ツ Teman Tapi Mesra

Look Look Spectacle kedai viral di Muar menawarkan Cermin Mata Korean Style serendah RM58

Look Look Spectacle kedai viral di Muar menawarkan Cermin Mata Korean Style serendah RM58 | Ena dapat tahu kedai ni melalui medium Facebook sebab asyik keluar posting ni di wall. Tengok review ramai yang kata murah. Komen dekat 3 ribu terus curious nak baca. Memang banyak feedback positif. Rupa-rupanya kedai ni 5 minit je dari rumah ena. Depan Econsave Jalan Haji Jaib jerrr.. Macam mana lah boleh tak perasan kedai viral ni. Yang kelakarnya kami dah survey 2 kedai lain berdekatan. Lepastu kedai ketiga ni baru ena perasan ni macam yang ena nampak di Facebook. Fuhh ramai orang kedai dia. No wonder lah harganya murah. Ena survey almost 150 - 200 ke atas. Tapi di Look Look Spectacle ena buat hanya RM108 dan suami RM80.. Haaa mesti nak tahu spesification kan..

Frame + Lens ada power + UV420 Blue light hanya RM108


Ena ambil pakej frame siap power RM58 then upgrade UV420 Blue Light Protection add on RM50. Ikutkan harga pasaran RM300. Anti blue light ni penting bagi blogger yang selalu mengadap skrin handphone, TV dan komputer. Ena kena magrain teruk sebab dah lama tak pakai spec. Bila dah pakai ni baru lah ok takde magrain berpunca daripada silau 1.75. Haa nasib baik tak lebih 2.00 kalau tidak harga dah lain.hehe. Tapi kalau korang nak yang premium harga RM200 belum masuk frame.. Macam ena ni bukan kerja lasak pon. Pakai ketika mengadap blue light dan driving malam. Orang silau ni tak nampak jalan raya. Bahaya kalau tak pakai spec ketika memandu. Menyesal tak pakai awal. Kalau tidak setiap bulan makan panadol kena magrain.


Gambar sebelum throwback masa kursus pensyarah 2013. Skema kan muka hahaha.. Masa ni mahal spec tanpa UV420 blue light. Sekarang senang dah boleh beli under budget. Mana nak dapat harga bawah RM110???? Power + UV protection taw! patutla pakai spec lama ni tetap kena magrain.


Untuk harga ditawarkan frame  + lens hanya untuk power bawah 800 dan silau bawah 200. Kalau silau lebih 200 so korang kena add on RM50

1. PACKAGE FASHION KOREAN FRAME + MULTICOATED LENS - RM58 / 98
Ni kalau korang just pakai untuk cover power rabun. Multicoated bermaksud lens  biasa double coated, depan dan belakang untuk menahan kanta daripada senang calar, air tidak melekat pada permukaan kanta, anti-fingerprint dan anti-reflection untuk memantul semula cahaya.

2. UPGRADE TO BLUE LIGHT / PHOTOCHROMIC LENS Add On RM50 (n/p RM300)
Ena ambil pakej ni sebab still murah ada UV420 Blue Light Protection melindungi ultra violet dan blue ray. ia bagus untuk menghindari mata daripada berair, cepat merah dan penat. Kualiti tidur lebih baik. Memang berbeza lah lepas upgrade ni.

3. UPGRADE BLUE UV CAPTURE RM200 (n/p Rm405)
Warna lens clear tidak bewarna kekuningan, anti-dust, kalis air, tidak calar dan lebih tahan lasak. Extra setengah tahun warranty frame.

4. Eyezen RM600 (n/p Rm700)
Anti-fatigue (mata tidak letih, selesa & relaxed vision), lebih jelas, lebih terang dan extra setengah tahun warranty frame.

5. BINGKAI SAHAJA RM40
Kalau korang ada lens sendiri nak tukar frame pon still murah ya

6. PASANG BINGKAI SENDIRI RM80
Macam suami ena dia ada spec sendiri untuk streamer yang beli takde power pon. Jadi cuma bawa ke kedai dan beli lens UV420 blue light RM50 tu kemudian upah pasang RM30. Contoh gambar di bawah.

7. POWER TINGGI NAK NIPISKAN LENS RM100
Untuk yang power tinggi over 1000 tu boleh ambil pakej ni.


Mungkin tak semua tahu yang suami ena streamer live PUBG di Facebook. Dia langsung tak pernah pakai lepastu action kat kita cakap takde masalah. Haa terus minta buat eye test sekali ada rabun 0.50. Terus taubat buat jugak.hehe. Faham-faham jela orang main game ni berjam-jam so kena juga jaga mata dari blue light.  Suami bawa spec je minta kedai pasangkan lens ada power + UV420 blue light protection RM80. Nak lebih faham kenapa pelik benar spec ni sebab ada lampu LED. korang tengok video suami ena streaming aka nama alam maya dia Ninjaboyz21




Cun ke tidak color pink.haha.. I like transparent dan lebih hipster. Kalau dulu-dulu pakai spec besar kena label "Nerd" tapi zaman sekarang digelar "Hipster"



Jangan datang lewat petang sebab biasa ramai orang. Terlalu banyak pilihan dan warna. Jadi rambang mata dibuatnya.

1. Harga terendah di bandar dan dikendali oleh pekerja profesional

2. Bingkai Gaya Korea + Lensa dengan harga yang berpatutan! (RM58 / RM98)

3. Mempunyai lebih dari 1000 pilihan bingkai berkualiti di kedai

4. Perkhidmatan pantas menyediakan perkhidmatan ekspres di mana cermin mata anda siap dalam masa satu jam

5. Selain bingkai, juga mempunyai lebih dari 300 pilihan Cermin Mata Hitam Bergaya @ sunglasses 🕶 untuk anda pilih dan yang terbaik ialah, harganya hanya RM128 setiap satu dan anda juga akan mendapat potongan 50% untuk sunglasses kedua anda

Design terkini dan banyak pilihan












Dah puas cuci mata? Berkenan nak order boleh dapatkan Bingkai GAYA KOREA atau SUNGLAS yang trendy ini dibuka setiap hari 10.00am - 8.00pm dan Ahad 10.00am - 6.30pm

🎯Look Look Spectacle - Pesta
☎06-959 3716

🎯Look Look Spectacle - Bukit Bakri
☎010-537 8368



Mimpi jamban kotor, kebetulan atau petanda rezeki?

Mimpi jamban kotor, kebetulan atau petanda rezeki? | Mimpi bukan perkara biasa. Ia boleh jadi mainan tidur, bila terlalu letih pon boleh dapat mimpi bukan-bukan. Cuma mimpi ena kali ni agak pelik. Tak pernah pula mimpi camni. Setakat mimpi nampak jamban nak be*** tu biasa lah. Tapi mimpi ni lain. Ena bangun pagi tu asyik terfikir je.hahahaha... Dah kenapa kan?

Mimpi 3 toilet kotor tapi tak masuk

Haa nak dijadikan ceritanya ena dalam rumah asing. Tak tahulah rumah siapa macam rumah kampung lama taw. Yang ena ingat ada 3 toilet sebab rumah tu 2 tingkat. Pergi toilet atas kotor jadi ena taknak lah masuk. Bukanlah kotor nampak najis tapi berlumut lantai macam tak pernah cuci lah senang cerita. Dah tu lari ke toilet tingkat bawah pon macam tu. Ena dok ulang alik 3 toilet ni tapi tak masuk-masuk. Dah mimpinya macam tu aje sampai terbangun.

Terima rezeki dari 2 hamba Allah

Dalam jam 11.30 ena dapat ikan siakap dan udang. haaaa siapa sangka pada hari tersebut akan dapat lauk segar dari laut. Ceritanya biarlah rahsia. Hehe bukan apa takut orang kata riak. Yelah dulu ada lah orang tu tegur benda sedekah tak elok cerita lebih baik diam je. Aduhai. Dah nama pon blogger. Standard lah sharing tips atau tutorial. Padehal ena share tu cara nak sedekah guna banking online serendah RM5. Bukan ena derma RM500. Nampak tak? Padehal niat nak ajar sedekah cara mudah secara atas talian.

Jadi ini lah menu yang ena masak mee goreng udang buat suami dan sup ikan untuk anak-anak



Kejutan lagi lepas 2 jam datang pula sorang jiran berdekatan sedekah pelam. Yang specialnya baka pokok ni dia dapatkan dari India. Memang manis sangat makan. Pokok die merimbun buah siap lah cina datang beli. Tapi ena selalu dapat kalau ada musim. Tuannya taknak ambil duit. Yang pelik tu tak semua jiran dia bagi. Tapi taknak lah bersangka buruk, anggap jela dah rezeki kita. 

Sebenarnya selalu juga dapat rezeki terpijak. Contohnya orang bayarkan di kaunter padehal tak kenal pon. Pernah sekali tu suami isi minyak motor, ena dan sumayyah tunggulah tepi kan. Ada juga hamba Allah bagi duit. Tapi ena anggap ni rezeki anak. Sumayyah tu mulutnya memang potpet sikit. Orang tak kenal pon boleh terhibur dengan keletah dia. Bila orang tua ketawa dengar lawak dia mula lah hulur duit. Kadang dapat RM50.hehe..

Ena kongsikan antara tips mudah nak bersedekah. Kita nampak nilai kecil tapi kita tak sedar cukup je makan minum setiap bulan sebab rezeki tu masuk dari banyak cara. Tak semestinya wang ringgit tapi dapat orang yang baik banyak menolong pon satu rezeki. Teringat kes ena dan suami naik ambulans tu sampai jiran tolong jagakan anak. 

1. Berbaik dengan jiran tetangga

Sejak pindah rumah sendiri 2014 sampai sekarang belum pernah lagi ada isu bergaduh. Cuma kalau ena rasa tak puas hati ena akan mesej dan tegur. Contohnya kucing dia ber** merata kat rumah ena, tong sampah berulat masuk rumah ena. Ishh stress taw tapi kita ambil anisiatif tegur secara berhemah. Orang pon takkan mudah marah dan terima teguran. Sekarang bersih laman sebab masing-masing tahu yang kita tak suka kotor.  

Selain tu amalkan bertukar-tukar lauk tak payah tunggu bulan puasa baru nak bagi. Ada rezeki lebih kongsi je. Contoh mudah ena buat sedekah 10 batang serai setiap rumah. Suri rumah mana tak suka serai? kat kedai beli mahal taw!

2. Beri air kepada pekerja pemungut sampah dan pengutip barang terpakai

Ena memang tak sampai hati tengok makcik tua kutip kotak, botol kosong dalam tong sampah. Nak suruh masuk dia segan, bagi duit pon kadang tak nak tapi cuba bagi air botol atau air kotak buat dia bekalan sepanjang berjalan tengah panas tu, suka betol makcik tu dapat hilangkan dahaga. Sebab makcik ni viral kat Muar group ramai nak sedekah dia tak nak taw. Jenis tak mesra orang. Kadang tu ena pon kena marah.hahahaha. Orang tua kan. Tu yang ena try dekat dengan dia bagi air. Terus dia ok nak bercakap lembut.

Kena ingat setiap minggu bila pemungut sampah akan kutip sampah kita, tanpa mereka korang nak ke angkat hari-hari hantar ke tempat pelupusan sampah? Bagi ena kerja mereka mulia sangat. Jadi belikan stok barang kering contohnya gula, tepung, minyak, kicap dan sebagainya buatlah 1 plastik dan sedekah. Bagus budak kat taman ena ni ramah senyum walaupun hari-hari hadap bau busuk.

3. Reviews bisness rakan-rakan secara percuma

Di sini ena memang akan bantu promot buat reviews secara ikhlas tanpa mereka minta sebab ena berpuas hati dengan servis dan kejujuran mereka. Kalau orang boleh buat kerja baik untuk kita apa salahnya kita bantu war-warkan kebaikan perniagaan mereka. 

4. Beri wang atau makanan kepada kanak-kanak

Kalau nampak budak-budak comel main tu kadang bagi juga RM1. Tak pon belikan jajan 30sen. Menggembirakan hati budak-budak pon boleh buat kita rasa bahagia. Tips ni ena amalkan masa ena susah nak dapat anak (gugur 2 kali). Orang tua kata amalkan sedekah pada budak-budak kalau nak rezeki zuriat.

Mudahkan konsep bersedekah ni. Kalau kita mudahkan orang, nanti orang pon permudahkan urusan kita.

Whitekish Magic Charcoal memutihkan gigi seawal 1 minggu

Whitekish Magic Charcoal memutihkan gigi seawal 1 minggu | Produk memutihkan gigi berasaskan arang aktif dari tempurung kelapa ni bukanlah perkara baru bagi ena sebab ena dah gunakan sejak 3 tahun yang lalu. Mungkin ada yang takut nak guna sebab dengar orang cakap menghakis gigi. So far ena pakai takde pula masalah tapi jangan kerap guna lah. Sampaikan masa pregnant safiyyah kan kena cek gigi, doktor tu tanya ada buat scalling gigi tak. Ena cakap 2 tahun dah tak servis. Lepastu dia bising kenapa lama tak buat mesti banyak karang gigi. Lepas dia cek tu terus dia puji gigi ena ok takde masalah.hahahahha. terkedu la tu. Dulu memang setiap tahun pergi scalling gigi. Tapi lama tak pergi sebab pakai ni lah memang bersih gigi. Cuma kali ni bila dah habis brand lama jenama "N" ena nak try pula produk Whiekish Magic Charcoal.

Masalah gigi tampal di hadapan kurang keyakinan diri

Sebenarnya gigi depan ena tu ada tampalan sebab dulu pernah excident basikal darjah 6. Patah suku then kena tampal bagi rata. Tangan kiri retak kena simen sebulan. Fuhhh mimpi ngeri masa tu sebab gigi dah tak cantik. Sebabtu ena betul-betul risau kalau gigi depan kotor. Yelah gigi dah lah ada cacat cela tambah pula bibir ada parut bekas hentakan di jalan tar, sebabtu bibir ena tajam tengah.hahahahahah.. tapi sekarang lantaklah confident je sengih... sebab Whitekish kan ada :)

Whitekish - Gigi putih dalam 7 hari

Whitekish membantu korang yang mengalami masalah gigi kuning, mulut berbau, karang gigi dan malu untuk senyum


Produk buatan Malaysia diperbuat daripada 100% bahan semulajadi iaitu arang aktif dari tempurung kelapa dan mendapat kelulusan KKM(NOT200700100K).

Ia tidak mengandungi bahan penghakis (peroxide) yang boleh menyebabkan kerosakkan gigi. Whitekish menyerap segala “Food Chemical” dan membunuh bakteria yang menyebabkan mulut berbau membantu mengembalikan gigi yang putih dan senyuman yang menawan


Antara kelebihan WHITEKISH adalah:
Memutihkan gigi
membunuh bakteria yang menjadi punca mulut berbau
Membantu menghilangkan karang gigi
Meneutralkan tahap ph dalam mulut
Tiada bahan penghakis (peroxide)
Keberkesanan dapat dilihat seawal 1 minggu (dengan penggunaan yang betul)

Guna dengan cara yang ditetapkan


Untuk minggu pertama disarankan menggunakan 2kali sehari. Tapi korang guna sekali pon dah boleh rasa perbezaannya taw. Masa gosok tu siap bunyi macam lap cermin. Lepas kumur rasa licin je permukaan gigi berbanding tidak menggunakan. Then yang ena suka tidak ada bau sebab produk ena guna sebelum ni memang kuat baunya. Tapi nak senyuman cantik tu gigih lah tahan je bau janji bersih.hahaha. Whitekish ni memang selesa gosok lama takde rasa nak muntah. Berus pon siap diberikan jadi tak perlu campur guna yang sedia ada.

Penggemar kopi gigi mudah kuning


Result selepas seminggu penggunaan. Ena ni coffee lover. Setiap pagi mesti nak minum kopi. Jadi memang gigi mudah kuning balik. Lepas sarapan kena gosok gigi semula. Thank you Whitekish dah jadi BFF ena lepas ni.

Ujian Makmal & sijil KKM



Jadi korang tak perlu risau sebab telah diuji dan diluluskan. Ibu mengandung dan ibu menyusu juga boleh gunakan. Tapi ingat ya guna dengan cara dan masa yang betul. Jangan terlalu kerap.


Jika korang berminat, Whitekish kini adakan pek COMBO seperti gambar di atas. Terus ke laman sesawang atau hubungi nombor tertera

Call / sms / whatsapp : 017-8898878

Belum mampu guna Kain Norwex? Guna tisu ajaib ni

Belum mampu guna Kain Norwex? Guna tisu ajaib ni | Rasanya ramai suri rumah yang teringin nak guna Kain Norwex yang viral tu. Ena pon teringin. hehe. tapi buat masa ni belum ada budget ke arah itu. Bagi ena berbaloi guna.  Jangan mudah kecam kalau belum guna. Harga mesti lah kena dengan barang kan... 

Tujuan ena sharing ni untuk membantu para suri rumah yang under budget tapi kebaikan yang sama. Tapi tak lah sehebat Kain Norwex yeee... At least takdelah asyik nak basuh kain buruk macam ena ni. Seminggu sekali memang kumpul kain buruk basuh sekali jalan. Lagi-lagi lap minyak ena tak suka pakai kain buruk. Mesti nak tisu putih gulung tu. 

Lepastu my husband bising kenapa tak guna kain buruk??? Amboiiiiii.. dia tak duduk dapur 24jam lap tu lap ni kemain cakap tu.hahahahaha.. Ada juga jenis suami yang kecam isteri kalau beli kain buruk mahal. Haa tula tak semua yang faham kehendak kita ni. Jadi sementara nak ada budget tu apa kata korang guna je tisu ajaib ni. RM6 jerrrrr......

Cosway Multi-Purpose Cleaning Wipes (30 sheets)


hahahaha..ena tahu ramai nak cakap korang dah lama guna kannnn.. kesiankan ena baru tahu kewujudan tisu ni. Orang lain dah pakai over 8 tahun. Siap mak korang dah pakai tapi tak viral. Pehhhh kesian. Sebulan berapa banyak habis beli tisu gulung putih plus mencuci kain buruk... sekarang puas hati boleh beli kt Shopee. Harga pasaran RM7.05 tapi still lah murah. Sehelai tu lebar lah jugak. Ena dah lap minyak pada permukaan dapur lepastu bilas guna pula lap meja makan tetap boleh bersihkan. Haaa lepastu ena sidai kat tingkap dapur... Patutlah ramai kata best pakai bertahun-tahun. Tapi kenapa tak viral ea?? Agaknya dulu susah dapat ke?

Versatile Cleaning Wipes boleh digunakan kering @ lembab


Washable & easily remove stains. Walaupun dah basuh banyak kali tangan pon tak berbau. Biasa guna kain buruk tu dengan tangan sekali melekat bau kotoran.


Material : 70% viscose, 30% polyester. Sebabtu tak mudah koyak macam tisu gulung lain. Sekali kena air dah koyak kan. Haaa lepasni ena nak lap kipas, tingkap, frame. Bahagia rasa dapat tisu ajaib ni.


Tisu serbaguna ni banya manfaat. Paling penting ena suka tisu ni untuk lap dapur. Lepas memasak ni nampak macam remeh nak lap gitu-gitu je. Tapi nak sental kotoran melekat tu buat kadang hilang mood. Janganlah terlalu letak harapan tinggi menggunung tisu ni buat dapur kilat macam cermin. Bagi ena ini pon kira the best lah untuk under budget. Musim Pandemic ni selagi yang boleh beli murah, apa salahnya kan guna yang murah. Tak semua orang mampu dan tak semua suami sporting nak belikan. Ena siap hadiahkan mertua tisu ni. Gembiralah dia lepasni tak payah lap pakai kain buruk. Nilai kecil tapi bermakna taw untuk kaum hawa. Haaa sila lah borong untuk para wanita sekeluarga.


Cara order mudah saje boleh terus ke link ena share ni. ena suka beli ready stock kat Malaysia je. Kalau overseas memanglah lagi murah tapi leceh nak tunggu lama. Bukan mahal pon.



Untuk lebih penjimat beli lah 3set terus RM18 dah percuma pos. Klik pada "Pilihan Bayaran" dan guna ShopeePay. Senang je korang topup lah RM20 direct bank. Macam ena guna Maybank. Nanti klik pula di "Baucar Shopee".


Haa klik lah seperti gambar di atas dah dapat percuma penghantaran. Senang kan? Order lah cepat sebelum kehabisan stok

Servis Wiring & Repair, Aircond dan Plumbing Muar Johor dengan harga berpatutan

Servis Wiring & Repair, Aircond dan Plumbing Muar Johor dengan harga berpatutan | Bukan senang nak dapatkan technician yang boleh dipercayai sebab pernah kena sebelum ni servis dari orang lain. Harga yang agak mahal, buat kerja kelam kabut, tiada details kos pembayaran dan lost contact. Haishhh memang sakit hati bila kaum sendiri yang buat kan. Bila kita contact mintak resit macam-macam alasan dia bagi sehingga lenyap terus. Yelah kita ni kenal pon sebab buat rumah jiran. Tak sangka pula jiran pon terkena sama. Sejak dari itu cukup berhati-hati mencari technician yang jujur dalam melakukan kerja pemasangan ni.

Sebelum itu ena sharing contact tehnician yang boleh korang hubungi untuk area Muar.

1. Plumbing Repair - Mr Ravi 018-9194956
Mula-mula ingat tangki bocor sebab air melimpah setiap malam di atas bumbung. Ini dipanggil overflow (lebihan air tangki). Rupanya-rupanya injap pelampung dah rosak. Jadi ravi tukarkan pelampung tangki air di bumbung rumah RM100. Sekejap je buat tak sampai 30 minit. Pelampung tu murah je tapi baik kami panggil orang pasang je sebab satu hal nak naik ke genting. Rumah dah lah 2 tingkat. Gayat tengok suami panjat genting.

2. Servis, repair & pasang Aircond - Mr Syafiq 013-6415377

Syafiq bukan sahaja servis aircond tapi boleh juga buat wiring. Kalau korang nak beli aircond second hand pon ada. Ena dah grab aircond terpakai Panasonic Inverter 1.0hp RM700 termasuk wiring plug baru aircond. Dah pakai 2 bulan so far sejuk beku bilik streaming PUBG suami.hahahahha. Syok jugak ena menaip blog. Tumpang sekali uoolsss. Boleh rujuk entri ini tutorial servis aircond RM90 overhaul.

https://www.tinynasweet.com/2020/06/servis-repair-dan-pasang-aircond-murah.html

3. Pendawaian soket plug, water heater, lampu @ kipas - Mr Akmal @ Jepp 019-5940574
Pemasangan semua kelengkapan pendawaian seperti lampu, kipas dan penyelenggaraan peralatan elektrik ena akan cari Jepp sebab rumah dia dekat je satu taman.hehe. Servis tip top. Dia memang cover area Muar sehingga Melaka. Harga pon murah berbanding yang lain sebab ni cuma buat part time. Jadi standard lah kena booking bila offday sebab dia ada kerja hakiki wiring juga di kilang Muar. 

Tukar ganti peralatan pemasangan 


Punca kipas tak hidup

Jepp try troubleshoot dulu kenapa tiba-tiba kipas tak hidup. Dan ini jawapannya 
" Punca mula2 capasitor motherboard tu patah. Saya try beli kapasitor baru. Ikut nilai ohm yg sama pun tak boleh hidup jugak. Track motherboard tu ada burn sikit. Try resolder track baru untuk board tu pun tak hidup jugak. Mungkin spark api terjadi masa kapasitor tu patah masa kipas tengah hidup so motherboard tu burn. Terpaksa la beli kipas baru 😬😬😝"

Kos pemasangan baru, pindah kipas lama dan lajukan kipas

1. Pemasangan dan pindahkan kipas RM20
Kipas Deka lama ni asalnya di ruang tamu tingkat bawah tapi minta Jep alihkan ke bilik. Cas RM20 sahaja. Nak dijadikan cerita bumbung bocor habislah air mengalir pada plug dan terus kipas ni effect rosak. Jadi kena ganti baru. Almost technician suggest ambil brand KDK je. Kalau warna putih ni ena beli RM152. Untuk ruang tamu ambil lawa sikit color gold RM190. Kipas baru pon cas RM20. Haaa murah yee.. Kalau ikutkan cas anggaran RM50 tengok pada area.

Senarai upah dicas:
Pasang lampu RM20 
Pasang kipas 3 bilah RM20
Pasang kipas 4- 5 bilah RM35

2. Lajukan kipas RM5
Haaaa yang ni pon murah (tidak termasuk kapasitor kipas).. Kalau korang pandai pergi je kedai elektrik beli kapasitor kipas siling baru RM10. Sekarang beli online pon ada. Lepastu minta lah Jepp pasangkan. Kalau malas nak pergi beli, serahkan saje pada Jepp. Sebelum itu, bila kipas slow tu try bersihkan dulu kadang-kadang habuk yang terlalu tebal pada bilah kipas yang buatkan kipas jadi slow. Kalau tak ok juga baru tukar kapasitor. Lepastu lajulah kipas macam baru. Suami pandai pasang sendiri tapi renyahlah. Kesian tengok die berpeluh-peluh buat benda ni. Lebih baik upah pada yang pakar.

Pendawaian rumah baru
Distribution box (papan agihan utama)


"Kebiasaannya saya akan ikut spec Suruhanjaya Tenaga (ST) .. Gambar atas tu adalah contoh saya wiring. Litar kuasa dan litar pencahayaan saya akan asing kan dah letak ELCB sendiri. So maksud saya kalau andai kata ada berlaku trip @ litar pintas di salah satu litar kuasa, satu rumah litar kuasa . Kebanyakan litar kuasa ni yang menggunakan socket 13a. Ia tidak boleh digunakan. Tetapi litar pencahayaan @ lampu  rumah masih  boleh digunakan dalam keadaan biasa. Begitu jugak sebaliknya kalau berlaku litar pintas pada pendawaian lampu, lampu tidak boleh hidup tapi socket biasa @ litar kuasa masih berfungsi seperti biasa. Sebabnya tu fungsi ELCB untuk setiap litar. Ouh ye maksud ELCB ( Earth Leakage Circuit Breaker ).

Dan jika ada rumah pasang water heater, saya juga akan sarankan pasang ELCB. Terbaru ni ada kes kematian menggunakan water heater. Safety adalah salah satu punca. Jika pengguna memakai ELCB dengan bacaan amp yang rendah, jadi secara automatik jika berlaku litar pintas ELCB akan trip dan current tidak akan mengalir. Maka Kita akan selamat dari sebarang arus elektrik.

Selain itu fungsi ELCB pasang dekat watar heater, peranti tambahan untuk water heater amat penting kerana kawasan basah bukan sebab rosak baru rccb asal trip. Untuk elak bila berlaku sedikit sahaja faulty maka rccb tambahan tu akan trip kerana tahap kepekaan atau sensitivity dia memang khas"
Ujar Jepp secara menyeluruh.


Rujuk no.3 untuk spec ELCB

Hasil kerja pemasangan
(Rumah contoh dihasilkan oleh Jepp)






Sedikit sebanyak ena dapatlah menimba ilmu daripada technician. Hehe seronok berborak berkaitan teknikal ni. Kita sebagai wanita pon kena ambil tahu apa saje kerosakan di rumah. Sampaikan tombol pintu pon ena tengok Utube pasang sendiri.hahahahah. Mana yang rasa kita boleh repair sendiri ena buatlah. Tapi apa-apa rujuk suami. kang dia marah pula memandai repair. Next entri ena akan sharing kos membaiki bumbung bocor

Cara tangguh @ lanjutkan moratorium @ penangguhan bayaran pinjaman Bank Desember 2020 secara online

Cara tangguh @ lanjutkan moratorium @ penangguhan bayaran pinjaman Bank Desember 2020 secara online | Semua sedia maklum pembentangan Belanjawan 2021 oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz membenarkan golongan B40 (Merupakan penerima Bantuan Sara Hidup - BSH dan bakal penerima Bantuan Prihatin Rakyat - BPR) untuk menyambung moratorium berikutan masih ramai yang terjejas daripada penularan Covid-19. Dalam ucapan beliau "Peminjam hanya perlu membuat pengisytiharan kendiri atau self-declaration pengurangan pendapatan untuk mendapat bantuan bayaran balik. Fleksibiliti-fleksibiliti ini akan bermula pada Disember 2020".

Golongan B40 boleh memilih moratorium dengan 2 cara bayaran balik akan diberikan. 
1. Menangguhkan bayaran balik selama tiga-bulan
2. Pengurangan jumlah bayaran bulanan sebanyak 50% selama enam bulan. 

Mereka yang berada dalam kategori M40 boleh menyusun semula pakej kewangan mereka melalui proses pengisytiharan diri sekiranya mereka mengalami pengurangan pendapatan.

Tujuan tutorial ini berikutan ramai yang tanya ena bagaimana nak mohon online. Kebetulan ena dah siap submit cuma tak pasti lulus atau tidak. Tapi bergantung pada bank ada yang slip gaji terkini atau slip gaji 3 bulan. Kalau Hong Leong Bank nak slip gaji bulan Mac 2020. Ena tunjukkan 3 tutorial bank berlainan iaitu Maybank (Rumah), Ambank (Axia) dan Hong Leong Bank (Alza). Uishhh banyaknya komitmen.huhu.. Tapi Alza tu dah 2 tahun buat sewaan pada orang lain. Disebabkan orang yang sewa pon terjejas sama pendapatan jadi ena pon kena lah apply juga.

Cara lanjutkan moratorium secara online

Caranya mudah saje untuk apa-apa bank berkaitan korang cuma search ayat "........... repayment assistance". Contoh kalau CIMB korang rujuk gambar di atas. Cuma ena takde loan dengan CIMB jadi ena tunjuk step Maybank sebab ada loan rumah dengan Maybank.

Maybank repayment assistance (Loan / Financing)

Ada 2 cara tapi ena suggest cara KEDUA sebab tak perlu "Login" 2 kali. So boleh skip cara satu kalau taknak cek jumlah loan semasa

Cara 1 : Login ke akaun

Klik website MAYBANK dan masukkan usernama dan password


Setelah tertera akaun terus klik button di atas jika paparan mobile


Klik Loans


Korang boleh klik antara dua option di atas sama je link terus ke borang



Klik Log in & Apply. Kemudian korang kena login semula username dan password. Sebabtu jadi kerja 2 kali.

Cara 2

Boleh rujuk gambar di atas  dan ambil link teratas atau terus klik disini >>> MAYBANK REPAYMENT ASSISTANCE


Klik Login & Apply


Masukkan username dan password


Boleh terus scroll down


Ada banyak jenis borang. Kalau loan boleh pilih gambar di ats Loan/Financing repayment assistance


Korang boleh standby dokumen berkenaan untuk mudahkan upload sekejap lagi


Ada 3 option pada status pekerjaan. Contohnya suami ena masih bergaji. Korang boleh rujuk contoh di bawah statement yang akan terpapar pada bahagian status

Tandakan untuk pengesahan

Upload slip gaji dan dokumen berkaitan


Save receipt



Ni contoh resit yang kita simpan sebagai rujukan

Ambank repayment assistance (Loan / Financing)


Ni contoh penangguhan loan kereta kami daripada Ambank. Boleh terus klik disini >>> AMBANK REPAYMENT ASSISTANCE Kemudian scroll down

Pilih Individual form


Ni contoh status kenapa perlu lanjutkan moratorium

Setelah isi kesemuanya, apabila klik pada kotak berkenaan akan auto link ke email korang


Klik OK


Automatik keluar statement di atas. Korang isi maklumat berikut dan attach sekali slip gaji dan dokumen berkaitan. Kemudian klik anak panah biru untuk SEND

Hong Leong Bank repayment assistance (Loan / Financing)

Boleh terus klik disini >>> HONG LEONG BANK REPAYMENT ASSISTANCE dan maklumat sama seperti bank lain tapi dokumen yang diminta seperti gambar di atas. Diharap dapat membantu korang untuk memohon penangguhan bayaran pinjaman bermula Desember 2020. Semoga permohonan korang berjaya !