ツ Teman Tapi Mesra

Dapat gaji pertama Blogger Google AdSense

Dapat gaji pertama Blogger Google AdSense | Syukur sangat apa yang kita target dapat capai pada 2020. Memang target mesti dapat USD100 sebelum tahun 2021. Bayangkan iklan Adsense ni dah lama ena dapat tapi ena tak ambil tahu pon. Biar je sebab menulis sekadar suka-suka tak terfikir nak jana income sehingga lah sifu blogger Ciktom yang guide ena cara nak dapat income melalui blog serta paid review. Tq Ciktom sudi ajar sampai berjaya cash out Adsense.

Tak sangka pada Disember 2020 total paid review dan Adsense dapat dalam RM1,100. Itu payment sahaja tak termasuk produk. Ena jarang ambil product review kalau sponsor semata-mata kecuali produk sponsor memang nak guna dan berbaloi. Produk yang paling mahal ena pernah dapat bernilai RM800 beserta payment RM200. 

Tak berani ambil banyak job dalam sebulan sebab kita bukan 24 jam mengadap blog saje, tapi kena siapkan job sebagai penulis upahan daripada client lain yang kadangkala memerlukan 4K - 5K patah perkataan dalam satu tugasan. Pecah kepala dibuatnya mengarang ayat tanpa copy paste! Tapi syukur sebab rezeki menulis tak pernah putus. Seronok jadi "Work at Home Mom".


Gaji Pertama daripada iklan Adsense. Cas dikenakan 2 kali dimana yang pertama tu asalnya USD102.15 tapi Adsense tolak USD6. Kemudian tolak lagi sekali RM5 untuk service charge. Ena menggunakan akaun CIMB nama suami sebab ramai blogger cadangkan CIMB kerana prosesnya cepat masuk pada 22hb berbanding bank lain. Ena ada akaun Maybank tapi prosesnya lambat masuk dan cas pon berbeza. Jadi takde masalah taw pakai akaun penama lain. Pagi dapat email daripada Adsense, petang duit dah masuk bank.

Cara transfer income AdSense ke akaun bank


Setelah baki minimum USD100 mencukupi masuk ke dashboard Adsense dan klik menu bar belah kiri "Payments"


Klik "UPDATE" dan tunggu running


Kemudian klik "ADD PAYMENT METHOD"


Pilih option "Add new wire transfer details" untuk terus masuk ke akaun bank dan "SAVE"


Beneficiary Id (Optional) : Tak isi pon takpe biarkan kosong

Name on bank account : Nama pemilik akaun bank. Macam ena tumpang akaun suami jadi masukkan nama suami

Bank name : Nama bank digunakan

SWIFT BIC : Swift kod untuk bank di Malaysia boleh rujuk di sini >> SWIFT KOD

Account number : Masukkan digit nombor akaun

Re-type Account number : Masukkan lagi sekali digit nombor akaun

Kemudian klik "Set as primary payment method" dan klik butang "SAVE"

Dah siap. Senang je kan. Tunggu je email daripada Adsense untuk pengesahan. Harap lepas ni dapat cash out lagi.

Memperkenalkan Cetaphil Bright Healthy Radiance, rangkaian penjagaan kulit direka khas untuk kulit orang Asia

Memperkenalkan Cetaphil Bright Healthy Radiance, rangkaian penjagaan kulit direka khas untuk kulit orang Asia | Cetaphil mempunyai rekod yang cukup dikenali dalam menyediakan solusi penjagaan kulit dengan asas perubatan dan dermatologi secara turun-temurun. Memberikan hanya yang terbaik kepada pengguna, Cetaphil adalah jenama yang dipercayai selama tujuh dekad memperkenalkan Bright Healthy Radiance, iaitu rangkaian penjagaan kulit pertama oleh syarikat yang direka untuk direka untuk mencerahkan kulit tanpa membahayakan kulit.


Cetaphil merupakan jenama yang memahami cara penjagaan kulit yang hebat akan menjadikan kulit cerah, cantik dan sihat. Kulit yang sihat sangat penting untuk menjalani kehidupan yang sihat. Rangkaian produk Cetaphil Bright Healthy Radiance baharu akan membersihkan kulit secara lembut dan memberi hidrasi supaya kulit sentiasa lembut. Diformulasikan untuk mencerah dan meratakan tona kulit, ia mampu menjadikan kulit lebih cerah dan berseri sepanjang hari di samping memperbaiki kulit wajah pada waktu malam.

CETAPHIL GENTLE BRIGHT TECHNOLOGY AKHIRNYA TIBA!


Rangkaian Cetaphil Bright Healthy Radiance menggunakan Gentle Bright Technology, kombinasi Sea Daffodil, iaitu ekstrak tumbuhan semula jadi yang terbukti dapat mengawal dan menghalang penghasilan melanin yang berlebihan, untuk mencerahkan dan mengurangkan saiz bintik hitam. Niacinamide pula merupakan Antioksidan yang lembut tetapi berkesan mengawal pemindahan melanin ke permukaan kulit, supaya tona kulit lebih sekata dan cerah sempurna tanpa iritasi dalam empat minggu. Rangkaian produk buatan Korea ini merupakan cara sihat untuk cerah dan berseri.



Tanpa menghilangkan kelembapan semula jadi kulit, pembersih lembut ini membersihkan kulit kusam dan ia merupakan langkah pertama dalam rutin pencerahan. Diikuti dengan penyegar penyempurnaan kulit yang mencerah dan menghidrat kulit agar kelihatan cerah, halus dan lembut secara serta-merta. Selepas empat minggu, tona kulit akan kelihatan lebih sekata dan kekusaman hilang, sekaligus menjadikan kulit kelihatan berseri.



Dengan SPF15 untuk melindungi kulit daripada sinar UV yang berbahaya, Brightening Day Cream Protection dapat mencerah dan meratakan tona kulit. Pada masa yang sama, Brightening Night Comfort Cream meneruskan proses pencerahan ketika anda tidur untuk menjadikan kulit kelihatan segar dan cerah pada waktu pagi. Bintik hitam kurang dan menjadikan tona kulit lebih sekata dan cerah berseri selepas penggunaan sebanyak sehari sekali dalam selama empat minggu.

Matlamat rangkaian produk ini adalah untuk meraikan semua jenis kulit buat wanita Malaysia yang menginginkan kulit yang cerah berseri sambil mempertimbangkan tentang apa penting dan selamat dalam dunia pada hari ini.

“Di Cetaphil, kami sentiasa melakukan inovasi produk yang sesuai dengan kehendak pengguna dan sangat teruja melihat visi mengenai Rangkaian Bright Healthy Radiance membuahkan hasil. Pelancaran ini menandakan komitmen kami untuk menjangkaui lebih banyak pengguna dengan menawarkan produk kepada rakyat Malaysia yang menginginkan kulit yang sihat, cerah dan berseri. Dengan rangkaian produk Bright Healthy Radiance, kami yakin dapat memberi solusi kecerahan tanpa kerisauan untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif,” kata Jessica Chan, Pengurus Jenama Kanan di Galderma Malaysia.

“Kulit yang kelihatan sihat adalah kulit yang cerah, berseri, sekata dan halus,” kata Dr. Kartini Farah Rahim, Perunding Dermatologi. Beliau menjelaskan lagi bahawa rangkaian ini menyeimbangkan warisan dermatologi dan aspek kecantikan dalam penjagaan kulit. Terbukti secara klinikal walaupun untuk kulit sensitif, Bright Healthy Radiance mencerahkan kulit secara lembut. Kesan matahari, hiperpigmentasi akibat jerawat, tompok coklat yang bertambah - wanita Malaysia boleh menarik nafas lega apabila mengetahui bahawa masalah ini dapat diselesaikan dengan penggunaan rangkaian produk ini.

Duta Jenama, Lisa Surihani, ikon rakyat Malaysia, ibu, isteri, pelakon, model, dan hos televisyen menyatakan bahawa rangkaian produk ini adalah sesuatu yang hebat, “Saya sangat suka dengan produk penjagaan kulit ini, setelah menggunakan rangkaian produk ini selama empat minggu saya dapat lihat yang tona kulit saya makin sekata, kusam dan bintik hitam pun hilang. Rangkaian produk ini memang menakjubkan. Saya berharap produk ini datang lebih awal dan kita semua tahu bahawa orang Korea pandai menjaga kulit mereka.”


Lisa juga kongsi yang dia berasa tenang apabila mengamalkan rutin penjagaan kulit pada waktu pagi dan petang dengan mengamalkan rejim penjagaan kulitnya. Ia sangat menyenangkan dengan memulakan rutin dengan urutan pembersih muka, diikuti sapuan serum dengan teliti, , sapu lembut toner pada alas kapas, dan penggunaan krim hidrasi yang tepat sebagai tanda meditasi dan kesungguhan.

Di samping itu, Lizz Chloe, penyampai radio untuk MYFM, model dan pempengaruh media sosial berkata tentang penjagaan kulit, “Tujuan saya adalah nak menjaga kulit pada waktu siang dan memperbaiki sebarang kerosakan pada siang, membersih dan tidak mengeringkan kulit dari minyak yang diperlukan. Saya boleh nampak perubahan kulit dalam empat minggu dan tidak kasar seperti produk pencerah biasa. Dipercayai pakar dermatologi, hipoalergenik, bebas pewangi dan terbukti secara klinikal dapat mencerahkan kulit walaupun kulit sensitif."

Apa yang anda perlukan adalah Rangkaian Bright Healthy Radiance jenama ini terdiri daripada Cetaphil Brightness Reveal Creamy Cleanser (RM 39.00), Cetaphil Brightness Refresh Toner (RM 59.00), Cetaphil Brightening Day Protection Cream (RM 113.00), dan Cetaphil Brightening Night Comfort Cream (RM 113.00).

Semua produk dalam siri Bright Healthy Radiance sesuai untuk jenis kulit kering dan juga kulit normal, termasuk kulit sensitif.

Rangkaian Bright Healthy Radiance boleh didapati secara asing dan juga boleh didapati sebagai set eksklusif dari semua farmasi di Malaysia. Dapatkan sekarang dari LazadaShopee, dan Hermo. Untuk maklumat lanjut tentang Cetaphil, ikuti @CetaphilMY di Instagram.

Jimat masa order ikan segar delivery ke rumah dengan Muar Food Runner

Jimat masa order ikan segar delivery ke rumah dengan Muar Food Runner | Bersyukur sangat sebab sepanjang PKP dari tahun lepas banyak runner kat Muo ni boleh hantar. Yang paling best tu tokey ayam jiran depan rumah. kalau nak seafood dan ikan fresh boleh rojer je terus datang ke rumah. Ena start order ikan secara delivery ni pada July 2020 dengan Encik Rohaizad aka Abg Ijat sebab masa tu ena terkandas lama di kampung berpantang time PKP 1.0. Otak ni mula fikir camne lah nak beli barang time PKP ni. Lagi ada baby kat rumah. Nak suruh suami keje shift pula. Ikan mestilah nak fresh waktu pagi. Akhirnya ada servis delivery ikan ke rumah sekitar Muo. Sampai sekarang ena aktif order sebab ikan banyak pilihan dan delivery buat setiap 2 hari sekali. Cas pula ikut seikhlas hati. Ikut standard kawasan bandar RM2 - RM5.

Jadi keluar ke kedai jika nak cari makanan kering je tu pon supermarket dekat je dalam taman tak perlu keluar jalan besar. Senang cerita musim PKP ni takde masalah nak beli barang. Semua hujung jari cuma part stok kering ena suka keluar cari sendiri. Masa tu je 'Me Time' keluar sorang.hahahahhaha. Husband no hal jaga anak. Malas suruh dia nanti pesan A beli jenama B. Lepastu pesan 2 item betul-betul dia beli 2 item je.kahkahkah. Memang jujur betul tak beli jajan lebih. Berbeza dengan ena cakap nak beli 3 item je bang tapi balik berpuluh item :) Nampak tak permainan? 

Laku habis dalam masa 2 jam

Abg Ijat akan start post ke status whatsapp jam 9.00 pagi. Jadi memang standby tengok dan pilih nak lauk apa. Kena cepat sebab 10.30 pagi dah full booked. Biasa ena buat stok seminggu. Kalau ada time terhad tu grab jugak macam ketam kan susah dapat. Bab harga tak berkira sangat janji fresh dan cepat hantar.

Antara stok ikan yang ada ialah siakap, kembung, cencaru, kerisi, tenggiri, ikan merah, bawal dan pari. Seafood yang dibekalkan udang dan ketam. Daging fresh baru sembelih pon ada taw. Kena tempah awal sebelum habis.

Berbaloi grab masa lelong

Kalau nak ambil ikut budget pon boleh contoh ena ambil pakej RM50 dapat siakap seekor + pari sekilo + ketam sekilo. Harga asal dekat RM70

Kalau jadi pelanggan tetap ni lagi best boleh dapat harga lelong bila lauk dah tinggal sedikit.

Harga lelong RM35 ketam sekilo + kerisi sekilo. Harga asal RM49

Udang setengah kilo RM17.  Sekilo RM35

Untuk udang putih kecil 600 gram RM10. sedap masak mee goreng.

Siakap seekor RM13 siap siang

Ketam sekilo RM32 dapat dalam 6-7 ekor.  Pernah dapat harga lelong RM20 tapi tetap nampak fresh

Isi padat puas hati makan

Senarai harga ikan lain :

Kerisi RM12
Ikan kembung sekilo RM10 dapat 12-15 ekor
Cencaru sekilo RM12. Time lelong RM10
Ikan pari sekilo RM20. Time lelong RM15
Bawal seekor RM13. Boleh potong 4 bahagian
Ikan merah seekor RM30
Tenggiri setengah kilo RM15
Daging fresh sekilo RM30

ena memang tak pakar bab harga ni murah ke mahal tapi kalau korang nak bandingkan harga boleh berpandukan disini >>> http://mbb.fama.gov.my/bm/price


Antara menu masakan sayur campur udang ni bubuh perencah kari. Mantap rasanya.


Cencaru sumbat sambal


Sambal ketam pecah telur


Sambal ikan kembung


Asam pedas ikan pari

Untuk membuat tempahan delivery ikan terus ke rumah boleh contact nombor di bawah :

Encik Rohaizad 010 - 712 7747


Senarai Blogger Johor 2021

Senarai Blogger Johor 2021 | Mungkin ada yang sudah mengenali senarai blogger di Johor secara dekat ataupun secara alam maya. Di sini ena senaraikan ahli yang aktif di dalam JDT Blogger iaitu 29 orang berasal atau menetap di Johor setakat ini. Puan Presiden yang havoc lagi meletop ialah Sis Lin. Ena join pada November 2018. Kira takde lah lama berbanding senior yang lain sejak 2016 lagi. Asal menulis blog sekadar sharing tips dan petua kemudian serious mengambil product review sejak 2019 sehingga kini. Sekarang fulltime blogger.

Sebelum itu saje nak coret kisah ena sendiri bermula dari 2010 tapi 2012 tukar ke blog baru "TINY - NA - SWEET" oleh suami. Dia blogger pencen. Hahahaha. Kalau 2010 dulu dia memang aktif. Haa kalau nampak posting Myperoduaclub dan gaming tu suami ena tumpang entri di blog ini sebab dia aktif Youtuber dan Streamer sahaja.

TINY - BERMAKSUD KECIL MOLEK. SO JANGAN PANGGIL TINY :)
NA - TUAN PUNYA BLOG 'ENA @ INAH'
SWEET - SUAMI LETAK. BUKAN SAYA YE...BUKAN SYOK SENDIRI. HAHAHA


Kenangan first header 2013. Siapa ada buat header cun-cun please pm. Kesian kita header atas dah lapang takde banner.hehe

Senarai JDT Blogger 2021

Berikut senarai ahli JDT Blogger mengikut turutan senior join terawal dan nama pena di blog masing-masing :

1. Life with Love | www.nonasani.com

2. Herneenazir.com | herneenazir.com

3. Kisahsidairy.com | www.kisahsidairy.com

4. Mama Maszull | maszull.blogspot.my

5. Kasih Juju | www.kasihjuju.com

6. Cerita Mak | www.ceritamak.com

7. Mia Liana | www.mialiana.com

8. Faizah Amir | www.faizzahamir.com

9. Alam Sari di Tanah Jauhar | sariyusa.blogspot.com

10. Wanzawawidotnet | www.wanzawawi.net

11. Ceritera Ibu | www.ceriteraibu.com

12. Onlajer | onlajer.com

13. Aku Sis Lin | www.sislin76.com

14. Mselim3 | mselim3.blogspot.com

15. Aku Ain Kau Siapa | akuainkausiapa.blogspot.my

16. Ciktom | www.ciktom.com

17. Sunah Suka Sakura | www.sunahsukasakura.com

18. Farahuda | www.byfarahh.com

19. Siti Suziana | www.sitisuziana.com

20. Faradidi's Blog | www.faradidi.com

21. Tinynasweet | www.tinynasweet.com

22. Journey Of Iman | journeyofiman.blogspot.com

23. AimieDarmia | aimiedarmia.blogspot.com

24. Nota Afzani Tual | afzani.wordpress.com

25. DeCamellia | www.decamellia.com

26. Aku Pakar Blogger | akupakarblog.blogspot.com

27. Apakata Mommy | www.apakatamommy.com

28. Lin Liena Story | www.linliena.com

29. Aienie | www.aienienka.com


Entri lain >>> Sambutan majlis JDT Blogger 2020


Fogging sanitasi rumah percuma dengan Coway 2021

Fogging sanitasi rumah percuma dengan Coway 2021 | Korang mesti tahu kos disinfection services ni mahal mencecah sehingga RM250 mengikut keluasan. Jadi bila tengah ada promosi secara percuma ni ena memang nak buat nyahkuman di rumah seperti yang disarankan Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdulllah yang membenarkan proses sanitasi dilakukan sendiri oleh pemilik kediaman masing-masing berpandukan kepada garis panduan yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan.

Kempen sebarkan "Rasa Sayang" Coway sedang menjalankan sanitasi rumah secara percuma yang bermula dari Jun 2020 tapi masih boleh didapatkan secara percuma pada tahun 2021 untuk tempoh terhad. Jadi kalau korang belum berkesempatan nak sanitize rumah cepat-cepatlah booking dengan agen Coway. Pengguna Coway dan bukan pengguna pon boleh dapat percuma. Mengambil masa selama 30 minit untuk nyahkuman 1 rumah. Cuma korang kena dengar lah info berkaitan produk tapi tiada paksaan untuk melanggan. Macam ena sendiri pengguna Coway water filter sejak 2018, memang jimat bil tak naik mendadak.

Kelebihan Coway Disinfection

Proses sanitasi di seluruh kediaman rumah 2 tingkat kami di Muar

Sanitasi ini berasaskan water based jadi tak perlu risau ia selamat untuk kanak-kanak dan ibu mengandung. 

1. Diuji secara klinikal 99.999% membunuh kuman dan bakteria dan tidak membahayakan tubuh badan manusia
2. Teknologi terobosan membunuh kuman dan bakteria sepantas 10 saat
3. Semburan yang mampu kena pada setiap tempat
4. Sekatan Bahan Berbahaya (RoHS) Restriction of Hazardous Substances (RoHS)
5. Tiada kandungan alkohol, tidak mudah terbakar dan bebas dari kerengsaan kulit
6. Terbukti bebas dari racun perosak oleh Jabatan Pertanian (DOA - Department of Agriculture)


Alat dan bahan digunakan

Sanitizer Machine & Liquid ( PowerShield - Airbone Lite )

Prosedur sanitasi rumah dilakukan :

1. Tutup semua tingkap, pintu dan kipas supaya asap tidak akan keluar
2. Proses semburan sanitizer dilakukan ke seluruh rumah dan juga setiap sudut kabinet serta perabot
3. Selepas beberapa minit on penapis udara Coway 'Storm AP-1516D' untuk natural kan udara di dalam rumah

Storm AP  - 1516D

Penunjuk LED setiap warna menunjukkan indikator kualiti udara (real time). Masa mula-mula on memang nampaklah warna pink dan last sekali bertukar kepada biru menandakan udara kediaman rumah sudah bersih dan nyaman.

Masa ni lah akan ada demo penapis udara yang merangkumi:

1. Pre Filter - Menyedut habuk, rambut manusia dan bulu haiwan peliharaan
2. Fine Dust Filter - Menapis partikel yang sangat kecil seperti debu halus
3. AC Deodorisation Filter - Menghilangkan bau busuk, rokok dan pencemar udara yang lain
4. HEPA Filter - Menghapuskan asap rokok, habuk mikro, bakteria, virus dan kuman

Penapis Udara Storm Coway 3 in 1
(penapis udara, kipas & lampu tidur)


1. Model mampu milik ini direka khas untuk menghasilkan peredaran udara yang optimum (powerful air circulator) dan memastikan anda menghirup udara yang bersih menggabungkan teknologi sedia ada dengan kipas. 

2. Storm Coway mempunyai Multi-Directional Air Flows dengan kitaran udara secara terus sejauh 6 meter.

3. Mempunyai fungsi HAZE Mode (mod jerebu) untuk pengaliran udara yang lebih kuat dan laju bagi membuang habuk secara berterusan

4. Luxurious touch interface yang mesra pengguna dengan sentuhan lembut di hujung jari seakan menggunakan 'Smartphone'

5. Dilengkapi HEPA Filter yang mengurangkan risiko jangkitan Influenza

6. Menjimatkan elektrik pada waktu malam. Light sensor berfungsi mengesan cahaya yang samar atau gelap akan bertukar kepada SLEEP Mode


Untuk booking di sekitar Johor boleh hubungi Coway Health Planner
.
.
Puan Erlina : 017 - 651 4014

Lega Kad Sihat Johor diteruskan tahun 2021 & cara mohon online

Lega Kad Sihat Johor diteruskan tahun 2021 & cara mohon online | Sebagai pengguna Kad Sihat Johor ni dari 2020 lagi sudah tentu nak tahu keputusan kerajaan samada diteruskan atau tidak kerana peralihan kerajaan. Tapi tahun ni boleh tarik nafas lega sebab dalam penggulungan Belanjawan Johor 2021, kerajaan Johor telah memaklumkan bahawa program Kad Sihat Johor terus dilaksanakan pada tahun 2021. Memang jimat sejak buat rawatan menggunakan kad ini.


Pada tahun lepas ena dan suami mengalami alahan kulit dan mendapatkan rawatan di salah satu klinik panel Muar iaitu di Klinik Asia Muar. Di Muar ada 24 panel klinik. Ia bergantung kepada kawasan. Contohnya total checkup ena bernilai RM60 jadi ena cuma bayar RM10 sahaja sebab dapat subsidi RM50 untuk 1kali rawatan. Bila next appointment sama jugak akan dapat subsidi RM50 setiap rawatan. Ini kategori 'keluarga'.

Manfaat Kad Sihat Johor


Manfaat Kad Sihat Johor ini untuk golongan berpendapatan B40 bagi meringankan beban perbelanjaan perubatan dengan nilai rawatan sehingga RM200 bagi individu dan RM500 bagi seisi keluarga untuk dirawat di klinik swasta terpilih.

Kriteria / Kelayakan


Jika anda memenuhi kriteria di atas boleh lah memohon secara online.

Cara buat permohonan online Kad Sihat Johor 2021


Permohonan secara online boleh terus ke Laman Web Sihat Johor http://www.sihatjohor.com.my/ atau hadir ke Pejabat Daerah, DUN dan Penyelarasan DUN. Pastikan menyediakan segala dokumen di atas untuk upload atas talian. Apabila permohonan sudah diluluskan, wakil Ketua Kampung kawasan akan telefon untuk minta mengambil kad yang sudah siap. Kad kami ni ikutkan guna start bulan 4/2020 tapi dapat lambat bulan 7/2020 mungkin sebab PKP (Perintah Kawalan Pergerakan).

Untuk melihat senarai panel klinik boleh klik disini >>> http://www.sihatjohor.com.my/sjmpanelclinics.aspx

Kemudian buat semakan status permohonan untuk tahu keputusannya disini >>> http://www.sihatjohor.com.my/RegStatus.aspx

Semoga Berjaya :)

Tips menulis tajuk di blog & senarai entri berjaya di Top 5 carian Google

Tips menulis tajuk di blog & senarai entri berjaya di Top 5 carian Google | Sebelum itu,  mohon maaf sebab ena bukan pakar SEO. Jadi ena hanya sharing berdasarkan pembelajaran sendiri. Main explore dan cuba faham apa kehendak pembaca. Pada mulanya menulis dari 2012 sekadar suka-suka share tips dan petua sebab dibesarkan dalam keluarga Jawa memang banyak petua dari nenek. Mula serious jadi full time blogger dari 2019. Di blog ena banyak petua, tips, tutorial berkaitan teknikal. Kurang minat cerita berkaitan drama atau muzik. Mungkin sebab dari sekolah Sains Tulen, kemudian sambung bidang IT Sistem keje nya dok bedah komputer jadi suka menulis ke arah itu. Nampak lembut tapi tangan ni dah biasa pegang skru driver.hahahaha...


Senarai Top 5 di carian Google

Ena cuma senaraikan mengikut performance Desember 2020 sahaja


Pengalaman operation dan susah mendapatkan info testimoni, jadi entri ni hits. Yelah siapa nak cerita bab memalukan?? Tapi niat nak kongsi petua je.


Pembaca suka menyoal. Jadi guna tips ni.

Ya @ tidak?
Selamat @ tidak?
Cantik @ tidak?
Apa itu GBS?
Apa itu i-Sinar?


Apabila korang berkongsi perkara yang baik berdasarkan pengalaman cuba gunakan perkataan terbaik, termurah, tercantik dan sebagainya


Kos rawatan, kos ubahsuai, kos diy, kos dekorasi antara yang pembaca suka cari untuk pengiraan budget


Entri kehamilan sangat tinggi carian di google seperti HB, trimester, alahan, mabuk, bersalin, keguguran dan berpantang. Semua pengalaman mengandung ena share di blog


Cari perkara viral di Malaysia yang sentiasa diperkatakan di sosial media


anniversary, honeymoon, pre wedding, post wedding, hantaran sentiasa hits


Pengalaman antara keyword yang sering pembaca nak tahu


Muo macam takde blogger aktif. Jadi ena yang menguasainya.hahahahhaha. Korang kena up apa yang best di area kediaman korang. nak tahu pasal Muo sila ke blog ena.




Sebagai blogger, ena akan cek 'keyword' yang selalu menyumbang trafik ke blog. Kalau tak sempat harian tapi cek secara berkala supaya ena belajar dan terus belajar memahami apa pembaca suka taip di carian google. Tapi kerja ena lagi mudah bila ada Google Search Console ni. Dari sini lah korang boleh cek keyword yang hits menyumbang ke blog. Sebab itu tajuk permulaan dah penting tak boleh semberono menaip.

Google Search Console (GSC) December Performance


Blog ena hits cerita berkaitan 'Muar'. Sebab itu suka menulis apa sahaja berkaitan Muar. Muar kan antara daerah famous di Johor.  Cari kekuatan blog korang

Ini merupakan result performance blog ena pada December 2020 melalui GSC. GSC adalah tool yang disediakan oleh Google untuk pemilik blog mengenalpasti 'referring domain' yang melawat ke laman web dan membantu meningkatkan prestasi trafik ke blog. Secara ringkasnya GSC sebagai monitor blog. Kenapa blogger kena ambil tahu? Sebab GSC memberi manfaat dan memperbaiki Search Engine Optimization (SEO) supaya lebih mudah mendapatkan trafik tinggi di hasil carian Google. Trafik blog ena takdelah tinggi macam blogger otai lain. Sebulan purata 20,000 pageview. Tapi ena sudah boleh capai gaji melalui Adsense. 

Tutorial melihat keyword melalui analisis Performance Blog

Tujuan report performance ini kepada blogger :

1. Mengetahui keyword popular di blog
2. Kenalpasti entri yang paling popular
3. Boleh mengenalpasti device atau peranti yang digunakan untuk berkunjung ke blog seperti Desktop dan mobile
4. Kenalpasti backlink dan text yang banyak singgah ke blog
5. Memeriksa broken link


Melalui email yang diberikan akan ada link untuk melihat report. Selepas klik akan terpapar view ni. Klik pada menu 'date' di atas jika korang nak tengok monthly


Klik 'Custom' dan set bulan Desember atau bulan lepas untuk blogger menganalisis tajuk @ keyword. Kemudian klik 'Apply'

Report terpapar seperti ini dan korang kena scroll down untuk melihat jadual


Di tab menu 'Queries' lah secara details keyword yang menyumbang trafik ke blog korang. Hanya test taip di carian google dan korang boleh cek blog korang di ranking keberapa. 


Boleh beralih ke tab menu 'Pages' dan seterusnya untuk melihat lebih details mengenai blog korang. Mudah saje kan? Kalau blogger pemula boleh belajar melalui GSC ni. Semoga Berjaya :)