ツ Teman Tapi Mesra

OPEN RECRUITMENT ESPORT MALAYSIA OF NINJARANGERSz


INFO : 𝐍𝐈𝐍𝐉𝐀𝐑𝐀𝐍𝐆𝐄𝐑𝐒𝐳 ATAU NAMA RINGKASNYA ADALAH〔NRz〕YANG DIKENALI DI MEDAN JUANG ESUKAN MALAYSIA MERUPAKAN SEBUAH KOMUNITI BERLANDASKAN AKTIVITI HOBI YANG MERANGKUMI PELBAGAI ASPEK SERTA HALA TUJU ( FAN CLUB, ESUKAN, FAMILIA, & LAIN² ) TELAH BERDAFTAR DIBAWAH SEKSYEN 7, AKTA PERTUBUHAN 1966, JABATAN PENDAFTARAN PERTUBUHAN MALAYSIA.

BERMINAT UNTUK SERTAI SEBAHAGIAN FAMILIA ESUKAN 𝐍𝐈𝐍𝐉𝐀𝐑𝐀𝐍𝐆𝐄𝐑𝐒𝐳? IANYA BOLEH DISERTAI TANPA BATAS! SEBARANG PERTANYAAN, SILA TAIP COMMENT ANDA DIRUANGAN PALING BAWAH! SEKIAN, TERIMA KASIH.

SILA SALIN & TAMPAL | COPY & PASTE 
KE IGN ( IN GAME NAME ) AKAUN ANDA ;


IGN PLAYERS UKNOWN BATLLE GROUND
COPY/SALIN ➲ 〔NRz〕NAMA 


IGN CALL OF DUTY
COPY/SALIN ➲ NRz_NAMA 


IGN GRAND THEFT AUTO V
COPY/SALIN ➲ NINJA NAMA


IGN THE FOREST
COPY/SALIN ➲ 〔NRz〕NAMA


IGN VALORANT
COPY/SALIN ➲ NRz NAMA #NRz**


IGN SAUSAGE MAN
COPY/SALIN ➲〔NRz〕NAMA


IGN APEX LAGEND
COPY/SALIN ➲ NRzNAMA

Petua untuk ibu-ibu dan suri rumah kekal cergas dengan amal TASBIH FATIMAH

Assalamualaikum ~
Mudah-mudahan dapat membantu kaum wanita terutama suri rumah yang penat buat kerja seharian di rumah, elok di amalkan sebelum tidur. Mari kita amalkan bermula dari sekarang (^ _ ^)


Kredit to FB

Servis Wiring & Repair, Aircond dan Plumbing Muar Johor dengan harga berpatutan

Servis Wiring & Repair, Aircond dan Plumbing Muar Johor dengan harga berpatutan | Bukan senang nak dapatkan technician yang boleh dipercayai sebab pernah kena sebelum ni servis dari orang lain. Harga yang agak mahal, buat kerja kelam kabut, tiada details kos pembayaran dan lost contact. Haishhh memang sakit hati bila kaum sendiri yang buat kan. Bila kita contact mintak resit macam-macam alasan dia bagi sehingga lenyap terus. Yelah kita ni kenal pon sebab buat rumah jiran. Tak sangka pula jiran pon terkena sama. Sejak dari itu cukup berhati-hati mencari technician yang jujur dalam melakukan kerja pemasangan ni.

Sebelum itu ena sharing contact tehnician yang boleh korang hubungi untuk area Muar.

1. Plumbing Repair - Mr Ravi 018-9194956
Mula-mula ingat tangki bocor sebab air melimpah setiap malam di atas bumbung. Ini dipanggil overflow (lebihan air tangki). Rupanya-rupanya injap pelampung dah rosak. Jadi ravi tukarkan pelampung tangki air di bumbung rumah RM100. Sekejap je buat tak sampai 30 minit. Pelampung tu murah je tapi baik kami panggil orang pasang je sebab satu hal nak naik ke genting. Rumah dah lah 2 tingkat. Gayat tengok suami panjat genting.

2. Servis, repair & pasang Aircond - Mr Syafiq 013-6415377

Syafiq bukan sahaja servis aircond tapi boleh juga buat wiring. Kalau korang nak beli aircond second hand pon ada. Ena dah grab aircond terpakai Panasonic Inverter 1.0hp RM700 termasuk wiring plug baru aircond. Dah pakai 2 bulan so far sejuk beku bilik streaming PUBG suami.hahahahha. Syok jugak ena menaip blog. Tumpang sekali uoolsss. Boleh rujuk entri ini tutorial servis aircond RM90 overhaul.

https://www.tinynasweet.com/2020/06/servis-repair-dan-pasang-aircond-murah.html

3. Pendawaian soket plug, water heater, lampu @ kipas - Mr Akmal @ Jepp 019-5940574
Pemasangan semua kelengkapan pendawaian seperti lampu, kipas dan penyelenggaraan peralatan elektrik ena akan cari Jepp sebab rumah dia dekat je satu taman.hehe. Servis tip top. Dia memang cover area Muar sehingga Melaka. Harga pon murah berbanding yang lain sebab ni cuma buat part time. Jadi standard lah kena booking bila offday sebab dia ada kerja hakiki wiring juga di kilang Muar. 

Tukar ganti peralatan pemasangan 


Punca kipas tak hidup

Jepp try troubleshoot dulu kenapa tiba-tiba kipas tak hidup. Dan ini jawapannya 
" Punca mula2 capasitor motherboard tu patah. Saya try beli kapasitor baru. Ikut nilai ohm yg sama pun tak boleh hidup jugak. Track motherboard tu ada burn sikit. Try resolder track baru untuk board tu pun tak hidup jugak. Mungkin spark api terjadi masa kapasitor tu patah masa kipas tengah hidup so motherboard tu burn. Terpaksa la beli kipas baru 😬😬😝"

Kos pemasangan baru, pindah kipas lama dan lajukan kipas

1. Pemasangan dan pindahkan kipas RM20
Kipas Deka lama ni asalnya di ruang tamu tingkat bawah tapi minta Jep alihkan ke bilik. Cas RM20 sahaja. Nak dijadikan cerita bumbung bocor habislah air mengalir pada plug dan terus kipas ni effect rosak. Jadi kena ganti baru. Almost technician suggest ambil brand KDK je. Kalau warna putih ni ena beli RM152. Untuk ruang tamu ambil lawa sikit color gold RM190. Kipas baru pon cas RM20. Haaa murah yee.. Kalau ikutkan cas anggaran RM50 tengok pada area.

Senarai upah dicas:
Pasang lampu RM20 
Pasang kipas 3 bilah RM20
Pasang kipas 4- 5 bilah RM35

2. Lajukan kipas RM5
Haaaa yang ni pon murah (tidak termasuk kapasitor kipas).. Kalau korang pandai pergi je kedai elektrik beli kapasitor kipas siling baru RM10. Sekarang beli online pon ada. Lepastu minta lah Jepp pasangkan. Kalau malas nak pergi beli, serahkan saje pada Jepp. Sebelum itu, bila kipas slow tu try bersihkan dulu kadang-kadang habuk yang terlalu tebal pada bilah kipas yang buatkan kipas jadi slow. Kalau tak ok juga baru tukar kapasitor. Lepastu lajulah kipas macam baru. Suami pandai pasang sendiri tapi renyahlah. Kesian tengok die berpeluh-peluh buat benda ni. Lebih baik upah pada yang pakar.

Pendawaian rumah baru
Distribution box (papan agihan utama)


"Kebiasaannya saya akan ikut spec Suruhanjaya Tenaga (ST) .. Gambar atas tu adalah contoh saya wiring. Litar kuasa dan litar pencahayaan saya akan asing kan dah letak ELCB sendiri. So maksud saya kalau andai kata ada berlaku trip @ litar pintas di salah satu litar kuasa, satu rumah litar kuasa . Kebanyakan litar kuasa ni yang menggunakan socket 13a. Ia tidak boleh digunakan. Tetapi litar pencahayaan @ lampu  rumah masih  boleh digunakan dalam keadaan biasa. Begitu jugak sebaliknya kalau berlaku litar pintas pada pendawaian lampu, lampu tidak boleh hidup tapi socket biasa @ litar kuasa masih berfungsi seperti biasa. Sebabnya tu fungsi ELCB untuk setiap litar. Ouh ye maksud ELCB ( Earth Leakage Circuit Breaker ).

Dan jika ada rumah pasang water heater, saya juga akan sarankan pasang ELCB. Terbaru ni ada kes kematian menggunakan water heater. Safety adalah salah satu punca. Jika pengguna memakai ELCB dengan bacaan amp yang rendah, jadi secara automatik jika berlaku litar pintas ELCB akan trip dan current tidak akan mengalir. Maka Kita akan selamat dari sebarang arus elektrik.

Selain itu fungsi ELCB pasang dekat watar heater, peranti tambahan untuk water heater amat penting kerana kawasan basah bukan sebab rosak baru rccb asal trip. Untuk elak bila berlaku sedikit sahaja faulty maka rccb tambahan tu akan trip kerana tahap kepekaan atau sensitivity dia memang khas"
Ujar Jepp secara menyeluruh.


Rujuk no.3 untuk spec ELCB

Hasil kerja pemasangan
(Rumah contoh dihasilkan oleh Jepp)






Sedikit sebanyak ena dapatlah menimba ilmu daripada technician. Hehe seronok berborak berkaitan teknikal ni. Kita sebagai wanita pon kena ambil tahu apa saje kerosakan di rumah. Sampaikan tombol pintu pon ena tengok Utube pasang sendiri.hahahahah. Mana yang rasa kita boleh repair sendiri ena buatlah. Tapi apa-apa rujuk suami. kang dia marah pula memandai repair. Next entri ena akan sharing kos membaiki bumbung bocor

Buat amal mudah dengan sedekah RM1 melalui kempen #kulim88 - Kulim X MyFundAction

Buat amal mudah dengan sedekah RM1 melalui kempen #kulim88 - Kulim X MyFundAction | Mungkin sesetengah orang beranggapan nilai RM1 sekadar kecil tapi tahu tak dengan sumbangan RM1 setiap seorang, kita mampu membantu ramai golongan yang terjejas akibat Pandemik Covid-19. Korang tak perlu keluarkan wang saku sendiri tapi pihak Kulim (Malaysia) Berhad yang akan mewakili korang untuk memberi sumbangan kepada Yayasan Kebajikan Muslim - MyFundActionNGO MyFundAction akan menyalurkan bantuan makanan dan barangan keperluan harian kepada keluarga atau individu yang amat memerlukan.

YOU POST, WE CONTRIBUTE

Jom kita beramal dengan cara yang sangat mudah iaitu sahut kempen #kulim88 dengan buat hantaran yang positif (posting gambar atau video) ke media sosial bagi membantu golongan yang terjejas sejak PKP dijalankan di negara ini. Lihat contoh posting ena di atas, mudah saje kan? Korang boleh post time memasak, mengemas rumah, anak bermain atau apa sahaja yang penting ia dari sudut yang positif. Lagi banyak korang posting lagi banyak sumbangan diberikan 😍.

Sempena Ulang Tahun Kulim (M) Berhad ke-88

Sempena Ulang Tahun Kulim (M) Berhad ke-88, mereka ingin memberikan sesuatu program yang besar kepada masyarakat. Oleh itu, penganjuran kempen ini akan menjadi baik sehingga wang akan diberikan kepada yang memerlukan sambil meningkatkan keterlihatan SoCMed mereka. Sebelum ena terangkan cara menyertai kempen ini, jom kenali siapa mereka disebalik kempen #kulim88.

Dalam industri minyak sawit, Kulim diakui sebagai salah satu peneraju minyak sawit terkemuka dengan operasi yang kini merangkumi Malaysia dan Indonesia. Kulim adalah antara pengeluar minyak sawit terawal yang disahkan dengan standard Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) dan MSPO.

Minyak sawit lestari adalah:
- Memenuhi Peningkatan Permintaan Makanan (Food Demand)
- Menyokong harga makanan yang berpatutan
- Menyokong pengurangan kemiskinan
- Melindungi kepentingan sosial, komuniti & pekerja
- Melindungi alam sekitar & hidupan liar

Kulim Berhad juga mengambil pekerja di ladang di mana ini adalah bahagian lain untuk membantu masyarakat dan mereka yang memerlukan pekerjaan. Banyak peluang pekerjaan di ladang (pekerja berkemahiran & tidak mahir).

Kulim Berhad kini mempunyai 9000 pekerja dan berhasrat untuk memiliki lebih banyak pekerja pada akhir tahun ini.

Berkenaan dengan keadaan negatif dan persepsi negara terhadap kelonggaran, penutupan, dan lain-lain, Kulim Berhad berharap kempen pemberian kembali ini kepada masyarakat dengan menghantar ke SoCMed dapat mendesak masyarakat untuk mendorong positif pada SocMed.

Jom sokong kempen amal #kulim88

Sasaran sumbangan adalah sebanyak RM88,888 pada hujung bulan.

Hanya dengan 3 langkah mudah:

1. Muatnaik hantaran serta gunakan #kulim88 dan tag @kulimberhad

2. Pastikan akaun media sosial set kepada "public"

✅ Jumlah likes dan komen terbanyak akan memenangi wang tunai sebanyak RM88 dimana 10 pemenang akan diumumkan setiap minggu. 

✅ Hadiah utama merupakan wang tunai sebanyak RM888 dan akan diumumkan pada 25 Ogos 2021. 

✅ Kempen #kulim88 bermula pada 6 Ogos 2021 dan berakhir pada 22 Ogos 2021.

#kulim88 #kulimcelebrates #foryou #makeadifference #kulimberhad


Laman sesawang rasmi Kulim Berhad




Laman sesawang rasmi MyFundAction



Cantik luar dan sihat dalaman dengan Kitsui WhiteBerries BB Beaute dan Kitsui Fedloss Fibre D’Tox

Cantik luar dan sihat dalaman dengan Kitsui WhiteBerries BB Beaute dan Kitsui Fedloss Fibre D’Tox | Ena memang pengguna Kitsui sebab tak perlu risau pon amalkan, bahan kandungan selamat dan terbukti berkesan. Ada berkotak-kotak di rumah.hehe.. Jadi kalau korang nak tahu apa rahsia ena cergas dan slim di rumah ena amalkan Kitsui. Tak percaya boleh tengok apa kebaikannya di bawah.

Mencerahkan kulit dan detoks dalaman dengan Kitsui

Ena try pula produk baharu dari Kitsui ni. Serious sedap ! Sebab ena suka rasa jus asli masam-masam gitu. Kalau terlampau manis rasanya sudah ditambah dengan gula tambahan kan? Memang berbeza.

Ramuan Semulajadi untuk anda

Kitsui ini diformulasikan secara unik untuk anda dengan Ramuan Halal Semulajadi yang dipilih khas dari yang terbaik untuk keperluan pemakanan gaya hidup moden harian anda. Cantik Semulajadi !!!

Sijil yang diperakui sah bebas bahan yang membahayakan


Semua produk dibawah jenama Kitsui telah melalui dan lulus ujian keselamatan dan ujian makmal, malah telah mendapat sijil halal dari kilang bertaraf GMP sebelum dipasarkan kepada orang ramai melalui Farmasi Watsons & Guardian yang terkemuka di Malaysia.


Kitsui adalah produk jenama tempatan yang telah bertapak di pasaran tempatan lebih dari 20 tahun dan antara jenama paling dipercayai dan laris di Guardian dan Watsons. Sebab itu ena tak risau amalkan Kitsui!

Kitsui WhiteBerries BB Beaute

Jika korang ada masalah-masalah kulit berikut, ena sarankan untuk mencuba Kitsui WhiteBerries BB Beaute ni:
Jerawat
Pigmentasi
Kulit kusam dan kering
Liang roma besar dan parut jerawat
Lingkaran gelap bawah mata
Kedutan mata dan kedutan senyuman
Tona kulit tidak sekata

Fungsi Kitsui WhiteBerries BB Beaute :


Bahan terkandung di dalam Kitsui WhiteBerries BB Beaute :


1. Formulasi terkini dari Korea
2. Menggunakan teknik pembekuan berpekatan tinggi untuk dijadikan serbuk
3. Menggunakan mesin vakum TANPA menggunakan vakum alkohol
4. Teknologi & bueh Beri dari Itali

Lihat perbezaan produk jenama X, Y VS Kitsui WhiteBerries BB Beaute :


Berbaloi untuk di cuba. Harga mampu milik dan kesannya dapat dilihat dengan cepat. Kulit ena semakin lembut dan lembab.

* Waktu pengambilan yang disarankan adalah selepas sarapan atau sebelum tidur.


1. Sediakan shaker untuk membancuh air
2. Campurkan 1 paket 15grams ke dalam 150ml air suam ke dalam shaker
3. Goncang sehingga larut dan diminum sebaik selepas penyediaan. Minum air yang banyak sepanjang hari untuk kesan terbaik.

** Perhatian : Jika anda menyusu, sedang mengambil ubat, hamil atau kemungkinan hamil atau ada alahan, sila rujuk kepada doktor atau penasihat perubatan sebelum mengambil sebarang makanan tambahan.

Lihat testimoni pengguna Kitsui WhiteBerries BB Beaute :




Kitsui Fedloss Fibre D’Tox


Tanda-tanda badan kita berlebihan toksin adalah seperti berikut :

Bau badan
Bau mulut
Cepat letih
Masalah kulit

Masalah pencernaan disebabkan oleh :

Suka makanan berlemak
Kurang makanan serat
Tiada masa bersenam
Kurang minum air
Makan berlebihan

Jika korang ada tanda masalah di atas, kena cuba Kitsui Fedloss Fibre D'Tox yang dirumus khas untuk masalah pencernaan



Bayangkan ada pelbagai buah-buahan didalamnya yang kita tak mampu nak amal dan cari bahan ini sendiri dalam sehari. Ena sejenis yang tak rajin nak blend buah apa lagi nak buat smoothie. Jadi mudah consume Kitsui Fedloss Fibre D’Tox dan rasnaya manis-manis buah.


Lihat perbezaan produk jenama X, Y VS Kitsui Fedloss Fibre D’Tox :

 
Favourite ena nampaknya lepas ni sebab ena ada masalah keletihan dan mudah terlelap di siang hari. Letih kan anak sulung PDPR, nak jaga anak kecil lagi. Kalau boleh ena nak kekal cergas dan dalam masa sama slim.hehe. Asyik memasak ni jadi kuat makan. Jadi malam je cepat-cepat ena amalkan. Esok pagi laju je pergi toilet.


* Waktu pengambilan yang disarankan adalah selepas sarapan atau sebelum tidur.


1. Sediakan shaker untuk membancuh air
2. Campurkan 1 paket 15grams ke dalam 150ml air suam ke dalam shaker
3. Goncang sehingga larut dan diminum sebaik selepas penyediaan. Minum air yang banyak sepanjang hari untuk kesan terbaik.

Lihat testimoni Kitsui Fedloss Fibre D’Tox :



Dimana nak dapatkan produk berkualiti dan selamat ini boleh layari laman sesawang berikut.

Laman sesawang rasmi Kitsui Malaysia

Instagram :

Facebook :

Tik Tok :

Shopee : 

Website :