Sunscreen vs sunblock. Mana satu yang patut guna?

Sunscreen vs sunblock. Mana satu yang patut guna? | Dulu tahu ada sunblock je. Tapi masa first time dengar sunscreen ni mula confuse, eh ada beza ke 2 benda ni???

SUNSCREEN VS SUNBLOCK. APA BEZA YA?

Krim Sunblock diformulasikan untuk melindungi dari sinaran UVB. Krim Sunscreen pula melindungi dari sinaran UVA.



APAKAH MAKSUD SINARAN UVA dan UVB?

Sinaran UV (ultraviolet) adalah sinaran yg terkandung di dlm cahaya matahari. Ia adalah punca utama kepada masalah kulit yg disebabkan oleh cahaya matahari. Sinaran UV boleh merosakkan DNA pd sel-sel kulit. Sekiranya kerosakan berlaku pd DNA gen yg mengawal pertumbuhan sel kulit, ini akan menyebabkan terjadinya kanser kulit.


Sinaran UVA adalah penyebab utama kepada kesan penuaan seperti garis-garis halus, kedut & bintik-bintik gelap pada kulit. Ia menyebabkan 90% penuaan kulit pra-matang (premature skin aging). Sinaran UVA boleh menembusi kaca tingkap.


Sinaran UVB adalah punca utama kepada masalah ‘sunburn’. Sinaran ini boleh terhalang oleh kaca tingkap.


APA PENTINGNYA KRIM SUNSCREEN?

Ramai yang masih belum tahu akan kepentingan penggunaan krim Sunscreen ini. Majoriti di antara kita yang tidak menggunakan krim ini sebagai langkah penjagaan asas kulit muka.

Krim Sunscreen dengan ‘Broad-Spectrum Protection’ melindungi kulit dari sinaran UVA & UVB. Di antara kebaikan krim ini adalah ia dapat:

• mengurangkan kesan gelap pada parut jerawat
• mengurangkan pembentukan jeragat & bintik-bintik gelap pada kulit
• melambatkan kesan-kesan penuaan seperti garis-garis halus & kedut.


‘SUN PROTECTION FACTOR’ (SPF)

Pakar kulit mencadangkan supaya menggunakan Sunscreen dengan SPF sekurang-kurangnya 30 (menghalang 97% sinaran matahari), sehingga SPF 50 (menghalang 98% sinaran matahari).


BILA PERLU SAPU KRIM SUNSCREEN?

Setiap hari pada waktu siang, walaupun berada di dalam rumah atau tempat yang tertutup sebab cahaya matahari masih dapat menembusi. 

"Alaa... tak suka lah pakai cc cream dalam rumah sebab ada kod color."

Eh siapa kata? Mary kay ada banyak UV protection yang korang boleh pilih taw ikut selesa dan keperluan kulit. Macam ena sendiri hanya duduk rumah dan memilih Honey Glow Finisher sebab suka skin nampak glass skin ala Korea gitu.. Dan kod color putih. Jadi jangan risau. yang penting ada protection ok!



Di rumah ena sangat suka Timewise 3D Day cream dan Honey Glow Finisher. Ena memang suka nampak glowing ni.

TimeWise 3D Day Cream SPF 30 Broad Spectrum Sunscreen 48g RM139
CC Cream Sunscreen SPF 15 29ml RM75


Honey Glow Finisher 40ml RM129

Kalau nak bercuti di kawasan pantai nak guna mana pula? 
Ataupun korang jenis kerja yang banyak mengadap sinaran matahari?
Muka berminyak atau kering. Risau tak sesuai?
Jadi apa yang sesuai digunakan?


Korang boleh cuba produk baharu iaitu :

Invisible UV Defense Lotion SPF50+/PA+++ (Kulit kering) RM115
Sheer UV Defense Milk SPF50+/PA+++ (Kulit berminyak) Rm115


Jika korang ada jeragat ena sarankan guna produk ini untuk perlindungan SPF 50 di rumah dan di luar rumah.



Klik nombor tertera untuk lebih lanjut

Ena | Beauty Consultant | 0123942251


Post a Comment

0 Comments