah pulak. Tak semestinya ia tidak berkualiti cuma bila ada label berkenaan kita rasa yakin dan selamat nak guna.


Berbeza betul skin dulu dan sekarang sebab dulu kulit ena mudah naik jerawat bila pakai foundation. Kini hanya gunakan Timewise Luminous 3D Foundation kulit ena semakin pulih tanpa merosakkan permukaan kulit. Terasa ringan dan mudah menggunakan makeup lain.


Bila foundation kita pakai tu bagus sudah tentu makeup yang kita pakai pon nampak smooth je. Takde lah crack bila berpeluh atau berminyak. Foundation ni medium coverage sesuai untuk daily makeup look atau bekerja. Bukan untuk makeup pengantin tu kena fully coverage. Haaa. Tapi so far ena pakai masih bertahan lama dan kelihatan fresh. Cukuplah nampak natural look gitu..

Mengandungi Age Minimize 3D Complex Khas


Nampak kecil je tapi orang macam ena yang jarang pakai boleh cover lebih setahun. hehe. Kalau bekerja rasanya tahan lah 6 bulan lebih. Harga RM75. Tapi calit sikit je. Intellimatch Technology khas sepadan dengan kulit ini menahan kesan penuaan. Wajah kelihatan muda dan lembut bertahan selama 12 jam. Ia mengandungi kompleks khas resveratrol terkandung, Vitamin B3 dan sejenis peptida anti penuaan. Senang cerita pakai ni boleh awet muda sekali taw. Secara purata boleh bertahan selama 1 tahun 1 bulan kadar penggunaan. memang super jimat!


Ni contoh di tulis bahagian belakang tiub foundation ni. Kulit sensitif boleh pakai sebab ia tak menyumbatkan pori. 

Paling best tu korang boleh pilih ikut kesesuaian kulit. Untuk kulit normal to dry boleh pakai "Luminous warna pink" manakala oily sesuai pakai "Matte warna purple"



Kod color






Dimana nak dapat kan? Mudah saje boleh order direct disini

Ena | Beauty Consultant | 0123942251

3 Chantiq Manis:

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

CCL pernah pakai faoundation marykay ni . Memang sangat selesa muka jadi ringan je

Bae Roslan said...

selama ni beli foundation tak pernah baca label. thanks ena

Wan Zawawi said...

Nnati bolehlah rekemenkan wife guna foundation Mary kay ini