ツ Teman Tapi Mesra

Sunscreen vs sunblock. Mana satu yang patut guna?

Sunscreen vs sunblock. Mana satu yang patut guna? | Dulu tahu ada sunblock je. Tapi masa first time dengar sunscreen ni mula confuse, eh ada beza ke 2 benda ni???

SUNSCREEN VS SUNBLOCK. APA BEZA YA?

Krim Sunblock diformulasikan untuk melindungi dari sinaran UVB. Krim Sunscreen pula melindungi dari sinaran UVA.



APAKAH MAKSUD SINARAN UVA dan UVB?

Sinaran UV (ultraviolet) adalah sinaran yg terkandung di dlm cahaya matahari. Ia adalah punca utama kepada masalah kulit yg disebabkan oleh cahaya matahari. Sinaran UV boleh merosakkan DNA pd sel-sel kulit. Sekiranya kerosakan berlaku pd DNA gen yg mengawal pertumbuhan sel kulit, ini akan menyebabkan terjadinya kanser kulit.


Sinaran UVA adalah penyebab utama kepada kesan penuaan seperti garis-garis halus, kedut & bintik-bintik gelap pada kulit. Ia menyebabkan 90% penuaan kulit pra-matang (premature skin aging). Sinaran UVA boleh menembusi kaca tingkap.


Sinaran UVB adalah punca utama kepada masalah ‘sunburn’. Sinaran ini boleh terhalang oleh kaca tingkap.


APA PENTINGNYA KRIM SUNSCREEN?

Ramai yang masih belum tahu akan kepentingan penggunaan krim Sunscreen ini. Majoriti di antara kita yang tidak menggunakan krim ini sebagai langkah penjagaan asas kulit muka.

Krim Sunscreen dengan ‘Broad-Spectrum Protection’ melindungi kulit dari sinaran UVA & UVB. Di antara kebaikan krim ini adalah ia dapat:

• mengurangkan kesan gelap pada parut jerawat
• mengurangkan pembentukan jeragat & bintik-bintik gelap pada kulit
• melambatkan kesan-kesan penuaan seperti garis-garis halus & kedut.


‘SUN PROTECTION FACTOR’ (SPF)

Pakar kulit mencadangkan supaya menggunakan Sunscreen dengan SPF sekurang-kurangnya 30 (menghalang 97% sinaran matahari), sehingga SPF 50 (menghalang 98% sinaran matahari).


BILA PERLU SAPU KRIM SUNSCREEN?

Setiap hari pada waktu siang, walaupun berada di dalam rumah atau tempat yang tertutup sebab cahaya matahari masih dapat menembusi. 

"Alaa... tak suka lah pakai cc cream dalam rumah sebab ada kod color."

Eh siapa kata? Mary kay ada banyak UV protection yang korang boleh pilih taw ikut selesa dan keperluan kulit. Macam ena sendiri hanya duduk rumah dan memilih Honey Glow Finisher sebab suka skin nampak glass skin ala Korea gitu.. Dan kod color putih. Jadi jangan risau. yang penting ada protection ok!



Di rumah ena sangat suka Timewise 3D Day cream dan Honey Glow Finisher. Ena memang suka nampak glowing ni.

TimeWise 3D Day Cream SPF 30 Broad Spectrum Sunscreen 48g RM139
CC Cream Sunscreen SPF 15 29ml RM75


Honey Glow Finisher 40ml RM129

Kalau nak bercuti di kawasan pantai nak guna mana pula? 
Ataupun korang jenis kerja yang banyak mengadap sinaran matahari?
Muka berminyak atau kering. Risau tak sesuai?
Jadi apa yang sesuai digunakan?


Korang boleh cuba produk baharu iaitu :

Invisible UV Defense Lotion SPF50+/PA+++ (Kulit kering) RM115
Sheer UV Defense Milk SPF50+/PA+++ (Kulit berminyak) Rm115


Jika korang ada jeragat ena sarankan guna produk ini untuk perlindungan SPF 50 di rumah dan di luar rumah.



Klik nombor tertera untuk lebih lanjut

Ena | Beauty Consultant | 0123942251


Cara mudah dan pantas merawat eyebag

Cara mudah dan pantas merawat eyebag | masa zaman belajar dulu perkara ni memang kerap terjadi. Yelah tak cukup tidur 1 hal. Kena pula pagi tu ada presentation penting. Eh mata kemain naik sembab. Itu kalau tak cukup tidur. Jika kerap menangis sebab syok layan drama air mata, memang lagi lah sembab. i memang feeling taw lagi-lagi cerita hindustan dan korea. Apa perkara yang biasa korang lakukan untuk kurangkan bengkak sekeliling mata tu? kalau ena selalu cari timun tepeklah kat mata ni. itu pon kalau ada stok. huhu..



Sebelum bercerita lanjut....

Apa itu eyebag?

Eyebag ataupun Periorbital Puffiness adalah keadaan dimana tisu di kawasan sekeliling mata kita mengalami kebengkakan. Bengkak yang terhasil di kawasan bawah mata itulah kita panggil sebagai eyebag kerana bentuknya yang seperti kantung beg.



Bagaimana eyebag boleh berlaku?

1️. Menggunakan Skincare Di Kawasan Sekeliling Mata.
Siapa pernah dengar tentang retinol, salicylic acid, glycolic acid?Semua bahan ini berkesan untuk memperbaiki struktur dan rasa kulit anda tetapi ia juga boleh menyebabkan kerengsangan pada kulit seperti gatal-gatal. Dan bila anda menggunakannya terlalu hampir pada kawasan mata anda, kerengsangan tersebut akan menjadi punca terhasilnya eye bag pada mata anda.

2️. Tidak Membilas Muka Dan Rambut Anda Sebersih-Bersihnya
Matthew Zirwas, MD, Pengarah Contact Dermatitis di Pusat Perubatan Wexner, Ohio Universiti, menyatakan, dermatitis pada kelopak mata (keradangan yang menyebabkan anda menggosok mata) adalah disebabkan oleh sisa-sia syampu, perapi, atau pembersih muka yang terperangkap didalam lipatan kelopak mata anda atau disekitar kawasan mata anda.

3️. Tinggi Kandungan Garam di Dalam Tubuh Anda
Pernah tak anda menyedari bahaan diet pemakanan yang mempunyai sodium yang tinggi akan membuatkan badan anda menyimpan air di kawasan-kawasan yang tidak sepatutnya termasuklah kawasan di bawah mata anda. Secara umumnya, pengambilan garam (sodium atau natrium) adalah cukup 1500 mg dan mestilah tidak melebihi 2300 mg dalam sehari.

4️. Kehilangan Berat Badan Terlalu Cepat
Semua orang mengetahui tentang proses penuaan boleh membuatkan eyebag muncul pada mata anda apabila pipi anda mulai kendur. Tetapi tak ramai yang  tahu bahawa penurunan berat badan secara mendadak juga boleh menyebabkan masalah yang sama. Menurut Dr.Rushmini, lemak pada muka sangat penting bagi membentuk wajah.Pipi akan cengkung jika kehilangan lemak. Apabila lapisan lemak pada tarsal plate menipis akhirnya hilang akan menyebabkan bawah mata tampak cengkung dan berlekuk.

Macam mana nak rawat eyebag?


🥒Timun
Timun adalah bahan semulajadi yang sangat hebat untuk menyingkirkan eyebag. Ambil dua hirisan timun yang fresh dari peti sejuk anda. Letakkan pada mata anda selama 25 minit.

🥛Susu
Untuk mereka yang mengalami eyebag yang sangat teruk, ini adalah regular regime yang anda perlu ikut. Celupkan cotton pads ke dalam susu yang telah disejukkan. Letakkan pada mata anda dan biarkan selama 15-20 minit.

🥔Kentang
Simpan kentang di dalam peti sejuk untuk beberapa minit. Hiris kentang menjadi hirisan yang bulat. Letakkan pada kawasan mata anda. Pastikan menutupi kawasan eyebag anda. Biarkan selama 15-20 minit.



TAPI...Kalau nak lagi mudah taknak hiris bahan di dapur apa kata korang cuba Eyecare produk darpada Marykay ni. Mudah dan cepat digunakan.


Kedua-duanya ena dah guna. memang best. Letak dulu dalam peti ais. Terasa nyaman je bila sapu. Jenis yang ngadap skrin laptop lama jadi ena akan cari gel ni.

Kebaikan Marykay Indulge Soothing Eye Gel 11g


❤ Menyejukkan dan menenangkan. Mengandungi bahan botani yang dapat menegang, memejal dan mengurangkan kesembapan di kawasan mata (eyebag)

👀 mata sembab
👀 eyebag menganggu
👀 lingkaran gelap@hitam bawah mata
👀 mengadap laptop lama
👀 berjaga malam untuk siapkan assigment
👀 menangis lama
👀 pakai spec mata
👀 fineline
👀 mata penat

Fakta : kulit di sekeliling mata adalah kulit yang paling nipis dan sensitif pada wajah. Oleh itu adalah lebih cenderung menjadi lebih gelap dari kawasan lain di bahagian muka apabila tidak dirawat dan dijaga dengan betul.



Hydrogel Eye Patches 30 pairs


Mary kay Eye patch ini dalam bentuk hydrogel. Mampu berikan rasa sejuk bila pakai . Yang best, ada ANTIOKSIDA dari 4 jenis buah berry untuk kurangkan finelines, gelap bawah mata dan eyebag. Tambahan pula, eye patches hidrogel ini merupakan teknologi korea tau.


1. Dalam 1 bekas ada 30 pairs. Dalam seminggu pakai 2 kali jurr 
 
2. Dalam bekas hydrogel ada serum mata, jadi TIDAK BOLEH TRANSFER KE BEKAS YANG LAIN. 
 
3. Bahan utama adalah Glycerin 
 
So let me tell you something about this GLYCERIN 
 
✅bagus untuk berikan kelembapan kepada kulit lagi lagi yang kulit kering tuuu  
✅membantu mencerahkan kulit kusam   
✅memperbaiki penampilan bintik bintik gelap, parut 
 
4. Sebelum guna, letakkan di dalam peti ais selama 20 minit, Then, baru Letak di bawah mata selama 20 minit. Jangan biarkan lebih daripada 20 minit sebab tak nak serum tu kering, Bila kering mata akan cepat berkedut. Sedangkan kita pakai hydrogel tu untuk hilangkan kedut. 
 
5. Orang yang ada Eyebag dan mata panda sesuai pakai.  
 
6. Boleh juga letak di SMILE LINE. 


 
7. Kenapa company pair kan dengan soothing eye gel?. Sebab even pakai hydrogel ni pon kene pakai eye cream atau soothing eye gel. Ibarat Masker dengan Pelembap. 2 perkara yang berbeza.
 
senang citer hydrogel ni bila pakai memang nampak effect dia ketara sebab dia dah dicampur SERUM yang khas untuk mata kita😍☺️😊 


Klik nombor tertera untuk lebih lanjut

Ena | Beauty Consultant | 0123942251

4 sebab kenapa perlu exfoliate muka setiap minggu. Kalau tak diamalkan jadi apa?

4 sebab kenapa perlu exfoliate muka setiap minggu. kalau tak diamalkan jadi apa? | Haaaa sebelum tu nak tanya berapa basic skincare korang? Tahu tak ada 5 basic skincare. Bukan 2 iaitu pencuci dan pelembap sahaja. Tapi ada 5 step. Salah satunya adalah "Exfoliate". 

Dulu ena pon tak tahu exfoliate ni apa. Senang cerita tengok barang depan korang ada tak scrub atau masker? Kalau ada dan korang amalkan sah korang ada exfoliate kulit. Guna taw. Rugi skip step ni.


1. Pencuci - 2 kali sehari

2. Exfoliate - 2 kali seminggu. 

Sudah memadai untuk membuang sel kulit mati. Rajin macam mana pon korang mencuci dan memakai pelembap tapi kalau tak exfoliate kulit memang tak nampak perbezaaannya sebab lapisan dalam masih dalam keadaan tidak bersih.

3. Toner - 2 kali sehari

4. Pelembap - 2 kali sehari

5. Sun protector 

waktu siang sahaja. Malam ena akan pakai serum untuk booster kepada pelembap. Jangan skip sunscreen atau cc cream yang ada SPF walaupun berada dalam rumah sahaja. Kulit kita masih terdedah dengan sinaran UV melalui tingkap, skrin TV dan handphone.

Patutlah dulu kulit ena masih kategori kombinasi. Kering di kawasan pipi tapi berminyak di zon T. Pening nak pilih produk bila kita ada kedua-dua jenis.  Jeragat makin bertambah.eyyyy stress sangat sebab susah nak cover. Tapi selepas ena konsisten exfoliate muka baru lah ena faham kenapa pentingnya exfoliate ni.

Kenapa perlu exfoliate?

Setiap hari kulit kita akan menghasilkan sel kulit mati. Sel-sel kulit mati inilah yang akan menyebabkan kulit kusam, tona tidak sekata dan makeup jadi bercapuk. Apabila sel kulit mati tidak dibuang, lama-lama ia akan berkerak dan menyumbatkan liang pori kita. maka banyaklah masalah akan timbul seperti jerawat, jeragat, whitehead, blackhead dan berminyak.

Exfoliate sangat penting supaya kulit lebih bersih, anjal, tak mudah berkedut, tidak mudah naik jerawat, blackhead, whitehead dan kulit kusam. Selain itu, exfoliate ni membantu skincare korang meresap ke dalam kulit dengan sempurna.

"Alaa malasnya nak tepek masker". Kalau malas sangat buatlah sekali seminggu. Seeloknya lagi bagus nak dapat hasil yang konsisten guna 2 hingga 3 kali seminggu.

Jangan pakai lama-lama taw. Pastikan ikut masa ditetapkan.


Kalau teringin nak cuba tapi tak pasti nak gunakan yang mana boleh lihat ada pelbagai jenis masker yang ada di dalam Marykay ini. Jika muka terlalu berminyak dan jerawat aktif boleh gunakan charcoal mask.

Untuk Botanical effects masker ni ena suka sebab dia ada 3 formula iaitu kering, berminyak dan normal. Jadi kalau macam ena jenis kombinasi dulu first masker yang ena cuba adalah botanical effects. Best sangat macam pakai botox. Pipi kita rasa anjal. Oh yaa..kulit kombinasi pakai formula normal.

Pink clay mask ni limited edition. Bestttttt sangaatttttt. Jika korang jenis naik jerawat sebab pakai face mask, ena sarankan masker ni yang merupakan kombinasi tanah liat putih dan tanah liat merah.. Sebab tu warna pink. Tanah liat putih untuk kulit sensitif manakala tanah liat merah untuk kulit berminyak. Ia berfungsi membersihkan kotoran, mengawal minyak, melegakan kemerahan dan menenangkan kulit.


Untuk 3 jenis masker ni ena tak pernah guna lagi sebab skin ena tidak mengalami masalah pori yang ketara dan jenis susah naik jerawat. Tapi microderma set memang hot selling taw sebab ramai kawan yang jenis pori besar pakai scrub ni. Nampak result positif.


Set ni lah yang buat ramai in love. Kalau korang ada masalah kulit kasar, pori besar, parut jerawat degil, parut berlekuk, parut berlubang, blackhead dan whitehead yang susah nak hilang tu memang set ni lah yang sesuai digunakan.

Masih keliru juga nak pakai mana? Jangan susah hati ena sudi consult muka korang secara percuma saje. 


Klik nombor tertera

Ena | Beauty Consultant | 0123942251


Dari Pagi ke Malam: Rasai kelebihan sajian organik bersama Alce Nero!

Dari Pagi ke Malam: Rasai kelebihan sajian organik bersama Alce Nero! | Bulan Organik adalah satu kempen selama sebulan yang bertujuan meningkatkan kesedaran umum terhadap pelbagai manfaat makanan dan kelebihan pertanian organik termasuk makanan yang lebih bersih dan sihat serta kurang terdedah terhadap pestisid. Pengguna juga dapat mengetahui bahawa amalan pertanian yang lebih mampan ini turut membantu membanteras perubahan iklim serta memastikan biodiversiti terus terpelihara.


Alce Nero, jenama organik terkemuka di Itali, mencabar anda untuk Go Organic with Alce Nero selama sehari, seminggu atau sebulan untuk merasai pengalaman pemakanan organik dan kesannya terhadap kesihatan dan kesejahteraan diri. Bagi memudahkan penyesuaian diri dengan pengambilan makanan organik dalam diet seharian, Alce Nero telah membentuk satu siri resipi yang enak dan mudah disediakan bukan sahaja untuk sarapan, makan tengah hari, malah untuk snek dan juga pencuci mulut!


Jangan lepaskan peluang untuk mencuba rangkaian jem, sapuan dan madu Alce Nero, termasuk yang baru diperkenalkan di pasaran - Alce Nero Organic Blueberry Jam dan Alce Nero Organic Chestnut Spread yang dijual pada harga RM22.90 sebotol. 

Alce Nero Organic Blueberry Jam dibuat lebih daripada 100 gram buah setiap 100 gram produk yang siap; tanpa pektin, perasa tiruan atau pewarna makanan.

Alce Nero Organic Blueberry Jam diperbuat daripada lebih 100 gram buah-buahan bagi setiap 100 gram produk akhir. Ia tidak mengandungi pektin serta bahan perisa tiruan dan pewarna makanan. Beri biru yang ditanam dan dituai secara organik dimasak menggunakan kaedah pan vakum yang menggunakan suhu rendah dan tempoh masakan yang amat pendek bagi mengekalkan aroma, rasa dan memastikan nutrien buah-buahan terpelihara. 

Alce Nero Organic Chestnut Spread yang unik mempunyai rasa manis dan lazat, dengan konsistensi yang mudah disapu.

Sementara itu, Alce Nero Organic Chestnut Spread yang unik mempunyai rasa manis dan menyerlah serta kelikatan yang mudah untuk disapu. Hanya buah berangan yang ditanam di Itali digunakan untuk menghasilkan compote ini tanpa sebarang pektin tambahan. 

Rangkaian meluas pasta, sos pasta, minyak zaitun dan cuka Alce Nero menambah lagi pilihan ramai dan membawakan kebaikan rasa organik yang semulajadi dalam setiap hidangan. 

Panduan Pro: Untuk merasai manfaat makan organik, cuba nikmati sajian organik sekurang-kurangnya sehari seminggu untuk merasai perbezaan rasa dan pengalaman. Gunakan ramuan organik berkualiti semasa tempoh ini. Kurangkan penggunaan bahan perasa tambahan untuk menikmati sajian yang sepatutnya. Jika ada dalam kalangan ahli keluarga anda yang berat hati untuk mencuba, hiasi hidangan anda untuk memberikan mereka pengalaman yang merangsang deria.

Sarapan: Apple Cinnamon Chestnut Spread Toast


Roti bakar yang dilapisi dengan Alce Nero Organic Chestnut Spread, dihiaskan dengan hirisan epal dan ditaburkan dengan serbuk kayu manis dan sedikit madu, sesuai untuk hidangan hujung minggu.

Hidangan organik yang menggembirakan ini menyerlahkan suasana musim luruh dengan kehadiran epal, serbuk kayu manis dan buah berangan. Simfoni tekstur sapuan buah berangan, epal rangup dan roti bakar menjadikan hidangan ini satu kegemaran sepanjang masa.

Bakar roti bijirin penuh, kemudian sapukan Alce Nero Organic Chestnut Spread dan taburkan sedikit muesli hancur. Kemudian, susun beberapa hirisan epal untuk meliputi semua bahagian roti dan ditambah dengan taburan muesli di atasnya. 

Lengkapkan hidangan dengan menabur sedikit serbuk kayu manis. Tuangkan sedikit madu sekiranya anda ingin sedikit kemanisan. 

Makan Tengah Hari: Laksa Johor


Laksa Johor akan menjadi organik dengan penggunaan Alce Nero Organic Tricolore Pasta yang seimbang dari segi nutrisi dan juga menakjubkan.

Hidangan tempatan menjadi lebih enak apabila ia organik. Sebagai contoh, hidangan seimbang Laksa Johor ini menggunakan Alce Nero Organic Tricolore Pasta dan bukannya mi laksa yang biasa digunakan.  

Rebus ikan seperti sardin segar. Buang tulang dan kisar. Simpan separuh daripada air rebusan ikan tadi.

Sediakan pasta mengikut arahan pada pek. 

Kisar 2 batang serai, 5cm halia, 5cm lengkuas, 2 bawang besar, 3 cili kering dan 8 ekor udang kering. Tumis sehingga bau harum.

Kemudian, masukkan ikan yang telah dikisar, tambah serbuk kari ikan, santan dan air rebusan ikan yang telah diasingkan. Gaul sebati dan masak sehingga mendidih. Biarkan kuah sehingga pekat.

Untuk dihidangkan: Masukkan sedikit pasta Tricolore dalam mangkuk. Tuangkan kuah laksa yang telah dimasak dan taburkan hirisan timun, kacang panjang, bawang dan daun selasih, tauge yang dicelur serta potongan limau. 

Keenakan rasa segar, pedas dan berempah yang dirasai adalah berbaloi dengan tempoh penyediaannya. Anda juga boleh menyediakan air rebusan ikan dengan lebih awal. 

Snek atau Pencuci Mulut: Parfait Yogurt


Sarapan pagi, makanan ringan atau sekadar pencuci mulut, yoghurt parfait dengan Alce Nero Blueberry yang lazat ini adalah hidangan yang lazat.

Parfait Yogurt ini amat lazat, sihat, organik dan gambarnya sesuai dimuat naik di laman Instagram anda. Ia sesuai dijadikan sajian pilihan untuk sarapan, snek mahupun pencuci mulut, khasnya pada hari yang panas. 

Dalam sebuah gelas atau bekas kaca, masukkan Alce Nero Organic Blueberry Jam mengikut keinginan anda, diikuti oleh yogurt Greek dan taburan granola rangup. Hiasi hidangan anda dengan buah-buahan pilihan - beri seperti strawberi yang bukan sahaja berkhasiat tetapi cantik dilihat. Tuangkan sedikit madu organik Alce Nero untuk kemanisan tambahan. 

Ambil gambar dan muat naik ke laman sosial anda sebelum menikmatinya. Ada pihak yang gemar untuk mengacau lapisan-lapisan yang ada sehingga sebati, dan ada yang lebih suka menikmati setiap lapisan secara berasingan sehingga ke lapisan jem terakhir. 
Hidangan ini juga sesuai untuk majlis dan disediakan dengan lebih awal.  

Makan malam: Penne Goreng Ayam


Resipi yang mudah dan sihat ini merupakan makanan yang dipilih oleh individu yang cerewet dalam memilih makanan dan sesuai untuk malam minggu yang sibuk.

Penne goreng ayam organik ini adalah satu sajian yang memuaskan selera dan cepat dimasak. Ia adalah pilihan sempurna bagi hari-hari anda penat bekerja tetapi masih mahu mengekalkan pelan pemakanan organik dan sihat. 

Masak Alce Nero Organic Penne sehingga al dente, tapis dan asingkan. 

Dalam sebuah pan besar, tumis potongan bawang besar dan merah, hirisan tomato dan taufu sehingga harum. 

Masukkan pes cili dan Sos Pasta Organik Alce Nero. Biarkan ia masak. 

Kemudian, tambahkan ayam dan lobak merah yang telah dipotong dadu. Gaul sehingga ayam telah masak. 

Masukkan penne yang telah dimasak, telur yang telah dipukul dan gaul sehingga telur sebati dengan ramuan-ramuan lain. Akhirnya, taburkan potongan daun bawang dan tauge. 

Sebelum dihidang, taburkan sedikit hirisan cili.

Penne goreng ayam ini merupakan hidangan sihat yang enak dan mudah disediakan.


Dapatkan resipi penuh dan resipi-resipi lain di  https://alcenero.asia/recipes.html atau layari laman sosial Alce Nero di https://www.facebook.com/AlceNeroMalaysia/ dan https://www.instagram.com/alceneromy untuk Go Organic with Alce Nero.  Produk organik Alce Nero boleh didapati di rangkaian AEON, Jaya Grocer, Village Grocer, Ben's Independent Grocer serta pasar raya terpilih di seluruh negara. 

Menang nyanyian bertemakan kemerdekaan oleh Pasti Malaysia

Sempena menyambut bulan Merdeka yang ke 64 tahun pada bulan Ogos yang lalu, sumayyah memilih untuk menyertai pertandingan menyanyi. Ada banyak kategori lain tapi ibu ikut jela sumayyah nak pilih apa. Jadi dia memilih nak nyanyi lagu "Saya Anak Malaysia".

Pertandingan sempena Hari kemerdekaan yang ke-64


Ena lebih suka beri pilihan kepada anak untuk buat keputusan. Jika bersesuaian jadi tak membantah. Praktis pon tak lama sebab lagu ni senang dan mudah nak ingat. Cuma lirik dia panjang kan jadi terpaksa lah ena cut lirik.haha... Hafal pon dalam 2 hari je. Lepas tu terus rekod. 



Cantik tak baju sumayyah? Alaa pinjam makcik je sebab dia jahit sendiri. hehe. Jimat kos.


Akhirnya keputusan diumumkan, sumayyah di tempat pertama untuk kategori nyanyian lagu bertemakan merdeka. Tahniah anak ibu. Ibu bangga sebab kamu berani. Selepas pertandingan ni lah cikgu memilih sumayyah untuk memasuki pertandingan pidato. Nantikan next story.

Saya Anak Malaysia oleh Dhia Sumayyah

Menang Projek Aulad Menghias Akuarium oleh PASTI Malaysia

Syukur tak terkata bila tahun ni sumayyah menang 3 kali untuk semua pertandingan dianjurkan oleh Pasti Malaysia. Ena berkongsi ni sebagai kenangan. Nanti sumayyah dah besar boleh lah baca blog ibu ni.hehe. Tak sangka sebenarnya sumayyah berbakat dalam bercakap ni. Kalau setakat potpet kat rumah tu perkara biasa. Tapi dia mudah ikut apa yang kita ajar. Mungkin dah biasa tengok ena review produk. Ayah dia pula pandai jadi Emcee, DJ dan caster gaming. Haa bakat diwarisi lah gitu. Ibu Blogger, ayah Youtuber.hehe..

Projek pertama adalah Projek Aulad Pasti Ar-Rahmah Muar merupakan projek yang menggantikan peperiksaan pertengahan tahun disebabkan Pandemik. Setiap Pasti tak sama projek. Ada yang projek memasak ena tengok. Tahniah anak ibu walaupun dia takut ikan tapi buat juga sebab sebelum tu ada insiden ikan lompat keluar 😂😂😂 jadi dia takut ikan lompat lagi. Siap bagi nama "Luna". Tengoklah videonya part dia tuang air tu.haha. Lepastu tak lama ikan mati..beriya sumayyah menangis. Alahai kesian anak ibu ni.

Tema : Flora & Fauna

Tugasan : Menghias akuarium

Projek Aulad menguji keberanian dan kreativiti anak


Step percakapan dan cara menghias ni kena betul ikut turutan daripada guru. Tak boleh main cakap je dan mengikut masa ditetapkan. Walaupun video 2 minit pon nak rekod makan masa lama. Budak-budak kan tahu lah mood dia camne. Bukan boleh paksa-paksa ikut cakap kita. Haa itu part cabaran bagi ena nak pujuk anak. Emosi ibu dan anak kena stabil. Give and take.


Tak sangka sangat menang sebab dah nampak dia takut ikan tu so anggap jela ni pengalaman pertama sumayyah. Ehh rezeki pula menang. hehe. Cikgu pilih 3 orang terbaik untuk projek ini. Sumayyah salah seorang dari pemenang. Tahniah sayang. Semoga sentiasa jadi anak yang baik.