ツ Teman Tapi Mesra

Cosmoderm Perfect Balanced range baharu diformulasi dengan Prebiotik dan Calamine

Memiliki kulit yang lembut dan cantik menjadi impian bagi setiap wanita. Tapi kini tidak perlu risau memuat naik gambar selfie mereka tanpa menggunakan aplikasi "filter" di media sosial hanya untuk memastikan bahawa mereka akan kelihatan cantik di mata netizen kerana Cosmoderm melancarkan rangkaian baru yang disebut COSMODERM SKIN LAB PERFECT BALANCED, rangkaian yang memfokuskan untuk memiliki kulit yang sihat dan menenangkan dengan ramuan duo yang kuat Prebiotik dan Calamine. Sebagai jenama yang memenuhi sasaran pengguna yang mempercayai Kecantikan Bermula Dengan Kulit Yang Baik Dan Sihat.

Cosmoderm jenama yang mengkhususkan diri dalam produk penjagaan kulit "Skin-Health Concern" selama 20 tahun dirancang untuk memberikan penyelesaian khusus untuk masalah kulit biasa seperti kulit berjerawat dan berminyak, kulit kering, pigmentasi, sensitif dan lain-lain. Ena pengguna body wash Cosmoderm taw. Memang bagus hilang masalah kulit sensitif. Jadi bila tahu Cosmoderm keluarkan range baharu mestilah teruja nak mencubanya.

COSMODERM SKIN LAB PERFECT BALANCED

Mempromosikan #SKINDEPENDENCE yang bermaksud “Healthier Beautiful Skin”, Cosmoderm telah mengembangkan rangkaian perawatan kulit yang tepat dengan Prebiotik yang terbukti bermanfaat untuk kulit. 


Apa itu Prebiotik?

Kami telah mendengar mengenai Probiotik yang merupakan bakteria baik yang dapat dijumpai di dalam tubuh dan kulit manusia untuk memastikan bahawa tubuh dan kulit manusia tetap sihat. Seperti manusia, bakteria baik ini Probiotik (makanan yang sudah diproses seperti yogurt dan minuman susu kultur) memerlukan makanan untuk mendapatkan keseimbangan mikroba yang sihat. Makanan ini dipanggil Prebiotik (makanan yang belum diproses seperti pisang) yang:

1. Mengimbangkan mikrobioma kulit untuk mengelakkan kemerahan kulit semasa
2. Meningkatkan perlindungan permukaan kulit
3. Memastikan permukaan kulit tetap utuh dan sihat.
4. Prebiotik juga dapat meningkatkan cahaya dan keselesaan kulit akibat penstrukturan, penyuburan dan kesan menenangkan.

Gabungan unik bersama Calamine

Bahan lain yang boleh didapati di Cosmoderm Skin Lab Perfect Balanced baru adalah Calamine. Losyen Calamine adalah astringen ringan dan antiseptik yang membantu:

1. Untuk melegakan gejala kemerahan kulit, selaran matahari yang ringan, gatal-gatal kulit dan keadaan kulit yang kecil
2. Senarai Ubat Penting Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kerana menjadi ubat yang berkesan dan selamat untuk kesihatan.
3. Formulasi Calamine yang digunakan di Cosmoderm Skin Lab Perfect Balanced adalah kelas Calamine yang lebih tinggi yang digunakan dalam industri kosmetik. Tahap calamine yang lebih tinggi menjadikan kulit anda lembut, licin, dan lebih sihat.

**Bersama-sama, ramuan duo hebat ini berfungsi secara sinergi untuk memberikan “Healthier Beautiful Skin”  kepada pengguna.

Cosmoderm Skin Lab Perfect Balanced adalah menjadikan kulit yang menenangkan, kulit sihat bebas dari kemerahan, kerengsaan, mengurangkan kegatalan kulit dan meredakan sunburn dengan empat produk iaitu Cleanser, Toning Lotion, Moisturizer dan SunScreen.

Cara guna Cosmoderm Perfect Balanced

Langkah 1: Foaming Cleanser 100ml (RM29.90)


Pembersih berbuih ini membantu membersihkan kulit secara mendalam sambil meredakan kulit yang kemerahan. Ia juga meningkatkan penyerapan kulit dari bahan berkhasiat lain sehingga produk seterusnya mudah disapukan pada kulit.

Penggunaan: Picit sedikit pembersih ke telapak tangan. Basuh dan urut dengan lembut. Bilas dengan air bersih.

Extra points: Bahagian terbaik dari pembersih ini ialah ia menghasilkan banyak buih, tetapi ia tidak mengeringkan kulit.

Langkah 2: Toning Lotion 120ml (RM45.90)


Diformulasikan dengan Prebiotik dan 20,000 ppm Calamine, toning lotion ini membantu menenangkan dan meredakan kemerahan sambil membangunkan keupayaan penyerapan kulit. Semakin tinggi Bahagian Per Juta (ppm) dalam produk, semakin berkesan produk tersebut. Selain itu, ini meningkatkan kelembapan kulit.

Penggunaan: Goncang sebelum digunakan sehingga calamine bercampur dengan baik dengan toning water. Tuangkan toning lotion ke telapak tangan dan tepuk lembut ke muka dan leher. Jangan gunakan Cotton Pad kerana ia akan menyerap kebaikan Calamine.

Extra points: 95% bersetuju bahawa Cosmoderm Perfect Balanced Toning Lotion berkesan untuk membaikpulih kemerahan kulit selepas sapuan
* Produk ini telah diuji oleh 300 ahli Home Tester Club

Langkah 3: Soothing WOW Cream 50ml (RM65.00)


Dengan Calamine dan 30,000 ppm Prebiotic, krim WOW yang menenangkan ini membantu mengembalikan kelembapan kulit serta meringankan cela pada kulit. Dengan Teknologi Water-In Oil-In Water (WOW), kelembapan diserap dan terkunci pada kulit yang membantu kulit kekal terhidrat.

Penggunaan: Pam sejumlah Soothing WOW Cream ke telapak tangan dan urut perlahan ke muka dan leher.

Extra points: Pengguna mungkin mengambil sedikit masa untuk memanjakan kulit dengan Soothing WOW Cream ini untuk memastikan tekstur krim akan diserap sepenuhnya ke dalam kulit.

Langkah 4: SunMilk SPF25PA ++ 50ml (RM65.00)


Pelindung matahari ini melindungi kulit daripada UVA dan UVB yang boleh menyebabkan kerosakan pada kulit. Selain itu, ia meningkatkan perlindungan permukaan kulit daripada tekanan persekitaran dan membantu menghilangkan sunburn dan kulit kering.

Penggunaan: Pam sejumlah SunMilk SPF25PA ++ ke telapak tangan dan urut dengan lembut ke muka dan leher.

Extra points: Pelindung matahari ini sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

Prebiotic and Calamine to help soothe and calm redness on your skin


Rutin siang: 
Step 1: Cleanser > Step 2: Toning Lotion > Step 4: SunMilk SPF25PA++

Rutin malam:
Step 1: Cleanser > Step 2: Toning Lotion > Step 3: Soothing WOW Cream


Diuji secara dermatologi, sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif dan BEBAS dari:
• Paraben
• Wangian
• Pewarna Tiruan

Kini Cosmoderm Skin Lab Perfect Balanced terdapat di farmasi di seluruh negara. 

Untuk maklumat lebih lanjut dan promosi terkini, sila layari di:


Sambutan Birthday February

Rezeki betul dapat 2 kelahiran dalam bulan yang sama pada Februari jadi kita sambut lah 2 kali disebabkan adik Safiyyah ni first time 13/2/2021. Genap 1 tahun buat juga sambutan khas untuk dia sorang. Lepas tu sambut lagi dengan suami pada 21/2/2021.

Happy Birthday 1 tahun


Tak sangka cepat masa berlalu sebab PKP ni masa berjalan tanpa sedar. Kesian nenek, atok, wan dan oyang tak jumpa anak tahu-tahu nanti dah berjalan je.

Mengimbas kembali ank kedua ni tak banyak ragam masa mengandung sebab alahan sampai 4 bulan je berbanding kakak sampai 6 bulan. Teruk alahan pada ubat gigi. Sambil gosok gigi tu menangis oiii muntah hijau. Terpaksa hadap lah 4 bulan tu. Tapi bab makan tak boleh kawal 1 hari nak nasi sampai 6kali. Baru makan nasi setengah jam perut lapar tahap tak makan 1 hari. Then gila masakan kari.hahahaha. Part beranak pula paling sakit kuat sebab kembar darah. Orang kata kembar darah lagi kuat sakit berbanding kakaknya kembar air. Buat masa ni taubat nak mengandung lagi. Sebab kenangan sakit contraction tu tak boleh lupa lagi. Tak sama macam kakak sakit boleh senyum lagi. Tapi syukur sepanjang setahun membesar senang jaga tak banyak kerenah dan tak demam. Mungkin sebab PKP kot tak mudah dijangkiti penyakit lain.


Setiap tahun camnilah sambutan keluarga kecil kami sekadar buat kenangan untuk anak-anak. Kek Vanilla Blueberry RM40 tapi tengah promo RM35 je macam biasa dari Kak Maria yang top di Muar. Kek dia murah tapi sedap taw. 


Yang kelakarnya kek belakang tu dah kena tendang dengan adik.hahahah. Dia tak dapat capai pakai tangan dapat pakai kaki jadilah. Gini lah kalau ada anak susah nak bergambar. Tak sabar nak makan.So takdelah nampak cacat kek ni sebab banyak kartun baby shark cover depan.


Thanks pada Acu Eyka sebab bagi surprise gift pos ke rumah. Comel sangat bantal ni. Baju Pooh tu pon pemberian Acu tahun lepas masa berpantang.

Happy Birthday 35 tahun


Sambutan kelahiran suami yang ke 35 tahun dan adik pon sambut lagi sekali bertemakan purple sebab ena nak ambil gambar berempat.


2 gambar ni je punya struggle nak dapat. Anak-anak tak nak bagi kerjasama. Adik macam biasa aim nak sepak kek lagi.hahahahah. So kami pon tak ambil masa lama nak potong kek.


Red Velvet Full Nutella ni memang sedap kena dengan tekak ena. Puas hati lah makan. Kebetulan ada promosi so grab. Thanks Aimie manage penghantaran kek. Harga asal RM50 tapi promo cuma RM44.90. Topper 'Happy Birthday' harga asal RM5 tapi offer RM2.50.



Masak simple je menu kesukaan suami Spaghetti Blognese versi Melayu.

Haa mudah je bahan
Cili kisar, bawang putih, bawang merah, 1 biji tomato potong dadu, sosej dan burger daging Ramly. Nak pekatkan kuah guna sos tomato dan tambah sedikit air.

Settle. Alhamdulliah syukur majlis kecil tapi anak happy. 

Adakah produk Kesihatan Kitsui Bahaya?

Adakah produk Kesihatan Kitsui Bahaya? | Zaman sekarang banyak lambakan produk yang mempercepatkan proses menguruskan badan dan juga mencantikkan kulit dalam masa yang singkat tetapi kita kena fikir faktor kesihatan untuk jangka masa panjang samada produk itu selamat digunakan atau tidak. Paling utama periksa latar belakang syarikat dan juga sijil yang diperakui HALAL! Nah..Jadi ena nak kongsi produk apa yang ena tengah consume sekarang ni iaitu produk kesihatan Kitsui mempunyai pakej lengkap sesuai dengan apa yang ena cari selama ni. 

Target nak slim macam zaman bujang.haha. Almaklumlah beranak nombor 2 ni naik 13kg. Naik senang tapi nak turun tu agak susah. Plus bila kita ada anak kecil ni cukup payah ena nak disiplin jaga badan dan muka sekali. Sebab asyik fikir anak nak sarapan apa, anak nak siap pergi sekolah (PASTI sekolah macam biasa dalam PKP), anak nak buat kerja sekolah, anak nak itu, anak nak ini. Baru anak 2 ni tapi dia punya masa tu macam tak cukup rehat. Apa lagi nak ber "Me Time".

Jujur cakap ena tak rajin nak amal makan buah-buahan atau sayur-sayuran setiap hari. Kadang-kadang tu makan pon lambat tapi breakfast tak pernah skip. Cuma lunch agak lambat. Jadi ena cuba amal produk Kitsui Korean Whitie + Plus Tomato dan Kitsui Bellos Fibre ni selama seminggu. Tak tipu memang sedap, rasa jus sebenar tak masam dan tak manis sangat. Just nice sesuai dengan tekak. Ena paling suka kotak hijau ni. Haaa kenapa ena suka?? Kena lah baca sampai habis.

Adakah Kitsui Bahaya?

Sebelum itu mesti korang nak tahu produk kesihatan Kitsui selamat diamalkan atau tidak


Bebas dari Bahan – Bahan Berbahaya ⛔⛔
1. Hormon
2. Pengawet
3. Bebas Gluten
4. GMO
5. Alergen
6. Antibiotik

Kitsui adalah produk jenama tempatan yang telah bertapak di pasaran tempatan lebih dari 20 tahun. Dan untuk pengetahuan korang Kitsui antara jenama paling dipercayai dan laris di Guardian dan Watsons.

  
  

1. Semua produk dibawah jenama Kitsui telah melalui dan lulus ujian keselamatan dan ujian makmal, malah telah mendapat sijil halal dari kilang bertaraf GMP sebelum dipasarkan kepada orang ramai melalui Farmasi Watsons & Guardian yang terkemuka di Malaysia

2. Kandungan produk-produk kitsui terdiri daripada bahan-bahan yang berkualiti tinggi dan kaya dengan vitamin dan mineral yang sesuai untuk golongan lelaki dan wanita

3. Makanan tambahan Kitsui bukan ubat-ubatan. Ianya berfungsi untuk memberi nutrisi ke atas badan sesorang kerana bahan uatamanya terdiri dari makanan harian seperti buah-buahan dan sayur-sayuran

4. Jangan risau, semua produk keluaran kitsui adalah bebas dari bahan pengawet, gluten, GMO, alergen, antibiotik dan bahan LARANGAN yang boleh mengganggu hormon dan kesihatan badan

Sijil yang diperakui sah bebas bahan yang membahayakan

Kitsui sachet VS Produk X

Pilih Sacet untuk Kualiti, Kesenangan dan Jaminan 

Berikut merupakan video perbezaan Kitsui sachet VS Produk X


1. Korean Whitie + Plus Tomato untuk kecantikan kulit

Jika korang nak tahu khasiat tomato membuat kulit awet muda, sesuai untuk yang mengalami masalah jeragat dan menentang sinar UV yang berbahaya. Kita biasa tengok zaman mak-mak suka tepek hirisan tomato pada muka. Ada yang buat scrub tomato dicampur gula pasir. Tapi ena tak gemar nak lakukan scrub DIY tomato apa lagi nak makan direct. Jadi ena memilih minuman ini tapi khasiat tetap sama macam kita makan tomato.

1. Antara produk pilihan di Farmasi Watsons dan Guardian diseluruh Malaysia

2. Makanan tambahan ini diperkaya dengan Vitamin A, C dan zat besi yang mampu membantu kulit kusam dan berminyak menjadi lebih segar dan bersih

3. Bahan utamanya ialah tomato yang dipanggil raja antioksida dan dipilih serta dilabelkan sebagai Superfood oleh Times Magazine

4. Selain tomato, ia turut mengandungi Camu-camu yang juga kaya dengan antioksida dan mampu meningkatkan pembentukan kolagen menjadikan kulit lebih cerah hanya dalam tempoh 7 hari sahaja

5. Jangan risau, Korean White Plus Tomato bebas bahan pengawet, gluten, GMO, alergen, antibiotik dan bahan yang boleh mengganggu hormon

Cara penyediaan minuman produk Kitsui

* Waktu pengambilan yang disarankan adalah sebelum makan tengahari iaitu selepas sarapan

Sediakan shaker untuk membancuh air

Campurkan 1 sachet ke dalam 150ml air suam atau air sejuk ke dalam shaker

Goncang sehingga larut dan diminum sebaik selepas penyediaan. Minum air yang banyak sepanjang hari untuk kesan terbaik.

**My review rasa jus yang tidak manis. Just nice. Ena suka sebab tak rasa pekat yang melekat di tekak. Rasanya seperti buah beri


2. Kitsui Bellos Fibre untuk mengurangkan berat badan

Sesuai sangat untuk ena consume sebab nak kempiskan perut ni. Ena tidak mudah ambil pelbagai minuman sebab mudah sembelit. Tapi first consume air ni memang cepat proses pembuangan. Maybe baru-baru lagi jadi 3-4kali juga lah ena ke toilet.hehe.. Betul-betul kasi detoks ni. Kebaikannya:

1. Berfungsi untuk mengekalkan kecergasan badan dan membantu masalah pencernaan

2. Diperbuat daripada buah Epal, Kiwi, Oren, Avocado, Tomato, Lemon, Nenas dan Sena

3. Formulasi bahan-bahan ini membantu mengelakkan masalah perut buncit dan kegemukan disebabkan kandungan seratnya yang tinggi

4. Masalah pencernaan bukan sahaja memberi kesan kepada perubahan fizikal malah boleh mengurangkan keyakinan diri kerana timbulnya masalah-masalah lain seperti bau badan, bau mulut, cepat letih dan tahap metabolism menjadi rendah

5. Bellos Fibre bukan sahaja berkesan, malah ia tidak mengandungi bahan pengawet, pigment, gula tambahan dan mengandungi bahan yang boleh mengganggu sistem hormon

* Waktu pengambilan yang disarankan adalah sebelum tidur iaitu selepas makan malam

Cara penyediaan sama seperti Kitsui Korean Whitie + Plus Tomato

Berikut ialah bahan utama yang terkandung dalam Bellos Fibre :

a. Acacia Gum – mengandungi serat prebiotic yang mengekalkan sistem usus serta melancarkan sistem penghadaman
b. Apple – Mengandungi Catechin yang membantu meningkatkan kadar metabolism badan
c. Senna mengandungi Sennosides yang membantu merangsang pergerakan usus
d. Epal, Kiwi, Oren, Avocado, Tomato, Lemon, Nenas pula buah-buahan yang mempunyai kadar serat yang tinggi dan kaya dengan pelbagai vitamin yang mengekalkan tahap hidrasi dalam tubuh badan

**My review sangat sedap macam rasa epal hijau yang sangat padat isinya tapi tidak terlalu manis. Badan ena terasa lebih ringan dan tidak mudah lesu pada waktu siang.

Lihat video cara menyediakan air dengan betul

............................................................................

Highly recomended jika korang nak 2 in 1 kurus dan kulit flawless. Patutlah produk ni laku keras. Memang sedap dan mudah lawas. Harga pula berpatutan. Nak lagi murah korang boleh shopping di website bawah ini : 

KITSUI KOREAN WHITIE PLUS TOMATO >> SELLING PRICE RM38.80
KITSUI BELLOSS FIBRE >> SELLING PRICE RM38.80

Voucher ‘KITSKULIT’ Diskaun 12% di shopee KITSUI MALL

............................................................................

Laman sesawang rasmi Kitsui Malaysia

#Kitsui #KitsuiMalaysia #watsonsmalaysia #guardianmy #tipskecantikankulit #kulitsehat

Nak makan Sushi ikut citarasa melayu? Order je dengan Sushi Kori Selera Melayu

Nak makan Sushi ikut citarasa melayu? Order je dengan Sushi Kori Selera Melayu | Sumpah sedap sushi ni. Tak muak langsung makan. Dah namanya tekak melayu mestilah nak juga citarasa buatan melayu. Kalau time petang rasa tekak nak makan simple tapi mengenyangkan boleh je order sushi kori ni. Tapi disebabkan laris kena lah order sehari awal. Haaaa rasa nak makan esoknya malam tu kau kena wasap Amy cepat-cepat untuk booking. Bulan ni memang selalu juga lah order makanan luar sebab sibuk renovation + wiring semula. Tu yang gantung kuali hahahahahah. Penat taw kemas rumah yang penuh habuk berpasir dari luar sebab naikkan tembok dinding batu. Mana ada masa nak masak. Bunyi drilling bising lagi lah anak tak boleh tidur. Tapi bagus jugak lah ada alasan tapau luar.hehe... Kalau tidak suami mesti suruh masak je.

Info Sushi Kori Selera Melayu Muar

** 15 perisa yang boleh didapati
** RM1 sahaja setiap jenis
** Minimum order 10pcs
** Pelbagai perisa dengan citarasa melayu
** Set combo mix flavour 10 pcs RM10 / 5 pcs RM5
** COD bermula 2:30 petang sehingga habis
** Cuti pada setiap hari Selasa

Sushi Kori RM1

Ni first order tak tahu perisa apa sedap jadi ena order semua jenis.hehe. Baru lah tahu mana yang paling sedap.


Haaa repeat order ni baru ena ambil yang ena paling suka dan ambil set 10pcs terus. First ena suka ayam terrayaki, second ketam mayonis. Diikuti ayam buttermilk dan tuna mayonis, Ni satu bekas ena sorang je makan habis. Takde kongsi-kongsi.


Ini adalah senarai sushi yang dijual. Selain yang ena sebut tadi yang sedap boleh juga cuba beef rendang dan corn mayo. Alaa semua sedap cuma apa yang sesuai dengan tekak kita. Nasi lemak tu rasa agak pelik pada ena lah. Mungkin tak biasa di olah jadi sushi.


Nampak siap silang kaki makanan sampai. Anak suka ketam mayonis. Budak-budak boleh makan bagi perisa yang tak pedas.


terliur tengok semua sushi


Tempahan banyak jadi digalakkan order awal kalau tidak kempunan nak merasa ! Thank you Amy sebab tunaikan sushi sedap ikut tekak melayu ni.

Nak order sushi kori selera melayu boleh rojer Amy ⤵️⤵️
Www.wasap.my/60173266222/sushikori

Senang simpan lauk tak payah guna tudung saji lagi sejak ada My Cooking Story Kitchenware

Senang simpan lauk tak payah guna tudung saji lagi sejak ada My Cooking Story Kitchenware | Idaman suri rumah ni bekas paling senang dan multitasking gitu. Setiap hari ena akan gunakan bekas kaca biru Neoflam ni untuk pindah lauk dari kuali. Sebab ada lubang udara jadi tak perlu terdedah takut lalat hinggap. Makanan tak mudah basi. Yang paling penting satu je yang ena akan pastikan semua perkakasan dapur dari pinggan mangkuk sehingga kuali mesti jenis senang cuci. Barulah kita ni rajin nak masak selalu.. Takde masa nak rendam lama-lama kat sinki ni lagi-lagi kotoran berminyak tu. Jadi tak nak menaip panjang jom lah cuci mata apa lagi promosi FEBulous My Cooking Story Kitchenware bulan ni yang ada.

Praktikal simpan pelbagai juadah menu di atas meja makan atau pon sejuk dalam peti ais




Berbaloi taw grab kombo ni. Bekas pon nampak shining je dari jauh gitu. Tapi harga mampu milik uollss


Jauh lebih murah kan dari harga asal. Ramai pakat borong kombo ni. Boleh guna masuk oven sekali taw



Kelebihan Neoflam glass food storage





Bekas casserole buatan German ovenware ni pon ena ada senang nak masak Nasi Ayam untuk portion yang besar sebab Neoflam bekasnya saiz medium sesuai untuk makanan yang portion sedikit.



Kalau suka memasak dan membakar kek sesuai ambil kombo ni







Titanium reinforced stainless steel blade Korea brand