ツ Teman Tapi Mesra

Majlis pertunangan adik ipar

Tak sangka adik ipar nombor 3 dah tunang. Masa kahwin dengan suami dia masih sekolah lagi. Ena + suami dan adik ipar nombor dua bersanding serentak. Nombor empat belum sampai seru. hehe. 

Bagus betul adik beradik lelaki suami ni semua cari orang Johor. Yang paling win tu ena dan biras satu daerah Pontian siap kampung kami sebelah-sebelah je,hehe. So bila raya memang senanglah nak berjumpa. Keluarga belah mertua ena berkhidmat di Kuala Lumpur tapi pencen ni duduk Simpang Renggam sebab mama last berkhidmat di IPD Pontian (Dah pindah 8 kali). Ayah pula last berkhidmat di PGA SImpang Renggam. Jadi semuanya polis kecuali adik bongsu perempuan ni tak minat polis. Nasib baik boleh rentas daerah. Semua dalam Johor je, Dan kami cuma sambut anak beranak sebab saudara mara mertua luar Johor. Tunang adik ipar ada 9 orang adik beradik. Jadi majlis sederhana tapi meriah dengan anak beranak. InsyaAllah hujung taun akan berlangsung.


Selamat sudah majlis merisik dan bertunang pada 4/4/2021 yang lalu. Dapat orang Johor Bahru. Tahniah Eddie Fadzrul dan Erin.


Bakal biras.tapi ada orang cakap muka iras ena. haha. tapi erin lagi comel lah. kecil molek orangnya.


Sepanjang majlis ni sumayyah moody sebab dia cakap tak habis-habis tangkap gambar.hahahaha. budak kan bosanlah bukan mainan dia. Muka dia terpaksa je bergambar. Yang safiyyah tu boleh pula buat perangai orang tua tengah berunding time tu lah dia nak keluarkan semua barang ena dalam beg. Mak cukup sabar je masa tu. Lagi kita halang dia jerit sekuat-kuatnya. anak oh anak..

Wordless Wednesday | Zikir harian Ramadhan

Semoga bermanfaat untuk kita semua di Bulan Ramadhan. 





Tercapai hajat nak ambil Medical card dan Hibah dengan AIA Public Takaful

Sebenarnya ena pon tak berapa faham sangat hal insurans ni. Tapi terdetik nak ambil sebab pengajaran daripada operation yang dulu. Bukan hospital kerajaan tak bagus tapi nak tunggu turn sampai satu tahun tu terseksa kalau kerja pon sakit asyik kena MC. Dan paling memberi kesedaran ena untuk ambil sebab ramai mesej ena cerita pengalaman dorang operation guna insurans cover. fuhhhh.. betol lah bila fikir balik kenapa lah dulu tak ambil masa muda. Yela sakit ni jangan fikir masa tua je. Contoh macam ena sendiri dah kena operation 2 kali usia muda. Kalau nak tahu operation apa boleh baca entri bawah ni.

https://www.tinynasweet.com/2020/07/prosedur-dan-kos-pembedahan-buasir.html

Sampai viral lah post ni sehingga sekarang orang cari ena. Buasir ni opration paling mahal adalah guna laser tapi akak ni ada insurans cover kos RM16,000. Beza betul kos ena cuma RM1650 (PPH. hospital kerajaan tiada rawatan laser) tapi tunggu turn setahun lepastu claim duit dapat lagi setahun. Jadi faham kan kenapa insurans tu penting. Bagi ena penting sebab dah laluinya. Orang lain ena tak pasti. Buat permulaan ena ambil medical card yang basic paling murah je tak sampai RM90 dan Hibah pon rendah je bulanan tak sampai RM40. Lega dapat tunaikan impian untuk reward diri sendiri.

Kenapa hibah penting? sebab fikirkan masa depan anak-anak jika kita pergi dulu. Ena boleh setkan penama yang akan dapat pampasan kelak. Dah puas main kutu emas bertahun jadi tahun ni azam lebih fokus untuk saving je... Ini kira hadiah untuk tersayang. Ena ambil kedua-duanya untuk cover kos rawatan dan juga pampasan kematian. 

PLAN YANG ENA AMBIL
MIDECAL CARD >>> A-LIFE MED REGULAR
HIBAH RM50K >>> A-LIFE KASIH FAMILI

Ena dah lama survey dan so far memilih AIA. Kebetulan selalu tengok blogger Kak Alin yang agen AIA jadi ena terus contact. Mungkin tertarik dengan cara dia sampaikan di dalam media sosial. Kita pon kenal secara alam maya. Mesra gituu.

.
Manfaat Medical card

💥 Plan 150  💥

Harga tak fixed, akan naik ikut umur.
Cth : umur 60thn RM280 sebulan 
❌ Pampasan Life Hibah(kematian/TPD-Total Permanent Disability)
❌ Saving

✅Perlindungan Bill Hospital (Medical Card) : RM100K setiap tahun individu package DAN BESTNYA 'unlimited' seumur hidup. Bilik RM150

LAGI BEST!! TIADA CO TAKAFUL DAN CASHLESS DI HOSPITAL PLATINUM AIA

✅ Manfaat bilik & Penginapan Hospital Tambahan semasa di luar negeri (max 120 hari) : RM150
✅ Manfaat ICU : seperti caj yg dikenakan
✅ Bekalan dan perkhidmatan hospital : seperti caj yg dikenakan
✅ Manfaat yuran pembedahan : seperti caj yg dikenakan
✅ Manfaat yuran bilik pembedahan : seperti caj yg dikenakan
✅ Manfaat yuran pakar bius : seperti caj yg dikenakan
✅Manfaat lawatan pakar perubatan hospital (max 240 hari setiap tahun) : seperti caj yg dikenakan
✅ Manfaat  rawatan perubatan pra-penghospitalan
- Faedah ujian diagnostik
- Faedah rundingan doktor
- Faedah Perubatan & Rawatan (RM300 bagi setiap hilang upaya)
✅ Manfaat rawatan selepas penghospitalan
- Faedah diagnostik x-ray  dan ujian makmal pesakit luar
- Faedah perbelanjaan perubatan dan rundingan termasuk akupuntur & fisioterapi
✅ Prosedur Harian : seperti caj yg dikenakan
✅ Manfaat rawatan pesakit luar Fisioterapi & Akupuntur : RM4000
✅Manfaat rawatan penjagaan Kejururawatan di rumah(had seumur hidup 180 hari) : RM3000
✅ Pemindahan Organ/Sumsum tulang : seperti caj yang dikenakan
✅ Manfaat Out-patient Accident : RM 2000
✅ Manfaat Out-patient Dental kemalangan shj: RM 3000
✅ Manfaat Out-patient kidney dialisis & Kanser : RM 250,000 (Lifetime)
✅ [Bonus] Daily Cash Allowance Jika masuK Hospital Government : RM100/day (Lifetime)
✅ Manfaat harian penjaga : RM90
✅ Cukai Perkhidamatan : seperti caj yg dikenakan

.
Hibah / Life protections

Hibah RM50k 
Boleh letak 4 penama maksimum
Fixed, tiada kenaikan 🤗

Kita cover:
1. Kematian biasa rm50k (Hibah) 
2. Kematian Kemalangan rm100k (Hibah) 
3. Cacat kekal / hilang upaya rm50k
4. Saving rm9k projection

Beza dgn plan Hibah murah dari company takaful yg lain
✅Harga tak naik
✅ Ada saving

Jadi banyak plan sebenarnya. Yang penting ikutlah budget yang kita mampu per bulanan. Nak tahu lebih details plan insurans boleh terus contact Kak Alin

Trusted Agent AIA Life Planner: Mrs Azlinda Azman (012-6460421)

Blog : https://www.azlindaalin.com

Facebook : https://www.facebook.com/azlinda.alin.3

Instagram : https://www.instagram.com/azlinda.alin/

Wordless Wednesday | Sunset view at Pantai Teluk Kerang Pontian

Gembira tak terkata dapat balik Pontian pada musim cuti sekolah lalu sebab maksu yang datang ambil kat Muar. Tu yang lama menyepi sebab takde line. Huwaaaa... Tapi happy lah dapat jumpa keluarga lebih lama. Sebelum sampai kampung ena di Sungai Durian maksu ajak singgah pantai Teluk Kerang (Yelah kot nama dia). Sebab dekat dengan simpang Teluk Kerang. First time tahu.hahahahha. Kalau Rambah tu biasalah pergi. Pantai ni kecik je terpencil. Air pulak surut. Tapi sebab sunset view tu cantik jadi ambil lah gambar diorang. Dalam 6.30 petang gitu.


Ada apa di Pontian??

entri lain >> Pontian Seaside Part 1


Anak maksu, Erina. Senang bawa bincang.hahahah. Follow je apa ena suruh.

Sumayyah pon suka posing.

Sumayyah dan Erina senang bagi kerjasama.


Kasi can lah maksu and husband bergambar.. hehehe..





Alhamdulillah syukur masa yang tidak dapat dibeli dengan wang. Anak-anak ni senang je beli jiwa dia. Bukannya nak jalan pergi waterpark atau shopping mall. Dapat jumpa budak-budak dia dah seronok nak main sama. Ena pon bukan ke mana. Melawat saudara mara yang baru meninggal bulan Mac. Sekurang-kurangnya dapatlah melepaskan kerinduan yang dah berat tertanggung ini.

Ada satu hari ni pakcik ena yang ajak kami pergi Pontian. Wahh syoklah orang belanja. hehe.. Adik beradik emak ada 12 orang. Tapi sorang meninggal masa kecik. Jadi yang kecik-kecik ni memang sepupu ena. Bertabahlah sumayyah nak ingat atok nenek belah ena ni.

PONTIAN SEASIDE PUBLIC PARK

1 kenderaan RM20 / 15 minit