ツ Teman Tapi Mesra

Kos Ganti Sarung Sofa Baru | DIY Sarung Sofa


CUSTOM SARUNG SOFA


Hati banyak gembira dapat jugak tukar sarung sofa baru. Ena custom sebab nak saiz lebih besar dari asal. Tak suka setiap kali nak sarung semula ketat nak masukkan. So Puas hati bila dapat custom saiz.

SEBELUM GANTI SARUNG SOFA


Sofa L Shape Cavenzi ni dah berusia 7 tahun. Mula lah perasaan ni nak nampak baru. Tapi nak ganti sofa baru macam rugi kan sebab sofa ni mahal dan takde rosak.huhu. So cakap dengan husband kita tukar je sarung bantal bunga-bunga gituuuuu...

SELEPAS CUSTOM @ DIY SARUNG SOFA


Taraaaa.. hasilnya... terus nampak sofa baru. hati berbunga-bunga cinta :) Ramai tanya berapa kos @ budget ena buat custom design ni. Takdelah mahal sebenarnya. So disini ena sharing kos dan dimana nak dapat kain yang berkualiti dan tebal.

BUDGET BELI KAIN DAN UPAH JAHIT


1. Ukur saiz sarung bantal besar dan kecil. Kalau ikut standard jenama Cavenzi ni dapat 4 bantal besar dan 2 bantal kecil. So total 4 meter. Anggap jelah 1 bantal besar bersamaan 1 meter kain. Jadi akan ada lebih untuk bantal kecil.

2. Disebabkan ena ada 4 bantal kecil sebab banyak extra lain, so beli 5 meter kain secara online. Beli dengan ukuran 1 Meter ( 100 CM x 150 CM). Jadi ena dapat banyak kain lebih lagi untuk buat bantal kecil tambahan sekiranya masa akan datang sarung bantal ada yang rosak. Pernah beli dah siap je tapi tak tahan lasak, kain nipis sekejap je dah rosak. Memang rugi betol lahh.. Baik custom sendiri.

3. Macam ena semua saiz lebihkan seinci sebab taknak sarung ketat nanti koyak kan. Nampaklah besar sedikit nak sarung pon senang. Haaa untungkan custom design ni.

4. Ena beli di Shopee dengan seller @PNI Tekstil Trading di Tangkak, Johor. Ena suka material cotton memang tebal dan murah. Nak buat langsir or alas meja pon boleh. So kalau takde extra bantal macam ena kirakan 4 meter kain x RM10.80 = RM43.20

5. Survey tukang jahit dulu dan tanya harga untuk saiz bantal dan berapa jumlah nak jahit. Jadi mudahlah kerja tukang jahit nak bagi kos.

Bantal besar = RM8 / pcs
Bantal kecil = RM5 / pcs
Total kos jahit = (RM8 x 4 bantal besar) + (RM5 x 2 bantal kecil) = RM42
****Ini adalah kos sebenar kalau takde lebihan bantal taw. Sebabtu ena kira 2bantal kecil sahaja.

JUMLAH KESELURUHAN 4 BANTAL BESAR + 2 BANTAL KECIL
RM43.20 + RM42 = RM85.20. 


Macam zip ena ni memang kualiti tukang jahit guna zip jacket. Sebab tu mahal sedikit. Tapi bagi ena masih under budget lah sebab ada kawan ena nak buat jugak bila survey kos RM10 / pcs. 


Ena memang puas hati dengan cotton dari seller ni. Boleh terjah terus DISINI 

Untuk tukang jahit ni ena tempah dengan Kak Ana area Muar, Johor. Contact nombor Kak Ana 017 - 6981343

So masih dikira under budget lah kan bawah RM100? Itu saje nak share :) Tq reading............


Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Johor

Sukarelawan Kongsi Kemeriahan Hari Raya dengan Rumah Kebajikan yang Menguruskan Projek Pantri dengan Hidangan Masakan Ayam Brand



📲📥📤 Di Johor Bahru, Pertubuhan Kebajikan Shafar Johor Bahru berganding bahu bersama Ayam Brand mengurus pantri komuniti setempat yang mengguna pakai konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’. Pantri kalis cuaca tersebut dibekalkan dengan barangan keperluan harian seperti bekalan produk Ayam Brand. Ia dipasang di luar kawasan halaman untuk membolehkan penjarakan sosial, dan terbuka kepada umum 24 jam Sehingga kini lebih 5,000 produk Ayam Brand telah diambil dari pantri makanan di seluruh negara dan ribuan barangan lain telah disumbangkan oleh individu, syarikat dan NGO bagi membantu mereka yang dalam kesusahan Untuk maklumat lebih lanjut mengenail inisiatif pantri komuniti #AyamWithYou layari: https://www.ayambrand.com.my @ayambrandmy #ayambrandmy #AyamBersamaMu #AyamWithYou #kitajagakita #ayambrand
A post shared by 👑 ℳiss President | BC ℳary Kay (@tinynasweet) on

Video of the Ayam Brand community pantry campaign

Johor Bahru, 18 Jun 2020 – Walaupun sambutan Hari Raya tahun ini agak terjejas oleh wabak Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kemurahan hati rakyat Malaysia telah meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik menerusi inisiatif pantri #AyamBersamaMu di 13 buah komuniti. 

Di Johor Bahru, Pertubuhan Kebajikan Shafar Johor Bahru berganding bahu bersama Ayam Brand mengurus pantri komuniti setempat yang mengguna pakai konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’. Pantri kalis cuaca tersebut dibekalkan dengan barangan keperluan harian seperti bekalan produk Ayam Brand. Ia dipasang di luar kawasan halaman untuk membolehkan penjarakan sosial, dan terbuka kepada umum 24 jam. 


(From the left) Nurul Alyea, Puan Fauziah, Sis Lin and Farah taking a group photo with the Ayam Brand Food Pantry at Pertubuhan Kebajikan Shafar Johor Bahru

Para petugas dan penduduk setempat berkongsi maklumat mengenai stok atau apa yang diperlukan dalam kumpulan komuniti menerusi media sosial dan aplikasi mesej. Usaha mereka telah menularkan inisiatif ini. 

Para sukarelawan membalas jasa baik mereka dengan menyediakan hidangan masakan ala rumah terbuka menggunakan produk Ayam Brand™. Antaranya adalah seperti hidangan tradisional Roti Jala dengan kari sardin dan salad buah makaroni! 


Nurul Alyea Binti Abd Khair Zaki, Sis Lin dan Farah turut menawarkan diri untuk memasak buat kanak-kanak sebagai sumbangan beliau kepada pantri komuniti tersebut. 

“Terdapat banyak mesej dalam aplikasi WhatsApp secara berkumpulan oleh penduduk setempat berkenaan pantri makanan tersebut dan barangan yang diperlukan. Pertubuhan Kebajikan Shafar Johor Bahru telah banyak membantu penduduk di sini. Menyediakan hidangan ala rumah terbuka buat mereka adalah sumbangan ikhlas kami bertiga. Kami ingin berikan yang terbaik buat mereka. Penggunaan sardin, santan dan mackerel menjadikan penyediaan makanan lebih mudah. Kanak-kanak gemar Roti Jala, Nasi Lemak Ayam Rendang, Sardin Sandwic dan Ayam Merah yang kami siapkan” jelas Sis Lin. 

“Kami berbangga dapat menyumbang terhadap inisiatif ini kerana ia menunjukkan semangat #KitaJagaKita yang telah membantu Malaysia mengharungi wabak Covid-19,” tambah beliau. 

Desas-desus mengenai pantri komuniti AyamBersamaMu ini telah memperkenalkan Pertubuhan Kebajikan Shafar Johor Bahru kepada lebih ramai penduduk di sekitar daerah. Ini membawa kepada lebih banyak sumbangan buat pantri makanan, serta kanak-kanak di rumah kebajikan tersebut. 

“Komuniti kami berpakat untuk menerapkan semangat #KitaJagaKita dan menjadikan Hari Raya kali ini sesuatu yang akan dikenang. Orang ramai memaklumkan kepada golongan kurang bernasib baik tentang bantuan barangan keperluan yang ditawarkan di sini. Ramai juga yang menyumbang barang. Sukarelawan seperti Nurul Alyea, Sis Lin dan Farah menyediakan hidangan lazat buat kanak-kanak. Apabila kita memberi dengan ikhlas, amal yang baik akan dibalas baik. Pantri #AyamBersamaMu telah menyatukan komuniti kami dan membina ikatan yang berkekalan. Kami sedia berkongsi dengan organisasi lain bagaimana untuk memulakan dan menguruskan pantri komuniti,” jelas pentadbir Pertubuhan Kebajikan Shafar Johor Bahru, Puan Fauziah Shaik Omar.

Sehingga kini lebih 5,000 produk Ayam Brand telah diambil dari pantri makanan di seluruh negara dan ribuan barangan lain telah disumbangkan oleh individu, syarikat dan NGO bagi membantu mereka yang dalam kesusahan. 

“Orang ramai memberi reaksi berlainan terhadap pantri ini. Ada yang hanya mengambil barang pada lewat malam kerana berasa segan atau malu. Ada yang bertanya dahulu sebelum mengambil, dan ada pula yang ingin berborak dan berkongsi kesukaran yang mereka hadapi. Ada juga penderma rahsia yang meninggalkan barangan di dalam pantri, sementara yang lain berkongsi tujuan mereka memberi. Kita ada kanak-kanak yang memberi gula-gula untuk kanak-kanak lain. Para peniaga menghantar telur, beras dan minyak masak. Ibu bapa menghantar lampin, susu bayi dan mainan, malah baju raya yang baru. Kami hargai semuanya,” tambah beliau.

Projek pantri komuniti AyamBersamaMu kini mampu berdiri dengan sendiri setelah banyak permintaan untuk memulakan program yang sama diterima di lokasi lain, menurut Nathan Deverre, Pengurus Pemasaran Ayam Brand Malaysia. 

“Respons terhadap pantri komuniti ini amat menggalakkan. Petugas Ayam Brand amat berbangga dengan inisiatif ini dan telah menguar-uarkannya agar lebih ramai dapat menerima bantuan dan lebih ramai menyumbang. Konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’ ternyata diterima dalam kalangan masyarakat tempatan. Jenama Mission telah menyertai kami dalam inisiatif ini. Kami berharap jenama lain akan turut serta momentum baik ini dapat dikekalkan,” ujar Daverre. 

Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbang lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 22,500 orang dari 538 buah organisasi dan NGO amal sejak 13 tahun lalu. 

Jadi sebahagian daripada gerakan untuk menerima dan menderma barang-barang keperluan pada musim Raya ini. Berikut adalah senarai lengkap lokasi-lokasi Pantri Komuniti Ayam Brand:

📌 KUALA LUMPUR: Anjung Singgah Lot 28-32 Jalan Hang Lekiu, 50100 Kuala Lumpur 
📌 PAHANG: Rumah Anak Yatim Dan Fakir Miskin Baitul Husna, Lot 132 Kampung Pelindung, 26100 Beserah, Kuantan 
📌 TERENGGANU: Rumah Kebajikan Anak-anak Yatim Al-Hijrah Lot 4972, Taman Alam Perdana Binjai, 24000 Kemaman 
📌 KELANTAN: Pusat Jagaan Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Lot 723 Seksyen 49, Mukim Langgar, 15000 Kota Bharu
📌 PERAK: Pertubuhan Baitul Aini Ipoh PT 232242, Jalan Kuala Pari Hilir, Kg. Kuala Pari Hilir, 30100 Ipoh
📌 PENANG: The Children's Protection Society No. 118-A, Jalan Scotland, 10450 Penang
📌 KEDAH: Pusat Jagaan Insan Kesayanganku No.852 Taman Mahsuri Jitra, 06000 Jasmina
📌 PERLIS: Pertubuhan Kebajikan dan Amal Rumah Teduh Perlis No. 45, Lorong Haroom Bunga, Jalan Sekolah Derma, 01000 Kangar
📌 NEGERI SEMBILAN: Pertubuhan Kebajikan Anak-anak Istimewa Harapan Negeri Sembilan No. 43, Jalan TTJS 3/4, Taman Tuanku Jaafar, 71450 Sungai Siput, Seremban 
📌 JOHOR: Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Shafar, No 15, Jalan Limau, Kampung Pasir, Tampoi, 81200 Johor Bahru
📌 SELANGOR: Pusat Jagaan Rumah Kasih Nurul Hasanah No 1, Jalan Pimping Kanan, Ukay Height, 68000 Selangor
📌 SARAWAK: Pertubuhan Kebajikan dan Pendidikan Nur Murni, No 22, Lot 1365, Lorong Field Force 8e, Taman Green Field, 93250 Kuching
📌 SABAH: Rumah Anak Kesayangan, No. 22, Lot 151, Jalan Mat Salleh, Taman Sempelang Sembulan, 88100 Kota Kinabalu

Untuk maklumat lebih lanjut mengenail inisiatif pantri komuniti #AyamWithYou, layari: https://www.ayambrand.com.my.  

NUViT Instant Restoring & Hydrating Bio-Cellulose Mask Penyelamat untuk Kulit Kering

NUViT Bio-Cellulose Mask with Quintuple Hyaluronic Acid Serum



Ena pengguna tegar masker. Bayangkan ena ada pelbagai jenis masker khas yang digunakan untuk setiap malam (sleeping masker) dan juga masker mingguan. Masker ni antara list penting kena pakai untuk membaikpulih kulit. Sangat berbeza jika tidak pernah memakai masker. Haa tapi sekarang ena tambah lagi 1 list masker iaitu NUViT Bio-Cellulose Mask.


Mask 100% semula jadi yang direka di makmal menggunakan jenis bakteria yang unik. Selulosa-bio (Bio-cellulose) mempunyai struktur rangkaian gentian yang sangat halus & sangat tulen dengan setiap seratnya lebih tipis 2000x daripada sehelai rambut pada jarak 20-50nm. 

Bio-cellulose mempunyai sifat unik seperti pertalian yang lebih tinggi, daya serap yang lebih tinggi dan kadar penembusan yang lebih tinggi berbanding dengan mask lain yang boleh didapati secara komersial seperti fabric mask, sehingga membolehkan nutrien menembusi 8-15x lebih dalam ke kulit.

Ada 2 step produk dibekalkan iaitu Step 1 - Bio-Cellulose Mask (20ml) dan Step 2 - Quintuple Hyaluronic Acid Serum (2ml)


Kelebihan NUViT Bio-Cellulose Mask

1. Eco-Friendly Sheet
-Semua kepingan bebas toksin semula jadi yang terbuat dari strain bakteria yang unik
-Ekstra lembut untuk kulit

2. Super Hydrating
-Menahan cairan 100 kali ganda dari berat keringnya & 10 kali lebih menghidrat daripada lembaran fabric mask yang biasa digunakan
-Memberi penghidratan & khasiat serta merta ke kulit

3. Exceptional Adhesion
-Kunci kelembapan dengan berkesan & membolehkan nutrien diserap oleh kulit

- Lembaran NUViT Bio-Cellulose mask terbukti memberikan 90% bahan aktif ke dalam kulit dalam masa 10 minit

Ciri-ciri Utama Quintuple Hyaluronic Acid Serum

Kombinasi 5 saiz molekul hyaluronic acid membolehkan penyerapan cepat ke kulit.

Sodium Hyaluronate, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Hydroxypropyltrimonium Hyaluronate, Hydrolyzed Hyaluronate dan Hydrolyzed Sclerotium Gum 

Cara menggunakan NUViT Bio-Cellulose Mask with Quintuple Hyaluronic Acid Serum



1. Bersihkan wajah dengan pencuci muka dan bilas. Kemudian lap sehingga kering. Mulakan dengan Quintuple Hyaluronic Acid Serum. Lihatlah tekstur serum yang jernih dan cair tapi sebenarnya pekat.


2. Sapukan NUViT Quintuple Hyaluronic Acid Serum ke seluruh wajah dengan sekata.


3. Penggunaan NUViT Bio Mask Cellulose mempunyai 3 lapisan. Tanggalkan lapisan pertama dan letak NUViT Bio-Cellulose Mask dari kawasan dagu ke atas dan tekan dengan lembut ke wajah dengan hujung jari sehingga melekat pada kulit secara sekata.


Langsung tiada cecair yang meleleh keluar daripada mask yang ena gunakan berbanding brand lain sebelum ini.


Selepas itu baru lah tanggalkan lagi satu lapisan di atas.


Biarkan selama 20 -30 minit. Rasa seperti duduk di tempat sejuk :)


4. Tanggalkan mask dan buat urutan lembut pada wajah supaya serum dapat menyerap dengan baik. Jangan mencuci muka.

Ini kerana NUViT Bio-Cellulose Mask membolehkan 90% penyerapan nutrien ke dalam kulit hanya dalam 10 minit! Kesannya luar biasa ! Kulit terus anjal dan lembut seperti kulit bayi.


Bahan Utama

1. Palmaria Palmata Extract
-Melindungi Kulit
- Penyembuhan
-Menyerlahkan
-Melembap
-Antioksidan

2. Avena Sativa Kernel Extract
-Menenangkan
-Melembap
-Antioksidan
-Anti-radang

3. Quintuple Hyaluronic Acid
-Kombinasi 5 molekul asid hyaluronik yang berbeza untuk penyerapan nutrien yang hebat ke dalam kulit
-Melembabkan secara mendalam
-Penyaman Kulit
-Melancarkan Penyembuhan Luka
-Kunci Kelembapan untuk mengelakkan TEWL @ Transepidermal Water Loss (Kehilangan Air Transepidermal)

Lihat perbezaan pada kulit yang menggunakan Bio-Cellulose Mask VS Non-Woven Mask



Nampak tak ruang ukuran pori epidermis yag dipaparkan adalah 50nm. Dengan menggunakan Bio-Cellulose Mask dapat mengurangkan saiz pori dengan nano degree fiber 20 - 50 nm lebih kecil daripada pori kulit kita kerana Bio-Cellulose Mask membenarkan nutrien menyerap ke lapisan kulit dengan lebih baik.


Honestly, in love dengan NUViT Bio-Cellulose Mask ni sebab tidak ada cecair lebihan pada mask sebelum memakainya dan kulit serta merta lembab dan anjal. Korang kena cuba. Sangat berbaloi !!!

Special Launching Promo:

Beli 1 Kotak (dengan isian 3pcs) PERCUMA 1 pcs NUViT Bio-Cellulose Mask dengan HANYA RM65.90 dari 4 Jun hingga 12 Jun 2020

(Harga asal bernilai RM108.00). Set terhad disediakan. Rebutlah selagi stok masih ada. Tertakluk pada terma & syarat.


CONTACT LIST

NUViT Facebook Link:

NUViT Instagram Link:


NUViT Website link:
NUViT – Your Exclusive Skin Dermatology
• An antioxidant-rich botanical blend of ready-to-drink beverage which helps to keep skin healthy and boosts radiance by removing unwanted toxins

NUViT E-commerce Partner:

**[NUViT Bio-Cellulose Mask will be officially available and selling in Egreenbeans.com from 1st of June’20 onwards]

Servis, Repair dan Pasang Aircond Murah di Muar, Johor dan Melaka

Normal Service atau Chemical Service?


Bagi ena, Air Condition (Alat penghawa dingin) menjadi satu keperluan di dalam rumah. Even dah pasang kipas baru pon tetap rasa bahang sebab rumah ena bahagian tengah kawasan taman perumahan. Kiri dan kanan ada rumah. Depan belakang pon ada rumah. Jadi nak merasa angin lalu tu memang takde. Time siang tu berpeluh dibuatnya.

Sebelum booking servis aircond, ena buat survey dulu lebih kurang 6 orang ena contact dan bandingkan harga. Jadi ena pilih servis di bawah Encik Syafiq sebab dia offer untuk Chemical service jauh lebih murah berbanding orang lain. Bukan normal service. Ada beza ya. Harga pon tak sama. Chemical service  bermaksud penghawa dingin (indoor) perlu diturunkan bagi tujuan pembersihan dan servicing.

Standard harga katakan Chemical service (Overhaul) dalam RM120. Kalau mereka offer murah rate RM90 - 110 korang kena tanya normal ke overhaul??? Kalau dia kata overhaul tu kira murah. Tapi ena dapat offer RM90 untuk overhaul dari Encik Syafiq. So ena buat servis 2 unit aircond. 


SHARP AH-AP9JMV Air Conditioner. Sebelum servis dah tak rasa sejuk dan bil api ketara naik

Perbezaan Prosedur Normal Service dan Chemical Service (Ovehaul)

NORMAL SERVICE
1.  Mencuci condenser (unit luar).
2.  Membersih penapis udara dan kipas blower evaporator (unit dalam)
3.  Memeriksa dan melaraskan tekanan udara gas.
4.  Memastikan paip air buang (drain pipe) tidak tersumbat.
5.   Menguji penghawa dingin berfungsi dengan elok

CHEMICAL SERVICE
1.  Membersih condenser coil dengan bahan kimia.
2.  Membuka evaporator (unit dalam) keseluruhannya dan membersih evaporator coil dengan bahan kimia.
3.  Mencuci penapis udara
4.  Memastikan paip air buang (drain pipe) tidak tersumbat.
5.  Menambah dan melaraskan tekanan udara gas.
6.  Memeriksa komponen elektronik dan sensor temperature berfungsi dengan elok.

7.  Menguji penghawa dingin berfungsi dengan elok.


Perkhidmatan di bawah S & M Aircond Service Enterprise (JR 0063068-U)

Sebelum itu, boleh rujuk senarai servis yang disediakan selain servis aircond



👉 Chemical servis aircond siap barai bermula dari harga RM100
👉 Upah cabut dan pindah aircond bermula dari harga RM180
👉 Upah pasang aircond bermula dari harga RM230
👉 Membekalkan aircond baru dan second
👉 Membuat kerja2 pendawaian lampu, kipas, water heater, plug, db box, tukar pendawaian rumah dan lain-lain

Rate harga Aircond second

👉 1hp siap pemasangan bermula dari harga RM600 - RM800
👉 1.5hp siap pemasangan bermula dari harga RM700 - RM900
👉 2.0hp siap pemasangan bermula dari harga RM1100 - 1400

Prosedur Chemical Service

Di bawah ini, merupakan segala kelengkapan dan prosedur kerja yang dilakukan technician di rumah ena.


Air botol tu bukan taw. Hahahaha. Tu suami ena belanja technician buat kerja.


Servis 2 unit aircond untuk bilik ena dan bilik anak


Membuka penutup hadapan unit dan keluarkan penapis udara


Menanggal komponen dari kerangka


Menanggal indoor fan & motor dari kerangka


Kotoran pada penyejat sebelum servis. Fuhhhh dahsyat habuk :(


Kotoran pada indoor fan yang perlu dibersihkan


Membersih komponen indoor dengan semburan air dari water pressure. Ada toilet di tingkat atas, jadi mudah lah technician cuma bawa ke toilet sebelah bilik.


Bersih berkilat my aircond.



Semburan air pada outdoor dengan water pressure yang tidak diturunkan. Hahaha. Terframe pulak mak buyung masa ni. Nampak kan kawasan rumah ena macam mane. Memang bahang.


 Menambah dan melaraskan tekanan udara gas

Kenapa kena servis aircond???

1. Saluran air tersumbat dengan lumut dan habuk, menyebabkan aircond bocor & menitiskan air

2. Supaya aircond sentiasa dalam keadaan baik & beroperasi dengan lancar tanpa membawa tenaga berlebihan

3. Dapat mengurangkan kenaikan bil elektrik kerana aircond yang kotor dan berhabuk menjadi berat & memerlukan tenaga tambahan untuk menggerakkannya. Part ni ena setuju. Nampak beza bil api lepas servis

***Haaa. Kalau remote hilang boleh juga beli dengan technician dalam RM20 sahaja.

Berminat boleh wasap Encik Syafiq Muza:

Whatsapp 📲 www.wasap.my/60136415377


Cover area : Muar , Tangkak , Batu Pahat , Melaka

Petua merawat HFMD dan Campak Keladi


Untuk pengetahuan korang, anak ena yang sulung, Dhia Sumayyah dah pernah kena demam campak keladi pada usia 6 bulan, HFMD pada usia 2 tahun dan Influenza pada usia 3 tahun. Jadi ini pengalaman ena bagaimana merawat anak ketika itu. 

Sumayyah susah demam tapi kalau kena sekali teruk macam contoh yang disebut. Sebagai ibu memang kena sentiasa jaga kebersihan dalam rumah. Nak bawa dia ke taman permainan pon fikir banyak kali sebab dia dapat penyakit pon dari playground. Sejak dari itu setiap kali dia nak main, balik rumah cepat-cepatlah bawa mandi. Dalam handbag pon sentiasa sediakan tisu basah antibakteria. Suami pula fobia kalau nak letak anak dalam troli pasaraya dah siap-siap lap bersih pemegang troli. Kami memang fobia lah bawa anak keluar ni. 

Lepas je kena Influenza, kami decide ambil ubat kuatkan paru-paru anak. Memang mahal totally ubat dia je RM450 dari klinik pakar kanak-kanak. Tapi kesannya sampai sekarang usia 5  tahun, sumayyah susah jatuh sakit. Paling ketara takde selesema even ena demam dia tak berjangkit. Padehal tidur 1 katil.

Punca diserang HFMD (Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut) pada 2018

Sumayyah tiba-tiba demam panas 3 hari sebelum keluarnya semua tanda di bawah. Boleh rujuk gambar. Puncanya kami bawa pergi Giant Muar. Selalu juga dia main Indoor Playground tapi masa kami pergi tu hari minggu dan memang padat dengan kanak-kanak. Lepas balik dari Giant, anak terus jatuh sakit.


Apa itu HFMD?

Penyakit HFMD (Hand, Foot and Mouth Disease) disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71). Penularan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD. 

Mereka yang dijangkiti akan menunjukkan satu atau lebih tanda seperti demam, luka (ulcer) di mulut, ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki. HFMD selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung.

Kredit to "Kementerian Kesihatan Malaysia"


Kesan lepuh pada tapak kaki


Ulser dalam mulut dan ruam keliling mulut



Ruam di tangan



Ruam di badan


Lepuh di kaki


Kuarantin serta merta

Kami diberi surat untuk kuarantin selama 7 hari. Suami yang bekerja juga diminta untuk cuti menjalankan kuarantin.


Petua merawat HFMD

Sebagai orang berketurunan Jawa, banyak ikut petua orang tua. Tapi jenis ena pastikan jumpa doktor dahulu, barulah ikut tips dan petua yang sesuai selagi tak memudaratkan. Petua ini sama ena buat ketika sumayyah kena campak keladi.


1. Pastikan anak berjumpa doktor dan makan antibiotik mengikut saranan

2. Sentiasa bersihkan badan anak. Kalau ena memang kerap mandikan sebab doktor sendiri galakkan kerap mandi lebih-lebih lagi tengah demam.

3. Minum air kelapa. Ena tak bagi banyak minum. Cukup sekadar sekali sahaja.

4. Buatkan ala-ala bedak sejuk daripada beras dan daun cermai yang di kisar

Cara buat bedak sejuk


1. Ambil 2 cawan beras dan basuh sehingga bersih

2. Toskan air. Kemudian keringkan

3. Setelah betul-betul kering, masukkan ke dalam blender kering dan kisar sehingga halus

4. Gunakan penapis lubang halus dan ayak beras seperti mengayak tepung untuk dapatkan beras yang halus sahaja

5. Boleh simpan ke dalam bekas plastik 1

Cara kisar daun cermai

1. Ambil daun sahaja daripada batang dalam 10 tangkai

2. Cuci bersih. Kemudian masukkan ke dalam blender dan dicampurkan dengan air cukup sekadar hancurkan daun. Kisar sehingga hancur

3. Masukkan ke dalam bekas plastik 2


Cara menggunakan 

1. Selepas mandikan anak, ambil  3 sudu beras halus + 1 sudu daun cermai dan campurkan ke dalam mangkuk kecil

2. Campurkan dengan sedikit air seperti bedak sejuk. Jangan terlalu cair

3. Sapu kan keseluruh kawasan yang mempunyai ruam dan lepuh


Nampak tak ada bedak sejuk pada badan sumayyah?? macam tu lah rupa dia. Memang berkesan, anak langsung tak menggaru selepas sapu bedak sejuk ni. Memang ambil masa nak hilang tapi bekas ruam akan hilang juga. Takde kesan parut. Kalau orang tanya ena, memang ini lah petua yang ena akan kongsikan. Jadi selamat mencuba :) Semoga ia dapat membantu.