ツ Teman Tapi Mesra

Dari Pagi ke Malam: Rasai kelebihan sajian organik bersama Alce Nero!

Dari Pagi ke Malam: Rasai kelebihan sajian organik bersama Alce Nero! | Bulan Organik adalah satu kempen selama sebulan yang bertujuan meningkatkan kesedaran umum terhadap pelbagai manfaat makanan dan kelebihan pertanian organik termasuk makanan yang lebih bersih dan sihat serta kurang terdedah terhadap pestisid. Pengguna juga dapat mengetahui bahawa amalan pertanian yang lebih mampan ini turut membantu membanteras perubahan iklim serta memastikan biodiversiti terus terpelihara.


Alce Nero, jenama organik terkemuka di Itali, mencabar anda untuk Go Organic with Alce Nero selama sehari, seminggu atau sebulan untuk merasai pengalaman pemakanan organik dan kesannya terhadap kesihatan dan kesejahteraan diri. Bagi memudahkan penyesuaian diri dengan pengambilan makanan organik dalam diet seharian, Alce Nero telah membentuk satu siri resipi yang enak dan mudah disediakan bukan sahaja untuk sarapan, makan tengah hari, malah untuk snek dan juga pencuci mulut!


Jangan lepaskan peluang untuk mencuba rangkaian jem, sapuan dan madu Alce Nero, termasuk yang baru diperkenalkan di pasaran - Alce Nero Organic Blueberry Jam dan Alce Nero Organic Chestnut Spread yang dijual pada harga RM22.90 sebotol. 

Alce Nero Organic Blueberry Jam dibuat lebih daripada 100 gram buah setiap 100 gram produk yang siap; tanpa pektin, perasa tiruan atau pewarna makanan.

Alce Nero Organic Blueberry Jam diperbuat daripada lebih 100 gram buah-buahan bagi setiap 100 gram produk akhir. Ia tidak mengandungi pektin serta bahan perisa tiruan dan pewarna makanan. Beri biru yang ditanam dan dituai secara organik dimasak menggunakan kaedah pan vakum yang menggunakan suhu rendah dan tempoh masakan yang amat pendek bagi mengekalkan aroma, rasa dan memastikan nutrien buah-buahan terpelihara. 

Alce Nero Organic Chestnut Spread yang unik mempunyai rasa manis dan lazat, dengan konsistensi yang mudah disapu.

Sementara itu, Alce Nero Organic Chestnut Spread yang unik mempunyai rasa manis dan menyerlah serta kelikatan yang mudah untuk disapu. Hanya buah berangan yang ditanam di Itali digunakan untuk menghasilkan compote ini tanpa sebarang pektin tambahan. 

Rangkaian meluas pasta, sos pasta, minyak zaitun dan cuka Alce Nero menambah lagi pilihan ramai dan membawakan kebaikan rasa organik yang semulajadi dalam setiap hidangan. 

Panduan Pro: Untuk merasai manfaat makan organik, cuba nikmati sajian organik sekurang-kurangnya sehari seminggu untuk merasai perbezaan rasa dan pengalaman. Gunakan ramuan organik berkualiti semasa tempoh ini. Kurangkan penggunaan bahan perasa tambahan untuk menikmati sajian yang sepatutnya. Jika ada dalam kalangan ahli keluarga anda yang berat hati untuk mencuba, hiasi hidangan anda untuk memberikan mereka pengalaman yang merangsang deria.

Sarapan: Apple Cinnamon Chestnut Spread Toast


Roti bakar yang dilapisi dengan Alce Nero Organic Chestnut Spread, dihiaskan dengan hirisan epal dan ditaburkan dengan serbuk kayu manis dan sedikit madu, sesuai untuk hidangan hujung minggu.

Hidangan organik yang menggembirakan ini menyerlahkan suasana musim luruh dengan kehadiran epal, serbuk kayu manis dan buah berangan. Simfoni tekstur sapuan buah berangan, epal rangup dan roti bakar menjadikan hidangan ini satu kegemaran sepanjang masa.

Bakar roti bijirin penuh, kemudian sapukan Alce Nero Organic Chestnut Spread dan taburkan sedikit muesli hancur. Kemudian, susun beberapa hirisan epal untuk meliputi semua bahagian roti dan ditambah dengan taburan muesli di atasnya. 

Lengkapkan hidangan dengan menabur sedikit serbuk kayu manis. Tuangkan sedikit madu sekiranya anda ingin sedikit kemanisan. 

Makan Tengah Hari: Laksa Johor


Laksa Johor akan menjadi organik dengan penggunaan Alce Nero Organic Tricolore Pasta yang seimbang dari segi nutrisi dan juga menakjubkan.

Hidangan tempatan menjadi lebih enak apabila ia organik. Sebagai contoh, hidangan seimbang Laksa Johor ini menggunakan Alce Nero Organic Tricolore Pasta dan bukannya mi laksa yang biasa digunakan.  

Rebus ikan seperti sardin segar. Buang tulang dan kisar. Simpan separuh daripada air rebusan ikan tadi.

Sediakan pasta mengikut arahan pada pek. 

Kisar 2 batang serai, 5cm halia, 5cm lengkuas, 2 bawang besar, 3 cili kering dan 8 ekor udang kering. Tumis sehingga bau harum.

Kemudian, masukkan ikan yang telah dikisar, tambah serbuk kari ikan, santan dan air rebusan ikan yang telah diasingkan. Gaul sebati dan masak sehingga mendidih. Biarkan kuah sehingga pekat.

Untuk dihidangkan: Masukkan sedikit pasta Tricolore dalam mangkuk. Tuangkan kuah laksa yang telah dimasak dan taburkan hirisan timun, kacang panjang, bawang dan daun selasih, tauge yang dicelur serta potongan limau. 

Keenakan rasa segar, pedas dan berempah yang dirasai adalah berbaloi dengan tempoh penyediaannya. Anda juga boleh menyediakan air rebusan ikan dengan lebih awal. 

Snek atau Pencuci Mulut: Parfait Yogurt


Sarapan pagi, makanan ringan atau sekadar pencuci mulut, yoghurt parfait dengan Alce Nero Blueberry yang lazat ini adalah hidangan yang lazat.

Parfait Yogurt ini amat lazat, sihat, organik dan gambarnya sesuai dimuat naik di laman Instagram anda. Ia sesuai dijadikan sajian pilihan untuk sarapan, snek mahupun pencuci mulut, khasnya pada hari yang panas. 

Dalam sebuah gelas atau bekas kaca, masukkan Alce Nero Organic Blueberry Jam mengikut keinginan anda, diikuti oleh yogurt Greek dan taburan granola rangup. Hiasi hidangan anda dengan buah-buahan pilihan - beri seperti strawberi yang bukan sahaja berkhasiat tetapi cantik dilihat. Tuangkan sedikit madu organik Alce Nero untuk kemanisan tambahan. 

Ambil gambar dan muat naik ke laman sosial anda sebelum menikmatinya. Ada pihak yang gemar untuk mengacau lapisan-lapisan yang ada sehingga sebati, dan ada yang lebih suka menikmati setiap lapisan secara berasingan sehingga ke lapisan jem terakhir. 
Hidangan ini juga sesuai untuk majlis dan disediakan dengan lebih awal.  

Makan malam: Penne Goreng Ayam


Resipi yang mudah dan sihat ini merupakan makanan yang dipilih oleh individu yang cerewet dalam memilih makanan dan sesuai untuk malam minggu yang sibuk.

Penne goreng ayam organik ini adalah satu sajian yang memuaskan selera dan cepat dimasak. Ia adalah pilihan sempurna bagi hari-hari anda penat bekerja tetapi masih mahu mengekalkan pelan pemakanan organik dan sihat. 

Masak Alce Nero Organic Penne sehingga al dente, tapis dan asingkan. 

Dalam sebuah pan besar, tumis potongan bawang besar dan merah, hirisan tomato dan taufu sehingga harum. 

Masukkan pes cili dan Sos Pasta Organik Alce Nero. Biarkan ia masak. 

Kemudian, tambahkan ayam dan lobak merah yang telah dipotong dadu. Gaul sehingga ayam telah masak. 

Masukkan penne yang telah dimasak, telur yang telah dipukul dan gaul sehingga telur sebati dengan ramuan-ramuan lain. Akhirnya, taburkan potongan daun bawang dan tauge. 

Sebelum dihidang, taburkan sedikit hirisan cili.

Penne goreng ayam ini merupakan hidangan sihat yang enak dan mudah disediakan.


Dapatkan resipi penuh dan resipi-resipi lain di  https://alcenero.asia/recipes.html atau layari laman sosial Alce Nero di https://www.facebook.com/AlceNeroMalaysia/ dan https://www.instagram.com/alceneromy untuk Go Organic with Alce Nero.  Produk organik Alce Nero boleh didapati di rangkaian AEON, Jaya Grocer, Village Grocer, Ben's Independent Grocer serta pasar raya terpilih di seluruh negara. 

Menang nyanyian bertemakan kemerdekaan oleh Pasti Malaysia

Sempena menyambut bulan Merdeka yang ke 64 tahun pada bulan Ogos yang lalu, sumayyah memilih untuk menyertai pertandingan menyanyi. Ada banyak kategori lain tapi ibu ikut jela sumayyah nak pilih apa. Jadi dia memilih nak nyanyi lagu "Saya Anak Malaysia".

Pertandingan sempena Hari kemerdekaan yang ke-64


Ena lebih suka beri pilihan kepada anak untuk buat keputusan. Jika bersesuaian jadi tak membantah. Praktis pon tak lama sebab lagu ni senang dan mudah nak ingat. Cuma lirik dia panjang kan jadi terpaksa lah ena cut lirik.haha... Hafal pon dalam 2 hari je. Lepas tu terus rekod. 



Cantik tak baju sumayyah? Alaa pinjam makcik je sebab dia jahit sendiri. hehe. Jimat kos.


Akhirnya keputusan diumumkan, sumayyah di tempat pertama untuk kategori nyanyian lagu bertemakan merdeka. Tahniah anak ibu. Ibu bangga sebab kamu berani. Selepas pertandingan ni lah cikgu memilih sumayyah untuk memasuki pertandingan pidato. Nantikan next story.

Saya Anak Malaysia oleh Dhia Sumayyah

Menang Projek Aulad Menghias Akuarium oleh PASTI Malaysia

Syukur tak terkata bila tahun ni sumayyah menang 3 kali untuk semua pertandingan dianjurkan oleh Pasti Malaysia. Ena berkongsi ni sebagai kenangan. Nanti sumayyah dah besar boleh lah baca blog ibu ni.hehe. Tak sangka sebenarnya sumayyah berbakat dalam bercakap ni. Kalau setakat potpet kat rumah tu perkara biasa. Tapi dia mudah ikut apa yang kita ajar. Mungkin dah biasa tengok ena review produk. Ayah dia pula pandai jadi Emcee, DJ dan caster gaming. Haa bakat diwarisi lah gitu. Ibu Blogger, ayah Youtuber.hehe..

Projek pertama adalah Projek Aulad Pasti Ar-Rahmah Muar merupakan projek yang menggantikan peperiksaan pertengahan tahun disebabkan Pandemik. Setiap Pasti tak sama projek. Ada yang projek memasak ena tengok. Tahniah anak ibu walaupun dia takut ikan tapi buat juga sebab sebelum tu ada insiden ikan lompat keluar 😂😂😂 jadi dia takut ikan lompat lagi. Siap bagi nama "Luna". Tengoklah videonya part dia tuang air tu.haha. Lepastu tak lama ikan mati..beriya sumayyah menangis. Alahai kesian anak ibu ni.

Tema : Flora & Fauna

Tugasan : Menghias akuarium

Projek Aulad menguji keberanian dan kreativiti anak


Step percakapan dan cara menghias ni kena betul ikut turutan daripada guru. Tak boleh main cakap je dan mengikut masa ditetapkan. Walaupun video 2 minit pon nak rekod makan masa lama. Budak-budak kan tahu lah mood dia camne. Bukan boleh paksa-paksa ikut cakap kita. Haa itu part cabaran bagi ena nak pujuk anak. Emosi ibu dan anak kena stabil. Give and take.


Tak sangka sangat menang sebab dah nampak dia takut ikan tu so anggap jela ni pengalaman pertama sumayyah. Ehh rezeki pula menang. hehe. Cikgu pilih 3 orang terbaik untuk projek ini. Sumayyah salah seorang dari pemenang. Tahniah sayang. Semoga sentiasa jadi anak yang baik.


Tambah koleksi lagi Anti Blue Light Eyewear untuk penjagaan mata anak daripada rabun awal

Tambah koleksi lagi Anti Blue Light Eyewear untuk penjagaan mata anak daripada rabun awal | Suka benar sumayyah dapat tambah koleksi spec. kali ni dia nak colour pink pula. Ena hadiahkan sempena pencapaian sumayyah menang pertandingan Projek Aulad dan Nyanyian lagu Kemerdekaan. Lepastu ada masuk Pidato tapi belum tahu keputusan. Ni cara ena bagi rewards pada anak-anak. Kalau nak sesuatu kena bagi parents sesuatu dulu. Supaya dia belajar erti kesusahan nak dapatkan sesuatu bukan senang. 

Promosi 1 - 10 Oktober memang berbaloi dapat 2 spec dengan harga tak sampai RM150


Sesuai untuk umur 3 hingga 12 tahun. Jadi jangan risau kalau takut saiz tak ngam dengan muka anak. Banyak pilihan dan bentuk boleh pilih ikut bentuk muka. Sumayyah muka bujur sireh, lebih sesuai pakai Square.

1-10 OCT - 420 Safety Promo: Get Sunglasses at RM10


Ena tak tahu pon ada promo ni. Sebab memang niat nak beli. Eh memang rezeki kakaklah dapat 2 spec sekali. Kids sunglasses tu cuma RM10 jerr.. Dah lama aim so terus grab sekali. Cun-cun colour rugi tak grab.


Tu diaaa.. Senyum lebar dapat colour pink. Sebab dulu ambil colour purple edition, then kebetulan jenis Square sesuai dengan muka sumayyah. Sebab itu ena grab. Tak percaya tengok koleksi lain ena pernah beli ni. Puas hati lah. Semua details kebaikannya ada ena tulis di entri lama. Daripada kita beli RM10 kat pasar malam tu lebih baik beli yang protection blue light ni. Ni long term untuk jaga mata anak daripada rabun awal. 

Ena memang suka tekankan benda ni sebab masih ramai parents tak alert. Biarkan anak ngadap skrin lama tanpa protection. Please melabur sedikit wang tak salah dari kita menyesal di kemudian hari. Beza sangat taw lepas pakai sebab ena pon pakai dewasa punya daripada Saferoptics ni. Mata tak pedih dan berair bila ngadap phone lama-lama. Paling ketara tak mudah migraine.

1. Saferoptics Anti-Blue Light Eyewear melindungi mata kanak-kanak dari skrin dan peranti digital

2. Saferoptics kini upgrade untuk dewasa serendah RM105 untuk 420 Blue Cut Lens + Frame



Kali ni ena upgrade 420 safety, so harga RM138 (tambah RM30). Korang nampak kan banyak diskaun RM78 tu??? Memang berbaloi grab bulan ni. Dapatlah pakej spec jalan-jalan kat luar.


Ni kelebihan upgrade safety. Memang cantik lens dia.


Spec lama sumayyah jenis "Kids Rectangle Violet Dew". geram hai tengok kita pula rambang mata sebab lawa-lawa colour.


Adik pon nak melaram juga 🤣🤣🤣


Tengok lah sepupu sumayyah pon pakai SaferOptics taw.


Soo comel mata sepet pakai jenis bulat 😍😍




Sumayyah kata macam tak pakai apa-apa. Tula beza 420 safety ni. Lens dia nampak jernih tak mudah melekat habuk.


Kenapa ena memilih saferoptics :

1. Bingkai tahan lama
2. High energy blue light blocking filter
3. Produk optik berkualiti tinggi
4. Bercirikan Play, Protect dan Prevent
5. Kanta non-powered selamat digunakan
6. Pilihan 420 Basic @ 420 Safety yang mampu milik
7. Design untuk kanak-kanak dan juga dewasa

...................................................................................

Melabur sedikit tapi kebaikan untuk jangka masa panjang

1-10 OCT - 420 Safety Promo: Get Sunglasses at RM10.

Cara order melalui website di bawah :

https://www.saferoptics.com?sca_ref=464455.52zh0GTVY2


6 kesilapan dalam menjaga kulit wajah. Cuba periksa senarai ni

6 kesilapan dalam menjaga kulit wajah. Cuba periksa senarai ni | Perkara ni banyak kita terlepas pandang walaupun kita rasa benda tu biasa je. Tapi kalau kerap sangat buat nanti kulit kita boleh jadi rosak. Ena dulu pon 1 hari kalau boleh nak selalu cuci muka. Konon rasa lagi banyak mencuci lagi bersih. Tapi silap!! selalu mengelupas kat tepi hidung ni. Jadi semakin kering. Haaaa... itu salah satu contoh lah yang ena pernah buat. Jadi jom kita sama-sama periksa ada tak salah satu perkara di bawah ni korang pernah lakukan.

Setuju. kulit ena jadi kombinasi. Zon T berminyak seperti di hidung tapi tepi hidung kering mengelupas. Berjerawat di dahi dan dagu sedangkan part dahi dan dagu bukan berminyak. Ok serik dah. Cukuplah mencuci 2 kali sehari.

Kulit ni manja dan sensitif. jadi kena belai dia lembut-lembut masa mencuci.

Penting lakukan exfoliation muka seperti memakai scrub dan masker tapi hati-hati ya jangan kerap melakukannya. Hanya 2 hingga 3 kali seminggu.

Jadi dah tahu kan punca muka mudah naik jerawat dan kemerahan?? Lepas ni boleh la jaga dengan step yang betul. Nak lagi bagus gunakan skincare yang bersesuaian dengan masalah kulit kita.

Set basic 3 item

Basic skincare ada 5 step sebenarnya tapi kalau takde budget besar boleh mulakan dengan 3 step dahulu iaitu :

1. Cleanser
Perkara utama must have!!!! Tak cuci muka mudah sangat segala kotoran masuk ke dalam pori muka.

2. Moisturiser
Pelembap muka BFF kepada  pencuci. Banyak yang silap bila pakai pencuci tak perlu pakai pelembap. Ohhh no.. Please alert 2 2 ni BFF. Pencuci membuka pori kita. Pelembap membantu melitupi permukaan kulit dengan nutrisi dan bahan untuk menjaga kulit. Bayangkan kita buka je tak ditutup. Lama-lama tersumbatlah penuh sisa??? Ada pembuka mesti ada penutup.

3. Sunscreen
Bab ni ramai tak ambil tahu. Lagi-lagi sekarang ni banyak kerja buat di rumah saje. Sebenarnya siang hari tetap kena pakai protection. Sebab apa? Korang menghadap sinaran cahaya matahari kan? Buka tingkap kan? Buka TV kan? Main handphone kan? Banyak tak sinaran UV lalu di muka. Ini menyebabkan kulit cepat berkedut kalau takde perlindungan. Dapat sesuatu? Tak perlu tinggi pon. Cukuplah SPF15 jika kita hanya duduk di rumah.

Tak payah pening kepala. Korang tengok je set budget di bawah ni. Boleh pilih ikut kepada masalah kulit dan umur bersesuaian. Ena lebih cadangkan ambil supplement (OFHG) berbanding pelembap untuk kali pertama merawat breakout sebab ia lebih cepat berkesan.



Jika korang di awal usia 20an boleh cuba Botanical Effect. Set paling basic sesuai untuk semua masalah kulit

Botanical Effect Cleanser RM68
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 


Ena paling suka pencuci ni sebab ada scrub halus dan 4 in 1. Bau dia best macam tembikai susu dan sangat pekat,

Timewise 3D 4-in-1 Cleanser RM115
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 


Mak ena guna Timewise Repair. Mak suka sangat pencuci ni.

Timewise Repair Foaming Cleanser RM127
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 


Jika ada masalah jerawat serious sehingga berminyak, disarankan guna Clear Proof skincare.

Clear proof Clarifying Cleanser RM90
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 


Jangan risau ibu-ibu yang punya anak remaja bersekolah. Boleh gunakan Botanical Effect Evolution skincare

Botanical Effect Cleansing gel RM71
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 

Ada banyak set lagi tapi lebih ke arah upgrade sleepas menggunakan set di atas. Skincare Mary Kay ni perlukan nasihat dari Beauty Consultant terlebih dahulu. Jika tak pasti boleh terus contact ena untuk dapatkan consultation kulit secara PERCUMA.

Klik nombor tertera

Ena | Beauty Consultant | 0123942251

Tingkatkan Sistem Imun Badan Dengan Eskayvie Diffenz Mengandungi Khasiat Cendawan Susu Harimau

Tingkatkan Sistem Imun Badan Dengan Eskayvie Diffenz Mengandungi Khasiat Cendawan Susu Harimau | Negara kita kini masih lagi dalam keadaan Pandemik Covid-19 dengan kes harian positif Covid-19 yang tinggi mencecah 5 angka. Walaupun kerajaan Malaysia masih menggerakkan pengambilan vaksin di seluruh negara, ia tidak bermakna badan kita sudah cukup kebal nak melawan virus. 

Badan kita masih lagi terdedah untuk mendapat jangkitan kerana kita perlu terima hakikat yang Covid-19 memang akan ada di sekeliling kita.

Yaaa… Ena dah lengkap 2 dos vaksin tapi Ena masih terdedah dengan virus. Jadi, pentingnya menjaga diri dengan pengambilan makanan sihat dan juga vitamin tambahan. 

Alhamdulillah Ena takde alami kesan teruk selepas vaksin pertama mahupun kedua. Kehidupan berjalan dengan lancar. Mungkin sebab ena sejenis yang amalkan suplemen untuk kuatkan sistem imun badan. Ada anak kecil ni bukan senang nak dapat cukup rehat. Sebab itu penting jaga kesihatan dalaman badan.

Bila kita terlalu lama duduk di rumah sebenarnya, ia mungkin boleh mendatangkan kesan yang kurang baik kepada kesihatan fizikal dan mental individu dan ramai yang ambil masa untuk sesuaikan diri dengan norma baru ini. 

Tapi Ena juga risau jika nak kerap keluar sebab ada anak kecil boleh memberi risiko kepada mereka. Nak pergi ke kedai pun hanya seminggu sekali sahaja itu pun untuk buat stok makanan. 

Mula lah kita stress lama sangat terperap, kurang Vitamin D dari sinaran matahari dan paling ketara Ena rasa banyak menghadap skrin handphone ajar anak yang PDPR ni. Serius! Letih badan! 

Kalau korang alami perkara sama, tak salah untuk ambil alternatif menyihatkan tubuh badan. Ena sarankan ambil supplement 4-in-1 immunity booster Eskayvie Diffenz ini. Yang penting kita ikhtiar untuk kebaikan diri kita sendiri dan orang yang kita sayang kan?


Eskayvie Diffenz Khas Untuk Kuatkan Sistem Pertahanan Badan

Sejak negara kita menghadapi Pandemik Covid-19, Ena tengok ramai yang berkongsi di media sosial tentang kebaikkan vitamin C untuk tingkatkan sistem imun badan bagi melawan jangkitan virus. 

Tapi tahukah korang? Eskayvie Diffenz bukan sahaja mengandungi Vitamin C malahan ada 3 lagi kandungannya yang menjadikannya sangat terbaik untuk diambil untuk kuatkan sistem pertahanan badan kita.



GABUNGAN CENDAWAN SUSU HARIMAU, BUAH CAMU-CAMU DAN VITAMIN C & D (MANFAAT UNTUK SISTEM IMUN BADAN DI MUSIM PANDEMIK COVID-19)

Musim pandemik yang melanda negara sekarang ini menyebabkan kebanyakan kita dihantui dengan rasa ketakutan dek kes dilaporkan semakin hari semakin meningkat dan kes kematian juga semakin tinggi, yang mana kita pun tidak tahu bila penghujung kepada semua ini. 

Jadi, apa yang patut dilakukan?

Perkara utama yang kita perlu lakukan adalah dengan meningkatkan sistem imun badan bagi melindungi diri dan keluarga daripada jangkitan Covid-19. 

Ia menjadi kewajipan sebagai usaha dan ikhtiar manusia. Perkembangan nanoteknologi makanan kini memudahkan kita memanfaatkan khasiat dari nutrisi yang terbaik dan menyediakannya dalam bentuk yang lebih mudah diamalkan.


1. Cendawan Susu Harimau (Lignosus Rhinocerus)


Cendawan ini diiktiraf sebagai Harta Karun Negara dan amat sukar didapati pada masa kini. Cerita daripada orang-orang tua dahulu, nilai cendawan ini sangat mahal kerana ia hanya akan tumbuh pada titisan susu harimau yang jatuh di lantai hutan.

Cendawan jenis eksotik ini amat berkhasiat bagi menguatkan sistem imun daripada jangkitan kuman dan virus. Uniknya cendawan susu harimau ni adalah dia tak tumbuh secara berjemaah macam cendawan yang lain tapi tumbuh secara sendirian.

Tempoh masa untuk cendawan ni membesar memakan masa bertahun lamanya, menjadikan cendawan yang tumbuh di lereng bukit Hutan Khatulistiwa ini sangat ‘rare’ dan susah diperolehi.

Harganya juga boleh mencecah sehingga ribuan ringgit! Cendawan Susu Harimau mula giat dikaji apabila pada tahun 2002, Tun Dr Mahathir Mohamad mengatakan bahawa penyakit batuk kronik yang beliau alami bertahun-tahun dapat diubati dengan cendawan ini. 


Cendawan Susu Harimau ini sememangnya khazanah negara yang sukar didapati dan sangat mahal harganya ya. 

Jadi, Eskayvie Diffenz ini telah diformulasikan untuk memudahkan anda mendapat khasiat daripada cendawan ini tanpa perlu meredah hutan. 

Kebaikan Cendawan Susu Harimau:

● Mengatasi masalah resdung, alahan dan ekzema.
● Melegakan batuk, selesema, radang paru-paru, asma.
● Menguatkan paru-paru bagi pesakit paru-paru kronik dan perokok tegar. 
● Menguatkan sistem imun badan dari jangkitan kuman dan virus.
● Digunakan secara tradisional untuk merawat simptom masalah yang berkaitan sistem pernafasan seperti batuk kronik, allergi sinus dan asma.


2. Buah Camu - Camu (Myrciaria Dubia)


“Digunakan bagi tujuan perubatan oleh penduduk asli Amazon sejak lebih 700 tahun dahulu”.

Camu-camu, yang juga dikenali sebagai Myrciaria dubia, adalah buah yang tipikal di rantau Amazon dengan kandungan vitamin C yang tinggi dan mudah diserap, berbanding buah-buahan lain seperti acerola, oren, lemon dan nanas. 

Banyak kajian mendapati buah ini mempunyai kandungan Vitamin C yang paling mudah diserap berbanding buahan yang lain. Lebih best, ia mempunyai kandungan Vitamin C hingga 60 kali ganda lebih tinggi dari buah oren! Disebabkan oleh khasiatnya yang melimpah ruah, buah camu-camu ini mendapat jolokan SUPERFOOD.

Superfood ini turut mengandungi antioksidan seperti polyphenols, carotenoids, flavonoids, anthocyanin, asid gallic dan asid ellagic yang menguatkan lagi sistem imun badan. 

Lagi-lagi bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan dan merokok! Bukan hanya mengandungi Vitamin C, superfood ini mengandungi banyak mineral yang mampu menguatkan sistem imun badan seperti Zinc, Magnesium dan Manganese.

Kebaikan: 

● Menguatkan sistem imun
● Antioksidan dan anti-radang
● Melangsingkan badan dan mengurangkan sel lemak
● Menstabilkan tekanan darah tinggi
● Merangsang penghasilan kolagen
● Mengawal gula darah

3. Vitamin D


Jika dulu vitamin D sering diwar-warkan untuk fungsi tulang yang kuat. Namun, kini saintis giat mengkaji dan menemui 3000 reseptor vitamin D di dalam badan, menyebabkan ia bukan hanya penting untuk tulang tetapi untuk keseluruhan badan. 

Malah, ia sangat penting di musim pandemik ini kerana ia membantu meningkatkan lapisan saluran pernafasan. Perokok adalah individu yang mudah mendapat keradangan pada bahagian paru-paru, sehingga boleh menyebabkan batuk yang teruk.

Malah, ada golongan-golongan tertentu yang mempunyai risiko kekurangan vitamin ini seperti wanita berhijab, individu yang mempunyai penyakit kronik, kanak-kanak, wanita hamil dan menyusu serta mereka yang berusia 60 tahun ke atas. 

Walaupun Malaysia merupakan negara yang mempunyai sinar matahari mencukupi, namun, 67.4% rakyat Malaysia mempunyai masalah kekurangan vitamin ni. Walhal, ia sangat penting untuk mengawal selia sistem imun, membantu kawalan gula darah, kekuatan tulang dan banyak lagi. 

Sumber utama vitamin D dalam badan adalah dari matahari, namun beberapa faktor lain boleh mempengaruhi penyerapan vitamin ini seperti,

● Warna kulit yang lebih gelap menyukarkan penyerapan cahaya matahari.
● Cahaya matahari perlu kena terus kepada kulit tanpa halangan sunblock, pakaian, kaca, awan mendung, topi, etc. 
● Hanya 10-20% sumber Vitamin D mampu dicapai dari sumber makanan mendedahkan ramai individu kepada kekurangan Vitamin D. 

**Yang paling penting, ia menurunkan risiko kematian COVID19 sebanyak 700%! (Irish Journal of Medical Science, 2020).

4. Vitamin C


Mengikut kajian Kementerian Kesihatan Malaysia, 57% pesakit COVID19 yang berada di ICU pulih dan dibenarkan discaj (tanpa komplikasi) setelah diberi dos vitamin C yang tinggi. 

Hanya 14% kematian dilaporkan di kalangan mereka yang diberi Vitamin C, yang nyata lebih rendah berbanding 71% kematian di kalangan mereka yang tak diberi Vitamin C.


Bukan sahaja di Malaysia, malah menurut Nutrition Journal (2021), lebih 82% pesakit COVID-19 yang kritikal mempunyai paras Vitamin C yang rendah.  

Vitamin ini dapat memastikan sistem imun badan bekerja dengan baik. Sudah tentu pengambilan vitamin C ini boleh bantu elak jangkitan virus ini dan mengurangkan kesan virus terhadap badan bagi mereka yang dijangkiti.

Namun, badan tak mampu menghasilkan Vitamin C atau menyimpannya secara efisien kerana ia adalah vitamin larut air. Ia boleh didapati daripada pengambilan makanan seperti buah-buahan dan sayuran ataupun melalui makanan tambahan yang berasaskan vitamin C. 

Walaupun pengambilan makanan telah seimbang, tetapi penyerapan vitamin dan nutrisi masih bergantung kepada kadar penyerapan nutrisi tersebut yang mana bukan semua vitamin C dari dalam makanan akan diserap ke dalam badan. 

Pengambilan vitamin C yang mencukupi dari makanan boleh didapati melalui sekurang-kurangnya 5 hidangan buah segar dan sayuran, dengan syarat, 2 hidangan daripada makanan tadi adalah tinggi dengan vitamin C dan perkara ini agak mustahil untuk sesetengah individu. Situasi ini menjadikan pengambilan suplemen vitamin C amat diperlukan masa kini.

Malah dengan gaya hidup kini yang tidak terjaga, pencemaran persekitaran serta sesetengah keadaan seperti perokok, tekanan tidak terkawal dan mempunyai penyakit kronik akan menjadikan keperluan Vitamin C meningkat untuk membantu mengatasi keradangan kronik dalam badan. 


Bukan itu sahaja, cara masakan juga menyebabkan vitamin C di dalam sayuran berkurangan sekitar 13-60% menyebabkan semakin ramai yang tidak mendapat bekalan vitamin C yang cukup. Jika tidak mengambil vitamin C dengan cukup, kita akan berhadapan dengan masalah kekurangan vitamin C seperti gusi berdarah atau skurvi, kulit kering, sakit sendi, mudah dijangkiti penyakit dan luka lambat sembuh.

Bagi memastikan sistem imun sentiasa kuat, pengambilan vitamin ini mestilah dalam jumlah yang mencukupi. Vitamin C juga penting untuk merangsang pembentukan kolagen, membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka dan meningkatkan penyerapan zat besi.

Eskayvie Diffenz Bantu Tingkatkan Sistem Imun Badan Sepanjang Pandemik Covid-19


Eskayvie Diffenz merupakan suplemen keluaran Eskayvie bagi menyokong penjagaan gaya hidup sihat individu. Ia diformulasikan bagi membantu anda untuk tingkatkan sistem imun badan, melindungi dan menguatkan paru-paru.

Eskayvie Diffenz dihasilkan daripada 100% bahan semulajadi, diformulasikan oleh Doktor Perubatan, bebas Steroid serta Halal dimakan dan mendapat kelulusan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia).

Eskayvie Diffenz Membantu:

1. Menguatkan dan Melindungi Paru-Paru
2. Meningkatkan Sistem Imun Badan
3. Melegakan Batuk, Selesema & Radang Paru-Paru
4. Mengatasi Masalah Resdung, Alahan, Asma & Ekzema
5. Menyokong Kesihatan Sendi
6. Menyihatkan Jantung
7. Memberikan Tenaga
8. Mengawal Gula di Dalam Darah
9. Mencantikan Kulit
10. Anti Kanser & Anti Virus


4 Kelebihan Eskayvie Diffenz

1. Kaya dengan Vitamin C dan D
Kandungan vitamin pada dos optimum yang mencukupi untuk sistem pertahanan badan.

2. Diperkaya dengan Cendawan Susu Harimau & Buah Camu-Camu
Kapasiti antioksidan, fenolik dan flavonoid yang tinggi untuk meningkatkan perlindungan dalaman.

3. Gabungan 4 bahan berantioksidan tinggi dalam 1 tablet
Kandungan aktioksidan dan bahan aktif yang mencegah penyakit kemerosotan diri.

4. Tablet boleh kunyah berperisa blackcurrant yang lazat
Rasa enak & sesuai untuk diambil pada bila-bila masa sahaja. Banyak kajian yang telah membuktikan bahan-bahan di dalam Eskayvie Diffenz mampu membantu meningkatkan sistem imun, melindungi daripada jangkitan virus dan meningkatkan fungsi paru-paru, jantung dan hati. 


Selagi ada peluang, Kita Ikhtiar dan dapatkan sokongan khasiat Cendawan Susu Harimau, Buah Camu-Camu, Vitamin C & Vitamin D yang boleh membantu menyokong kesihatan paru-paru dan meningkatkan sistem imun tubuh kita dan keluarga.

Perlindungan 4 penjuru daripada Eskayvie Diffenz ini boleh didapati dengan hanya 1 tablet. Ia sangat mudah dinikmati dengan rasa buah anggur hitam yang enak dan boleh diambil semua peringkat umur bermula 5 tahun dan ke atas. 

Jom kita lihat lagi testimoni
        

“Doktor dah nak tidurkan saya, tapi Alhamdulillah….” – Dj Najman Mohamed
- Positif Covid-19 –


Pengalaman Paknil selepas menerima suntikan pertama vaksin


Norfadillah bukan sahaja telah pulih dari positive Covid-19 bahkan pulih dari asma


SOALAN & JAWAPAN

Bolehkah ibu mengandung mengambil Eskayvie Diffenz?

Boleh. Seelok-eloknya pengambilan Eskayvie Diffenz diambil selepas trimester pertama.

Adakah Eskayvie Diffenz perlu disimpan di dalam peti sejuk?

Hanya simpan pada suhu bilik dan elakkan daripada terdedah kepada cahaya matahari. Tutup rapat penutup botol Eskayvie Diffenz untuk mengelakkan ia teroksidasi.

Bolehkah kanak-kanak di bawah umur kurang 5 tahun mengambil Eskayvie Diffenz?

Kanak-kanak berusia kurang 5 tahun tidak digalakkan untuk mengambil suplemen. Mereka lebih disyorkan untuk mendapatkan nutrisi melalui pemakanan dan diet yang seimbang seperti buahan, sayuran, hasil tenusu dan protein yang cukup. Pengambilan Eskayvie Diffenz yang disyorkan adalah setengah biji sehari untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 4 tahun.

Dari manakah sumber Cendawan Susu Harimau?

Sememangnya Cendawan Susu Harimau hanya boleh didapati di kawasan tertentu yang bersuhu lembab dan sejuk. Namun kini, penghasilan Cendawan Susu Harimau telah dikultur dan dikomersialkan untuk memudahkan lebih ramai mendapat kebaikannya. Malah, kajian mendapati Cendawan Susu Harimau yang dikulturkan mempunyai kandungan nutrisi yang lebih tinggi berbanding yang tumbuh meliar.

Adakah pengambilan buah Camu-Camu berbahaya kerana ia mengandungi kandungan Vitamin C 60 kali ganda lebih tinggi berbanding buah oren?

Buah Camu-camu sememangnya mempunyai kandungan Vitamin C yang tinggi. Namun, kajian mendapati tiada jumlah toksik yang dikesan sehingga kini. Formulasi Eskayvie Diffenz telah mengambil kira jumlah buah Camu-camu yang bersesuaian dan berdasarkan kajian sains terkini.

Klik www.diffenz.com dan dapatkan Eskayvie Diffenz untuk perlindungan diri dan keluarga anda. Hubungi 03-5511 1050 / 019-608 3027 untuk maklumat lanjut. 

Website: www.diffenz.com 

#EskayvieDiffenz #KitaIkhtiar #KitaJagaKita