ツ Teman Tapi Mesra

Dari Pagi ke Malam: Rasai kelebihan sajian organik bersama Alce Nero!

Dari Pagi ke Malam: Rasai kelebihan sajian organik bersama Alce Nero! | Bulan Organik adalah satu kempen selama sebulan yang bertujuan meningkatkan kesedaran umum terhadap pelbagai manfaat makanan dan kelebihan pertanian organik termasuk makanan yang lebih bersih dan sihat serta kurang terdedah terhadap pestisid. Pengguna juga dapat mengetahui bahawa amalan pertanian yang lebih mampan ini turut membantu membanteras perubahan iklim serta memastikan biodiversiti terus terpelihara.


Alce Nero, jenama organik terkemuka di Itali, mencabar anda untuk Go Organic with Alce Nero selama sehari, seminggu atau sebulan untuk merasai pengalaman pemakanan organik dan kesannya terhadap kesihatan dan kesejahteraan diri. Bagi memudahkan penyesuaian diri dengan pengambilan makanan organik dalam diet seharian, Alce Nero telah membentuk satu siri resipi yang enak dan mudah disediakan bukan sahaja untuk sarapan, makan tengah hari, malah untuk snek dan juga pencuci mulut!


Jangan lepaskan peluang untuk mencuba rangkaian jem, sapuan dan madu Alce Nero, termasuk yang baru diperkenalkan di pasaran - Alce Nero Organic Blueberry Jam dan Alce Nero Organic Chestnut Spread yang dijual pada harga RM22.90 sebotol. 

Alce Nero Organic Blueberry Jam dibuat lebih daripada 100 gram buah setiap 100 gram produk yang siap; tanpa pektin, perasa tiruan atau pewarna makanan.

Alce Nero Organic Blueberry Jam diperbuat daripada lebih 100 gram buah-buahan bagi setiap 100 gram produk akhir. Ia tidak mengandungi pektin serta bahan perisa tiruan dan pewarna makanan. Beri biru yang ditanam dan dituai secara organik dimasak menggunakan kaedah pan vakum yang menggunakan suhu rendah dan tempoh masakan yang amat pendek bagi mengekalkan aroma, rasa dan memastikan nutrien buah-buahan terpelihara. 

Alce Nero Organic Chestnut Spread yang unik mempunyai rasa manis dan lazat, dengan konsistensi yang mudah disapu.

Sementara itu, Alce Nero Organic Chestnut Spread yang unik mempunyai rasa manis dan menyerlah serta kelikatan yang mudah untuk disapu. Hanya buah berangan yang ditanam di Itali digunakan untuk menghasilkan compote ini tanpa sebarang pektin tambahan. 

Rangkaian meluas pasta, sos pasta, minyak zaitun dan cuka Alce Nero menambah lagi pilihan ramai dan membawakan kebaikan rasa organik yang semulajadi dalam setiap hidangan. 

Panduan Pro: Untuk merasai manfaat makan organik, cuba nikmati sajian organik sekurang-kurangnya sehari seminggu untuk merasai perbezaan rasa dan pengalaman. Gunakan ramuan organik berkualiti semasa tempoh ini. Kurangkan penggunaan bahan perasa tambahan untuk menikmati sajian yang sepatutnya. Jika ada dalam kalangan ahli keluarga anda yang berat hati untuk mencuba, hiasi hidangan anda untuk memberikan mereka pengalaman yang merangsang deria.

Sarapan: Apple Cinnamon Chestnut Spread Toast


Roti bakar yang dilapisi dengan Alce Nero Organic Chestnut Spread, dihiaskan dengan hirisan epal dan ditaburkan dengan serbuk kayu manis dan sedikit madu, sesuai untuk hidangan hujung minggu.

Hidangan organik yang menggembirakan ini menyerlahkan suasana musim luruh dengan kehadiran epal, serbuk kayu manis dan buah berangan. Simfoni tekstur sapuan buah berangan, epal rangup dan roti bakar menjadikan hidangan ini satu kegemaran sepanjang masa.

Bakar roti bijirin penuh, kemudian sapukan Alce Nero Organic Chestnut Spread dan taburkan sedikit muesli hancur. Kemudian, susun beberapa hirisan epal untuk meliputi semua bahagian roti dan ditambah dengan taburan muesli di atasnya. 

Lengkapkan hidangan dengan menabur sedikit serbuk kayu manis. Tuangkan sedikit madu sekiranya anda ingin sedikit kemanisan. 

Makan Tengah Hari: Laksa Johor


Laksa Johor akan menjadi organik dengan penggunaan Alce Nero Organic Tricolore Pasta yang seimbang dari segi nutrisi dan juga menakjubkan.

Hidangan tempatan menjadi lebih enak apabila ia organik. Sebagai contoh, hidangan seimbang Laksa Johor ini menggunakan Alce Nero Organic Tricolore Pasta dan bukannya mi laksa yang biasa digunakan.  

Rebus ikan seperti sardin segar. Buang tulang dan kisar. Simpan separuh daripada air rebusan ikan tadi.

Sediakan pasta mengikut arahan pada pek. 

Kisar 2 batang serai, 5cm halia, 5cm lengkuas, 2 bawang besar, 3 cili kering dan 8 ekor udang kering. Tumis sehingga bau harum.

Kemudian, masukkan ikan yang telah dikisar, tambah serbuk kari ikan, santan dan air rebusan ikan yang telah diasingkan. Gaul sebati dan masak sehingga mendidih. Biarkan kuah sehingga pekat.

Untuk dihidangkan: Masukkan sedikit pasta Tricolore dalam mangkuk. Tuangkan kuah laksa yang telah dimasak dan taburkan hirisan timun, kacang panjang, bawang dan daun selasih, tauge yang dicelur serta potongan limau. 

Keenakan rasa segar, pedas dan berempah yang dirasai adalah berbaloi dengan tempoh penyediaannya. Anda juga boleh menyediakan air rebusan ikan dengan lebih awal. 

Snek atau Pencuci Mulut: Parfait Yogurt


Sarapan pagi, makanan ringan atau sekadar pencuci mulut, yoghurt parfait dengan Alce Nero Blueberry yang lazat ini adalah hidangan yang lazat.

Parfait Yogurt ini amat lazat, sihat, organik dan gambarnya sesuai dimuat naik di laman Instagram anda. Ia sesuai dijadikan sajian pilihan untuk sarapan, snek mahupun pencuci mulut, khasnya pada hari yang panas. 

Dalam sebuah gelas atau bekas kaca, masukkan Alce Nero Organic Blueberry Jam mengikut keinginan anda, diikuti oleh yogurt Greek dan taburan granola rangup. Hiasi hidangan anda dengan buah-buahan pilihan - beri seperti strawberi yang bukan sahaja berkhasiat tetapi cantik dilihat. Tuangkan sedikit madu organik Alce Nero untuk kemanisan tambahan. 

Ambil gambar dan muat naik ke laman sosial anda sebelum menikmatinya. Ada pihak yang gemar untuk mengacau lapisan-lapisan yang ada sehingga sebati, dan ada yang lebih suka menikmati setiap lapisan secara berasingan sehingga ke lapisan jem terakhir. 
Hidangan ini juga sesuai untuk majlis dan disediakan dengan lebih awal.  

Makan malam: Penne Goreng Ayam


Resipi yang mudah dan sihat ini merupakan makanan yang dipilih oleh individu yang cerewet dalam memilih makanan dan sesuai untuk malam minggu yang sibuk.

Penne goreng ayam organik ini adalah satu sajian yang memuaskan selera dan cepat dimasak. Ia adalah pilihan sempurna bagi hari-hari anda penat bekerja tetapi masih mahu mengekalkan pelan pemakanan organik dan sihat. 

Masak Alce Nero Organic Penne sehingga al dente, tapis dan asingkan. 

Dalam sebuah pan besar, tumis potongan bawang besar dan merah, hirisan tomato dan taufu sehingga harum. 

Masukkan pes cili dan Sos Pasta Organik Alce Nero. Biarkan ia masak. 

Kemudian, tambahkan ayam dan lobak merah yang telah dipotong dadu. Gaul sehingga ayam telah masak. 

Masukkan penne yang telah dimasak, telur yang telah dipukul dan gaul sehingga telur sebati dengan ramuan-ramuan lain. Akhirnya, taburkan potongan daun bawang dan tauge. 

Sebelum dihidang, taburkan sedikit hirisan cili.

Penne goreng ayam ini merupakan hidangan sihat yang enak dan mudah disediakan.


Dapatkan resipi penuh dan resipi-resipi lain di  https://alcenero.asia/recipes.html atau layari laman sosial Alce Nero di https://www.facebook.com/AlceNeroMalaysia/ dan https://www.instagram.com/alceneromy untuk Go Organic with Alce Nero.  Produk organik Alce Nero boleh didapati di rangkaian AEON, Jaya Grocer, Village Grocer, Ben's Independent Grocer serta pasar raya terpilih di seluruh negara. 

Menang nyanyian bertemakan kemerdekaan oleh Pasti Malaysia

Sempena menyambut bulan Merdeka yang ke 64 tahun pada bulan Ogos yang lalu, sumayyah memilih untuk menyertai pertandingan menyanyi. Ada banyak kategori lain tapi ibu ikut jela sumayyah nak pilih apa. Jadi dia memilih nak nyanyi lagu "Saya Anak Malaysia".

Pertandingan sempena Hari kemerdekaan yang ke-64


Ena lebih suka beri pilihan kepada anak untuk buat keputusan. Jika bersesuaian jadi tak membantah. Praktis pon tak lama sebab lagu ni senang dan mudah nak ingat. Cuma lirik dia panjang kan jadi terpaksa lah ena cut lirik.haha... Hafal pon dalam 2 hari je. Lepas tu terus rekod. 



Cantik tak baju sumayyah? Alaa pinjam makcik je sebab dia jahit sendiri. hehe. Jimat kos.


Akhirnya keputusan diumumkan, sumayyah di tempat pertama untuk kategori nyanyian lagu bertemakan merdeka. Tahniah anak ibu. Ibu bangga sebab kamu berani. Selepas pertandingan ni lah cikgu memilih sumayyah untuk memasuki pertandingan pidato. Nantikan next story.

Saya Anak Malaysia oleh Dhia Sumayyah

Menang Projek Aulad Menghias Akuarium oleh PASTI Malaysia

Syukur tak terkata bila tahun ni sumayyah menang 3 kali untuk semua pertandingan dianjurkan oleh Pasti Malaysia. Ena berkongsi ni sebagai kenangan. Nanti sumayyah dah besar boleh lah baca blog ibu ni.hehe. Tak sangka sebenarnya sumayyah berbakat dalam bercakap ni. Kalau setakat potpet kat rumah tu perkara biasa. Tapi dia mudah ikut apa yang kita ajar. Mungkin dah biasa tengok ena review produk. Ayah dia pula pandai jadi Emcee, DJ dan caster gaming. Haa bakat diwarisi lah gitu. Ibu Blogger, ayah Youtuber.hehe..

Projek pertama adalah Projek Aulad Pasti Ar-Rahmah Muar merupakan projek yang menggantikan peperiksaan pertengahan tahun disebabkan Pandemik. Setiap Pasti tak sama projek. Ada yang projek memasak ena tengok. Tahniah anak ibu walaupun dia takut ikan tapi buat juga sebab sebelum tu ada insiden ikan lompat keluar 😂😂😂 jadi dia takut ikan lompat lagi. Siap bagi nama "Luna". Tengoklah videonya part dia tuang air tu.haha. Lepastu tak lama ikan mati..beriya sumayyah menangis. Alahai kesian anak ibu ni.

Tema : Flora & Fauna

Tugasan : Menghias akuarium

Projek Aulad menguji keberanian dan kreativiti anak


Step percakapan dan cara menghias ni kena betul ikut turutan daripada guru. Tak boleh main cakap je dan mengikut masa ditetapkan. Walaupun video 2 minit pon nak rekod makan masa lama. Budak-budak kan tahu lah mood dia camne. Bukan boleh paksa-paksa ikut cakap kita. Haa itu part cabaran bagi ena nak pujuk anak. Emosi ibu dan anak kena stabil. Give and take.


Tak sangka sangat menang sebab dah nampak dia takut ikan tu so anggap jela ni pengalaman pertama sumayyah. Ehh rezeki pula menang. hehe. Cikgu pilih 3 orang terbaik untuk projek ini. Sumayyah salah seorang dari pemenang. Tahniah sayang. Semoga sentiasa jadi anak yang baik.


Tambah koleksi lagi Anti Blue Light Eyewear untuk penjagaan mata anak daripada rabun awal

Tambah koleksi lagi Anti Blue Light Eyewear untuk penjagaan mata anak daripada rabun awal | Suka benar sumayyah dapat tambah koleksi spec. kali ni dia nak colour pink pula. Ena hadiahkan sempena pencapaian sumayyah menang pertandingan Projek Aulad dan Nyanyian lagu Kemerdekaan. Lepastu ada masuk Pidato tapi belum tahu keputusan. Ni cara ena bagi rewards pada anak-anak. Kalau nak sesuatu kena bagi parents sesuatu dulu. Supaya dia belajar erti kesusahan nak dapatkan sesuatu bukan senang. 

Promosi 1 - 10 Oktober memang berbaloi dapat 2 spec dengan harga tak sampai RM150


Sesuai untuk umur 3 hingga 12 tahun. Jadi jangan risau kalau takut saiz tak ngam dengan muka anak. Banyak pilihan dan bentuk boleh pilih ikut bentuk muka. Sumayyah muka bujur sireh, lebih sesuai pakai Square.

1-10 OCT - 420 Safety Promo: Get Sunglasses at RM10


Ena tak tahu pon ada promo ni. Sebab memang niat nak beli. Eh memang rezeki kakaklah dapat 2 spec sekali. Kids sunglasses tu cuma RM10 jerr.. Dah lama aim so terus grab sekali. Cun-cun colour rugi tak grab.


Tu diaaa.. Senyum lebar dapat colour pink. Sebab dulu ambil colour purple edition, then kebetulan jenis Square sesuai dengan muka sumayyah. Sebab itu ena grab. Tak percaya tengok koleksi lain ena pernah beli ni. Puas hati lah. Semua details kebaikannya ada ena tulis di entri lama. Daripada kita beli RM10 kat pasar malam tu lebih baik beli yang protection blue light ni. Ni long term untuk jaga mata anak daripada rabun awal. 

Ena memang suka tekankan benda ni sebab masih ramai parents tak alert. Biarkan anak ngadap skrin lama tanpa protection. Please melabur sedikit wang tak salah dari kita menyesal di kemudian hari. Beza sangat taw lepas pakai sebab ena pon pakai dewasa punya daripada Saferoptics ni. Mata tak pedih dan berair bila ngadap phone lama-lama. Paling ketara tak mudah migraine.

1. Saferoptics Anti-Blue Light Eyewear melindungi mata kanak-kanak dari skrin dan peranti digital

2. Saferoptics kini upgrade untuk dewasa serendah RM105 untuk 420 Blue Cut Lens + Frame



Kali ni ena upgrade 420 safety, so harga RM138 (tambah RM30). Korang nampak kan banyak diskaun RM78 tu??? Memang berbaloi grab bulan ni. Dapatlah pakej spec jalan-jalan kat luar.


Ni kelebihan upgrade safety. Memang cantik lens dia.


Spec lama sumayyah jenis "Kids Rectangle Violet Dew". geram hai tengok kita pula rambang mata sebab lawa-lawa colour.


Adik pon nak melaram juga 🤣🤣🤣


Tengok lah sepupu sumayyah pon pakai SaferOptics taw.


Soo comel mata sepet pakai jenis bulat 😍😍




Sumayyah kata macam tak pakai apa-apa. Tula beza 420 safety ni. Lens dia nampak jernih tak mudah melekat habuk.


Kenapa ena memilih saferoptics :

1. Bingkai tahan lama
2. High energy blue light blocking filter
3. Produk optik berkualiti tinggi
4. Bercirikan Play, Protect dan Prevent
5. Kanta non-powered selamat digunakan
6. Pilihan 420 Basic @ 420 Safety yang mampu milik
7. Design untuk kanak-kanak dan juga dewasa

...................................................................................

Melabur sedikit tapi kebaikan untuk jangka masa panjang

1-10 OCT - 420 Safety Promo: Get Sunglasses at RM10.

Cara order melalui website di bawah :

https://www.saferoptics.com?sca_ref=464455.52zh0GTVY2


6 kesilapan dalam menjaga kulit wajah. Cuba periksa senarai ni

6 kesilapan dalam menjaga kulit wajah. Cuba periksa senarai ni | Perkara ni banyak kita terlepas pandang walaupun kita rasa benda tu biasa je. Tapi kalau kerap sangat buat nanti kulit kita boleh jadi rosak. Ena dulu pon 1 hari kalau boleh nak selalu cuci muka. Konon rasa lagi banyak mencuci lagi bersih. Tapi silap!! selalu mengelupas kat tepi hidung ni. Jadi semakin kering. Haaaa... itu salah satu contoh lah yang ena pernah buat. Jadi jom kita sama-sama periksa ada tak salah satu perkara di bawah ni korang pernah lakukan.

Setuju. kulit ena jadi kombinasi. Zon T berminyak seperti di hidung tapi tepi hidung kering mengelupas. Berjerawat di dahi dan dagu sedangkan part dahi dan dagu bukan berminyak. Ok serik dah. Cukuplah mencuci 2 kali sehari.

Kulit ni manja dan sensitif. jadi kena belai dia lembut-lembut masa mencuci.

Penting lakukan exfoliation muka seperti memakai scrub dan masker tapi hati-hati ya jangan kerap melakukannya. Hanya 2 hingga 3 kali seminggu.

Jadi dah tahu kan punca muka mudah naik jerawat dan kemerahan?? Lepas ni boleh la jaga dengan step yang betul. Nak lagi bagus gunakan skincare yang bersesuaian dengan masalah kulit kita.

Set basic 3 item

Basic skincare ada 5 step sebenarnya tapi kalau takde budget besar boleh mulakan dengan 3 step dahulu iaitu :

1. Cleanser
Perkara utama must have!!!! Tak cuci muka mudah sangat segala kotoran masuk ke dalam pori muka.

2. Moisturiser
Pelembap muka BFF kepada  pencuci. Banyak yang silap bila pakai pencuci tak perlu pakai pelembap. Ohhh no.. Please alert 2 2 ni BFF. Pencuci membuka pori kita. Pelembap membantu melitupi permukaan kulit dengan nutrisi dan bahan untuk menjaga kulit. Bayangkan kita buka je tak ditutup. Lama-lama tersumbatlah penuh sisa??? Ada pembuka mesti ada penutup.

3. Sunscreen
Bab ni ramai tak ambil tahu. Lagi-lagi sekarang ni banyak kerja buat di rumah saje. Sebenarnya siang hari tetap kena pakai protection. Sebab apa? Korang menghadap sinaran cahaya matahari kan? Buka tingkap kan? Buka TV kan? Main handphone kan? Banyak tak sinaran UV lalu di muka. Ini menyebabkan kulit cepat berkedut kalau takde perlindungan. Dapat sesuatu? Tak perlu tinggi pon. Cukuplah SPF15 jika kita hanya duduk di rumah.

Tak payah pening kepala. Korang tengok je set budget di bawah ni. Boleh pilih ikut kepada masalah kulit dan umur bersesuaian. Ena lebih cadangkan ambil supplement (OFHG) berbanding pelembap untuk kali pertama merawat breakout sebab ia lebih cepat berkesan.



Jika korang di awal usia 20an boleh cuba Botanical Effect. Set paling basic sesuai untuk semua masalah kulit

Botanical Effect Cleanser RM68
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 


Ena paling suka pencuci ni sebab ada scrub halus dan 4 in 1. Bau dia best macam tembikai susu dan sangat pekat,

Timewise 3D 4-in-1 Cleanser RM115
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 


Mak ena guna Timewise Repair. Mak suka sangat pencuci ni.

Timewise Repair Foaming Cleanser RM127
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 


Jika ada masalah jerawat serious sehingga berminyak, disarankan guna Clear Proof skincare.

Clear proof Clarifying Cleanser RM90
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 


Jangan risau ibu-ibu yang punya anak remaja bersekolah. Boleh gunakan Botanical Effect Evolution skincare

Botanical Effect Cleansing gel RM71
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 

Ada banyak set lagi tapi lebih ke arah upgrade sleepas menggunakan set di atas. Skincare Mary Kay ni perlukan nasihat dari Beauty Consultant terlebih dahulu. Jika tak pasti boleh terus contact ena untuk dapatkan consultation kulit secara PERCUMA.

Klik nombor tertera

Ena | Beauty Consultant | 0123942251