ツ Teman Tapi Mesra

Garci Pro Massage Gel melegakan sakit sendi dan saraf dengan ekstrak minyak kayu putih

Siapa cakap jadi suri rumah ni hanya goyang kaki?? Makin Menggigil kaki adalah.. Sebagai seorang isteri, ibu dan juga penulis blog sudah tentu perlu bersiap siaga fizikal dan mental yang kuat untuk tempuhi 24/7. "Rasa macam ada batu ini kepala..." Contoh paling mudah basuh baju, sidai baju, lipat baju, gosok baju. Ehh..bila mahu habis! Haaaa nampak kerja mudah tapi kalau sakit kepala dan lenguh badan sudah sampai, terus biar menggunung tak buat apa-apa. Yaaaa.. jadi anda rasa saya ada masa untuk sakit kepala?

Hidapi migrain dan HVS sejak remaja

Ena dah lama kena migrain sejak di bangku sekolah lagi. Hospital tu jadi rumah kedua sebab masa remaja tak tahu nak handle macam mana bila berhadapan situasi begitu. Sampai ke tahap HVS (Terlebih oksigen). Ena akan berasa kebas di tangan dan kaki kemudian kejang separuh badan.

Lebihan oksigen dalam paru-paru dan darah iaitu "Hyperventilation Syndrome" (HVS) berlaku apabila seorang pesakit itu menarik nafas terlalu laju sehingga kandungan oksigen di dalam darah semakin bertambah melebihi permintaan metabolik menyebabkan perubahan hemodinamik dan kimia. Ia tidak menyebabkan kematian tetapi menyebabkan pesakit berasa "hampir mati" kerana rasa lemah dan sukar bernafas. Senang cerita tak boleh stress, lambat makan atau cepat panic. Jadi sampai sekarang ena bergantung pada ubat tahan sakit sebab nak cepat sembuh dan sambung buat kerja hakiki. Ubatnya kena cukup tidur tapi lumrah lah ada anak kecil mana ada tidur straight 6jam tanpa bangun. Setiap malam kena bangun 2 kali untuk buat susu. Sampai satu tahap ena dah tak nak bergantung ubat takut effect buah pinggang masa tua. Apa yang ena lakukan hanya paksa muntah dan urut kepala. Migrain ni terjadi 1 hingga 3 kali dalam sebulan. Selebihnya hanya sakit kepala ringan.

Diserang senggugut menghadkan aktiviti seharian

Senggugut memang sinonim dengan para wanita. Part ni "I cannot brain" kalau dah kena rasa macam contraction nak bersalin. Haa tu yang sampai dah keluar tanda bersalin pon tak tahu sebab contraction dengan senggugut lebih kurang sama rasa pinggang macam nak tercabut. hahahaha. Tahu-tahu pecah ketuban je uollsss.. Sampai hospital dah 3cm. Patutlah orang tua selalu cakap orang yang dah biasa kena senggugut teruk ni kalau contraction dia rasa biasa je. Baru lah ena faham... Jarang kena kadang 3 bulan sekali je. Jadi ena hanya makan ubat tahan sakit dan rehat. 

Haishhhh tak best lah asyik makan ubat je.. Sebab itu ena cari alternatif lain bagaimana nak melegakan sakit tanpa perlu ambil ubat-ubatan. Sehinggalah ena ternampak Kak Min sharing produk apa digunakan untuk mengurangkan masalah sakit sendi ni.

Garci Pro Massage Gel dengan ekstrak minyak kayu putih memberi banyak manfaat

Garci Pro merupakan produk keluaran MISG Global, berasaskan minyak kayu putih atau lebih dikenali sebagai Eucalyptus Oil mampu melancarkan peredaran darah di saluran darah dan saraf. Mudah meresap pada kulit kerana dihasilkan menggunakan Teknologi Nano.

Rupa-rupanya banyak juga kegunaan Garci Pro. Ingat untuk masalah kebas, sakit lutut, sakit badan semata-mata tapi bila ena terbaca testimoni boleh mengurangkan sakit kepala tu yang buat rasa nak mencubanya sendiri. Siap kongsi pakai dengan suami lagi. Suami selalu lenguh dari tengkuk hingga ke bahu sebab duduk lama berkerja di pejabat sehingga 9 jam.

Cara penggunaan

1. Letakkan sedikit gel di telapak tangan dan ratakan.
2. Sapu di tempat yang terasa kebas dan sengal-sengal.
3. Gel ini akan meresap ke dalam kulit lalu membaik pulih sistem saraf dan pengaliran darah sekaligus mengurangkan rasa kebas/sesemut pada kulit.
4. Rasai kesannya dalam beberapa minit kemudian.

Boleh bergerak aktif sejak menggunakan Garci Pro Massage Gel


Bahagian betis sampai tumit kaki selalu berdenyut sebab mendukung safiyyah yang masih belum berjalan. Bayangkan perlu menampung berat anak 8kg dalam tempoh lama amat menguji fizikal ena yang cuma kecil molek ni. Tapi sejak menggunakan Garci Pro ni ena akan sapukan di bahagian kaki selepas mandi. Terasa berangin dan tidak memedihkan kulit. Sambil buat kerja rumah atau dukung anak pon tiada masalah. Even senggugut pon ena akan sapukan di pinggang dulu dan terus buat kerja rumah. Kalau tidak sebelum ni ena akan baring sambil guling kesakitan yang mencucuk ni. 


Anak ena agak aktif pada waktu siang dan lasak explore nak panjat sana sini. Sebab itu ena risau dan banyak berdukung. Anak dah tak nak duduk walker jadi sejak ada Garci Pro ni ena boleh dukung sambil buat kerja rumah. Kalau tidak lenguh juga tangan sampai ke kaki dibuat si kecik ni.

100% bahan semulajadi dan lulus KKM (NOT210104156K)


Ciri-ciri gel :

-- Tekstur ringan dan lembut
-- Sejuk dan berangin
-- Tidak melekit
-- Lebih pantas menyerap
-- Highly water based
-- Tidak panas
-- Bau menyegarkan (Aromaterapi)


Manfaat Garci Pro gel :

1. Membantu melancarkan pengaliran darah dan merawat saluran darah tersumbat
2. Membantu proses rawatan kebas pada anggota badan
3. Membantu merawat urat saraf yang rosak penyebab kebas
4. Membantu melegakan kekejangan otot dan sendi
5. Membantu melegakan sakit urat dan sakit lutut
6. Membantu mengelak risiko strok dan serangan jantung mengejut
7. Membantu melegakan selsema dan pening kepala
8. Membantu melegakan sakit perut / senggugut
9. Membantu buang angin dalam badan

Boleh lihat video di bawah dengan lebih terperinci khasiat Garci Pro Massage Gel sesuai untuk seisi keluarga


Lelaki dan wanita yang mempunyai masalah seperti sakit kebas, saraf, lutut, tumit, strok serta ahli sukan yang aktif bersukan sesuai mengamalkan produk ini. Dimana nak dapatkan Garci Pro Massage gel boleh lihat laman sesawang di bawah.

Dapatkan produk kesihatan MISG Global : 

Beli 1 berharga RM90 / 100ml
Beli 2 FREE 1 cuma berharga RM170

Website   : garciprohq.com
Instagram : garcipromalaysia
Facebook  : Garci Pro Malaysia - AppleFit

Di mana nak belajar tutorial camera tricks video dalam Instagram Reels?

Instagram 'Reels' untuk video pendek sehingga 30 saat ini dah start dilancarkan pada tahun lepas tapi di beberapa negara luar cuma di Malaysia baru dilancarkan pada Mac 2021 oleh syarikat milik Facebook. Sekarang dah meluas secara global. Ena pon dah terjebak. 

Sebab kenapa kena explore?

Mana lah tahu tiba-tiba ada client minta review guna Reels. Eh sekali betul ena dapat DM untuk buat video Reels. 

Jadi blogger dan dalam masa sama vlogger, ena suka buat kedua-duanya sebab my sifu ada dalam rumah je iaitu husby yang memang stream PUBG secara live. Dia lah tukang ajar cara rekod video. Husby punya income live Facebook je boleh dapat RM1k ke atas. Cuma part time je. Patutlah ramai yang full time boleh kaya. hehe. Tapi kami idok ler ke tahap tu. Dari buang masa main game buang duit baik husby cari duit tambahan.

Job vlog ni masih relevan sebab ena masih aktif review di Instagram kalau tiada menggunakan ruangan blog. Mana lagi best? Ermm sama je sebenarnya. Tapi kalau dah biasa dan sebab minat sekejap je buat video ni. Paling best buat untuk kurang 1 minit tapi dibayar RM200 ke atas. Ok la kan edit 1 jam je tapi bayaran lumayan.

Untuk lihat contoh video ena korang boleh search hashtag #vlogtinynasweet. Korang boleh buat hashtag sendiri untuk memudahkan bagi profile view kepada client.

Hasil kerja #vlogtinynasweet di Instagram

Saiz ratio video

Kalau video pendek Instagram untuk feed post (duration 1 minit) dan IGTV (lebih 1 minit) kebiasaanya kena pakai saiz 1:1 atau 4:5 tapi kalau Reels ni ena tak pasti. Cuma sebab dia panjang jadi ena gunakan saiz macam TikTok 9:16. So far ok ngam je.

Ena tak aktif TikTok. Pernah buat job sekali je lepas tu tak aktif dah. Haha tak tahu kenapa tak minat. Tapi Reels ni kena dengan jiwa pula. Mungkin sebab dah ada sekali dalam featured Instagram so senang nak upload dan edit terus. Tak payah fikir nak cari lagu. Pilih jela lagu tengah trending sebab Reels akan putarkan audio yang tengah trending secara rawak. Korang scroll down je button tengah tu belah bawah. Kalau takde sila lah 'update' dulu ya. Dan kalau takut lupa lagu apa nak guna, boleh tekan lagu dan 'save audio' siap-siap. Kemudian hari baru boleh edit.

Antara tengah trending ni korang boleh belajar banyak tutorial bagaimana nak rekod video. Paling suka tengok #cameratricks dan #transitions

#cameratricks #transitions #cinematicvideo #whatimeanwhenisayilivein #newbornvsnowchallange #babypleasedontgo #runawayaurora


Senarai content creator yang share tutorial videography (Reels) dan bilangan followers


Sebenarnya ramai lagi tapi ena suka refer di atas sebab senang faham tutorial mereka. Kita yang tak berapa pandai ni boleh lah belajar secara alam maya. Kalau korang nak tahu Najmuddin Muif Zulkifli seorang Barista di Terengganu telah diiktiraf Apple & National Geographic fotonya. Pehhh bangga sebagai orang Malaysia. Tahniah diucapkan.

Kos yuran pendaftaran PASTI 2021

Untuk pra sekolah sumayyah tahun 5 dan 6, ena takde fikir nak masuk the best tadika pon tapi fikir dekat dengan rumah. Ena memilih PASTI (Pusat Asuhan Tunas Islam) sebab belakang rumah je. Senang nak ambil anak jalan kaki je sebab suami keje shift kalau masuk pagi hingga petang tak boleh nak keluar ambil anak. Masa mula-mula nak masukkan takut juga dengar kata mahal tapi rupa-rupanya lain-lain tempat lain kos. Kiranya area rumah ena masih harga mampu bayar lah. Saudara mara lain hantar anak boleh tahan harganya lagi-lagi Johor Bahru. Mungkin tinggi sebab kos sewa bangunan tu. Tak sure daerah lain. Muar dan Simpang Renggam yang ena tahu murah sikit. Tempat korang berapa? Haaa ena ada share di akhir entri.

Gambar tahun lepas masuk PASTI 5 tahun. Boleh tahan perangainya asyik ponteng sekolah je.haha. Seminggu tak sah kalau tak ponteng buat drama sakitlah, demam lah. Ena pon takde paksa sangat sebab dia tak biasa pisah lama-lama dengan ena kat rumah. tapi dia tak takut orang sebab habis pantang hantar pengasuh. Cuma lepas umur 2 tahun ena resign jadi dia melekat je sampai lah besar. Jadi manja kat sekolah asyik nak ibu.

Kat sekolah cikgu ambil gambar dia monyok tak nak belajar.


Balik sekolah tak sah keluar jambul depan

Gambar pada tahun ni umur 6 tahun. Haaa tahun ni dia berubah 360 darjah. Nak bangun pagi sendiri dan mintak mandi bersiap pergi sekolah. Takde pulak cakap tak nak sekolah. Mungkin dah besar boleh fikir. Tak pon sebab dah jadi kakak.hehe.. Tahun lepas buat perangai sejak ada adik. Tahap cemburu tinggi. Sekarang slowly boleh main sama cuma gaduh tu setiap hari ada. Siap mintak adik lain taknak adik sekarang.hahahah. kakak...kakak.. Sebab adik lasak suka buli kakak. Kakak pula cengeng. Memanglah adik suka kenakan,

Muka ceria nak pergi sekolah. Alhamdulliah banyak perubahan sejak masuk PASTI. Sejujurnya susah nak ajar anak menulis kat rumah sebab dia nak main je. Taknak pegang pensil langsung. Tapi sejak sekolah dia nak buat semua. Beza betul cikgu dan ibu mengajar. Dengan ena dia boleh mengada. Dengan cikgu semua dia nak follow. Ibu tak kisah janji sumayyah dapat belajar sesuatu. Kita pon tak rasa rugi keluar duit tiap bulan.


Gambar tahun lepas ikut SOP masa tu tak boleh ramai-ramai dalam kelas jadi kelas ikut jadual hadis kelas bergilir-gilir. Makan pon dalam kelas. Cuma tahun ni setiap hari datang sekolah macam biasa.



Bila sekolah baru pandai pegang pensil dengan cara yang betul. Cikgu sangat membantu kembangkan pembelajaran dan bakat anak. Ibu bapa pon mainkan peranan kena terus bagi sokongan pada anak. Jangan semua serah pada cikgu.


Ngaji awal 7.45pagi. Jam 8.00pagi baru belajar subjek. Jadi 11.45 tengahari dah boleh ambil anak awal. Makan pula jam 9.00 pagi. Makanan sedap sampai sumayyah tu hari-hari pujilah cakap sedap. 


Anak ena sekolah disini. So far ok sangat anak suka pergi sekolah dan cikgu baik belaka.


Boleh tahan banyak sebab merangkumi islamik. Ena pon terkejut balik rumah dia boleh baca Surah Al-Mulk. Alhamdulillah lah banyak surah lazim dia hafal dan juga hadis. Setiap hari kita pantau bacaan sebab ada ujian hafazan Pra tahfiz nanti. Niat cuma nak anak pandai menulis, membaca dan mengira. Tapi kalau dia dapat menguasai Al-Quran dan Hadis ena cukup syukur. 


Yuran masa anak 5 tahun (2020). Digalakkan daftar awal bulan 6 sebab cepat full. Serendah RM100 untuk booking.


Yuran anak 6 tahun (2021) Ingatkan turun sebab Pandemik. Makin naik rupanya.huhu. Jauh betul beza. Tapi takpelah sebab nampak perubahan positif sumayyah makin fasih menghafal surah dengan bantuan cikgu. Haa yuran boleh bayar secara ansuran dari bulan 6 tu sampai hujung tahun sebelum masuk sekolah tahun depan. Jadi takdelah berat nak bayar sekali banyak. Bayaran yuran dikenakan 2 kali pada Disember dan Januari. Untuk bayaran bulanan pula sebelum 7hb setiap awal bulan sebanyak RM120 termasuk mengaji (RM20).

Ena cukup kesian dekat sepupu sebab anak dia sekolah PASTI juga tapi takde input masuk. Sekolah tu suruh budak tengok TV bagi yang lemah matapelajaran. Erkkkk.. Macamtu pon ada ea... Hmmm.. Dia stop kan sekolah PASTI lepastu masuk KEMAS. Itu lah rezeki masing-masing. Ada sekolah bagus pon sebab nama tapi kalau pengurusan tak betul pon tak best jugak kan. Ibu bapa kena banyak buat survey dari pengalaman orang. 

Kalau anak korang pernah bersekolah PASTI sila lah share berapa pula perbelanjaan di area korang? Rasa ramai nak tahu. Ena baca di Facebook ada yang cecah RM1k juga. Pilihan di tangan ibu bapa. Kerajaan atau swasta semuanya terbaik, yang penting anak selesa.

Majlis pertunangan adik ipar

Tak sangka adik ipar nombor 3 dah tunang. Masa kahwin dengan suami dia masih sekolah lagi. Ena + suami dan adik ipar nombor dua bersanding serentak. Nombor empat belum sampai seru. hehe. 

Bagus betul adik beradik lelaki suami ni semua cari orang Johor. Yang paling win tu ena dan biras satu daerah Pontian siap kampung kami sebelah-sebelah je,hehe. So bila raya memang senanglah nak berjumpa. Keluarga belah mertua ena berkhidmat di Kuala Lumpur tapi pencen ni duduk Simpang Renggam sebab mama last berkhidmat di IPD Pontian (Dah pindah 8 kali). Ayah pula last berkhidmat di PGA SImpang Renggam. Jadi semuanya polis kecuali adik bongsu perempuan ni tak minat polis. Nasib baik boleh rentas daerah. Semua dalam Johor je, Dan kami cuma sambut anak beranak sebab saudara mara mertua luar Johor. Tunang adik ipar ada 9 orang adik beradik. Jadi majlis sederhana tapi meriah dengan anak beranak. InsyaAllah hujung taun akan berlangsung.


Selamat sudah majlis merisik dan bertunang pada 4/4/2021 yang lalu. Dapat orang Johor Bahru. Tahniah Eddie Fadzrul dan Erin.


Bakal biras.tapi ada orang cakap muka iras ena. haha. tapi erin lagi comel lah. kecil molek orangnya.


Sepanjang majlis ni sumayyah moody sebab dia cakap tak habis-habis tangkap gambar.hahahaha. budak kan bosanlah bukan mainan dia. Muka dia terpaksa je bergambar. Yang safiyyah tu boleh pula buat perangai orang tua tengah berunding time tu lah dia nak keluarkan semua barang ena dalam beg. Mak cukup sabar je masa tu. Lagi kita halang dia jerit sekuat-kuatnya. anak oh anak..

Wordless Wednesday | Zikir harian Ramadhan

Semoga bermanfaat untuk kita semua di Bulan Ramadhan. 





Tercapai hajat nak ambil Medical card dan Hibah dengan AIA Public Takaful

Sebenarnya ena pon tak berapa faham sangat hal insurans ni. Tapi terdetik nak ambil sebab pengajaran daripada operation yang dulu. Bukan hospital kerajaan tak bagus tapi nak tunggu turn sampai satu tahun tu terseksa kalau kerja pon sakit asyik kena MC. Dan paling memberi kesedaran ena untuk ambil sebab ramai mesej ena cerita pengalaman dorang operation guna insurans cover. fuhhhh.. betol lah bila fikir balik kenapa lah dulu tak ambil masa muda. Yela sakit ni jangan fikir masa tua je. Contoh macam ena sendiri dah kena operation 2 kali usia muda. Kalau nak tahu operation apa boleh baca entri bawah ni.

https://www.tinynasweet.com/2020/07/prosedur-dan-kos-pembedahan-buasir.html

Sampai viral lah post ni sehingga sekarang orang cari ena. Buasir ni opration paling mahal adalah guna laser tapi akak ni ada insurans cover kos RM16,000. Beza betul kos ena cuma RM1650 (PPH. hospital kerajaan tiada rawatan laser) tapi tunggu turn setahun lepastu claim duit dapat lagi setahun. Jadi faham kan kenapa insurans tu penting. Bagi ena penting sebab dah laluinya. Orang lain ena tak pasti. Buat permulaan ena ambil medical card yang basic paling murah je tak sampai RM90 dan Hibah pon rendah je bulanan tak sampai RM40. Lega dapat tunaikan impian untuk reward diri sendiri.

Kenapa hibah penting? sebab fikirkan masa depan anak-anak jika kita pergi dulu. Ena boleh setkan penama yang akan dapat pampasan kelak. Dah puas main kutu emas bertahun jadi tahun ni azam lebih fokus untuk saving je... Ini kira hadiah untuk tersayang. Ena ambil kedua-duanya untuk cover kos rawatan dan juga pampasan kematian. 

PLAN YANG ENA AMBIL
MIDECAL CARD >>> A-LIFE MED REGULAR
HIBAH RM50K >>> A-LIFE KASIH FAMILI

Ena dah lama survey dan so far memilih AIA. Kebetulan selalu tengok blogger Kak Alin yang agen AIA jadi ena terus contact. Mungkin tertarik dengan cara dia sampaikan di dalam media sosial. Kita pon kenal secara alam maya. Mesra gituu.

.
Manfaat Medical card

💥 Plan 150  💥

Harga tak fixed, akan naik ikut umur.
Cth : umur 60thn RM280 sebulan 
❌ Pampasan Life Hibah(kematian/TPD-Total Permanent Disability)
❌ Saving

✅Perlindungan Bill Hospital (Medical Card) : RM100K setiap tahun individu package DAN BESTNYA 'unlimited' seumur hidup. Bilik RM150

LAGI BEST!! TIADA CO TAKAFUL DAN CASHLESS DI HOSPITAL PLATINUM AIA

✅ Manfaat bilik & Penginapan Hospital Tambahan semasa di luar negeri (max 120 hari) : RM150
✅ Manfaat ICU : seperti caj yg dikenakan
✅ Bekalan dan perkhidmatan hospital : seperti caj yg dikenakan
✅ Manfaat yuran pembedahan : seperti caj yg dikenakan
✅ Manfaat yuran bilik pembedahan : seperti caj yg dikenakan
✅ Manfaat yuran pakar bius : seperti caj yg dikenakan
✅Manfaat lawatan pakar perubatan hospital (max 240 hari setiap tahun) : seperti caj yg dikenakan
✅ Manfaat  rawatan perubatan pra-penghospitalan
- Faedah ujian diagnostik
- Faedah rundingan doktor
- Faedah Perubatan & Rawatan (RM300 bagi setiap hilang upaya)
✅ Manfaat rawatan selepas penghospitalan
- Faedah diagnostik x-ray  dan ujian makmal pesakit luar
- Faedah perbelanjaan perubatan dan rundingan termasuk akupuntur & fisioterapi
✅ Prosedur Harian : seperti caj yg dikenakan
✅ Manfaat rawatan pesakit luar Fisioterapi & Akupuntur : RM4000
✅Manfaat rawatan penjagaan Kejururawatan di rumah(had seumur hidup 180 hari) : RM3000
✅ Pemindahan Organ/Sumsum tulang : seperti caj yang dikenakan
✅ Manfaat Out-patient Accident : RM 2000
✅ Manfaat Out-patient Dental kemalangan shj: RM 3000
✅ Manfaat Out-patient kidney dialisis & Kanser : RM 250,000 (Lifetime)
✅ [Bonus] Daily Cash Allowance Jika masuK Hospital Government : RM100/day (Lifetime)
✅ Manfaat harian penjaga : RM90
✅ Cukai Perkhidamatan : seperti caj yg dikenakan

.
Hibah / Life protections

Hibah RM50k 
Boleh letak 4 penama maksimum
Fixed, tiada kenaikan 🤗

Kita cover:
1. Kematian biasa rm50k (Hibah) 
2. Kematian Kemalangan rm100k (Hibah) 
3. Cacat kekal / hilang upaya rm50k
4. Saving rm9k projection

Beza dgn plan Hibah murah dari company takaful yg lain
✅Harga tak naik
✅ Ada saving

Jadi banyak plan sebenarnya. Yang penting ikutlah budget yang kita mampu per bulanan. Nak tahu lebih details plan insurans boleh terus contact Kak Alin

Trusted Agent AIA Life Planner: Mrs Azlinda Azman (012-6460421)

Blog : https://www.azlindaalin.com

Facebook : https://www.facebook.com/azlinda.alin.3

Instagram : https://www.instagram.com/azlinda.alin/

Wordless Wednesday | Sunset view at Pantai Teluk Kerang Pontian

Gembira tak terkata dapat balik Pontian pada musim cuti sekolah lalu sebab maksu yang datang ambil kat Muar. Tu yang lama menyepi sebab takde line. Huwaaaa... Tapi happy lah dapat jumpa keluarga lebih lama. Sebelum sampai kampung ena di Sungai Durian maksu ajak singgah pantai Teluk Kerang (Yelah kot nama dia). Sebab dekat dengan simpang Teluk Kerang. First time tahu.hahahahha. Kalau Rambah tu biasalah pergi. Pantai ni kecik je terpencil. Air pulak surut. Tapi sebab sunset view tu cantik jadi ambil lah gambar diorang. Dalam 6.30 petang gitu.


Ada apa di Pontian??

entri lain >> Pontian Seaside Part 1


Anak maksu, Erina. Senang bawa bincang.hahahah. Follow je apa ena suruh.

Sumayyah pon suka posing.

Sumayyah dan Erina senang bagi kerjasama.


Kasi can lah maksu and husband bergambar.. hehehe..





Alhamdulillah syukur masa yang tidak dapat dibeli dengan wang. Anak-anak ni senang je beli jiwa dia. Bukannya nak jalan pergi waterpark atau shopping mall. Dapat jumpa budak-budak dia dah seronok nak main sama. Ena pon bukan ke mana. Melawat saudara mara yang baru meninggal bulan Mac. Sekurang-kurangnya dapatlah melepaskan kerinduan yang dah berat tertanggung ini.

Ada satu hari ni pakcik ena yang ajak kami pergi Pontian. Wahh syoklah orang belanja. hehe.. Adik beradik emak ada 12 orang. Tapi sorang meninggal masa kecik. Jadi yang kecik-kecik ni memang sepupu ena. Bertabahlah sumayyah nak ingat atok nenek belah ena ni.

PONTIAN SEASIDE PUBLIC PARK

1 kenderaan RM20 / 15 minit