ใƒ„ Teman Tapi Mesra

Tips menggunakan Oil-free Eye Makeup Remover

Pernah pakai makeup remover dari oil? Jangan tau, sangat bahaya!

Sebelum ni ena ada share entri Asas Penjagaan Mata sebab pernah kena Milia Seed seperti gambar di bawah..eeuuuyyyy so scary.. Tapi lepas jaga betul-betul selama 2 tahun ni Alhamdulillah dah tak pernah naik lagi milia @ oil seed ni. Dia nampak cacat kalau ada ibarat jerawat. Bila picit lepastu bulan depan tumbuh lagi. Sampai ke sudah sehingga lah ena amalkan penjagaan rapi.


Area mata kita hanya ada kulit semata sahaja. Tiada lapisan lain yang back up so sangat lembut tau kulit di area mata tu. Cuba korang cek :

๐Ÿ‘‰ Area mata banyak garisan halus
๐Ÿ‘‰ Area mata sembap
๐Ÿ‘‰ Area mata mempunyai oil seed

Kalau korang ada semua yang diatas ni, maknanya korang dah salah pakai produk. Macam ena lah terlampau bijak pakai Baby Oil. Kan dah menyesal. Nasib baik boleh baik semula.

OIL FREE EYE MAKE UP REMOVER ni mengandungi 80% AIR dan 20% SILICONE

Nak share juga kebanyakan yang dah cuba pakai MARY KAY OIL FREE EYE MAKE UP REMOVER ni result oil seed beransur hilang. Kalau ikut logik nak get rid of oil biasanya memang pakai air kan. Bila pakai OIL FREE EYE MAKE UP REMOVER ni automatik mata akan cengkang sebab adanya silicone. Kita pon biasa dengar "Makeup Remover" jerr.. Tap Mary Kay panggil "Eye Makeup Remover" sebab khusus penjagaan mata sekali. Special taw.

Tahu tak lapisan tisu kulit di kawasan mata adalah 3 kali lebih lembut dan sensitif dari kawasan lain. Begitu juga bibir. Jadinya letak sedikit OIL FREE EYE MAKE UP REMOVER pada kapas muka dan bersihkan bahagian mata diikuti bibir. Kemudian barulah kawasan yang lain.

Kenapa ada2 lapisan?
๐Ÿ€Lapisan ekstrak silikon adalah untuk buang makeup yang kalis air (waterproof) 

๐Ÿ€manakala lapisan air adalah untuk tanggalkan makeup yang tidak kalis air (non waterproof) 

***Jadi pastikan goncang terlebih dahulu, baru boleh digunakan.

Kenapa Mary Kay Oil Free Eye Make Up Remover BEST?


1. Bebas minyak
2. Mencuci dan melembapkan
3. Ada ekstrak SILIKON... (merawat, menegang dan menganjal kulit)
4. Tanggalkan kotoran makeup 'Water Proof' dengan satu cucian sahaja
5. Merawat wajah dan kulit dari kusam akibat pemakaian makeup yang terlalu lama 
6. Selamat digunakan untuk mencuci bibir
7. Menanggalkan dalam cara yang lembut, ringan dan nyaman pada kulit wajah
8. Menyelesaikan masalah oil seed (bintik putih di kawasan muka)

Tengok macam-mana mudahnya menanggalkan makeup wajah dan Mascara Waterproof. Langsung tidak memedihkan bahagian mata. Ena sangat suka pakai mascara. Memang memerlukan makeup remover yang terbaik.


Tips menggunakan Oil-free Eye Makeup Remover






Mary Kay Oil Free Eye Make Up Remover Deluxe Mini

Sekarang best lahh dah ada travel kit punya boleh selit dalam handbag. 1 botol besar 110ml boleh tahan 8 bulan kalau jarang makeup. Harganya murah cuma RM64.00. Jadi sebulan baru spend RM8! Itu pon pakai time keluar rumah je. Kalau kerap pakai mungkin ketahanan 6 bulan. 

Untuk saiz mini 29ml ni takde jual. Dapat freegift time promosi. Haa beruntung jadi ahli terus. Ena memang pantang ada offer best. Mudah nak solat di luar tak bawa pencuci pon tak ape sebab mudah tanggalkan makeup menggunakan Oil-free Eye Makeup Remover.

12 Chantiq Manis:

Sis Lin said...

Sis guna yang water tu haa, apa laa namanya..tapi kalau datang malasnya, lap wet tissue then bilas air je ko hahahahaha...

mamapp said...

alamak, kena pandai pilih produk yg bagus baru xde masalah tu

Ruby said...

Selain makeup remover ingredients macam MK ni yang membantu bersihkan milia seeds. Kita kena rajin diet pemakanan. Minum air kosong banyak. Kurangkan makanana berminyak. Milia Seeds ni tanda badan kita sedang tinggi kolestrol. Bahaya tau.

Fanahalim said...

Ohhh baru perasan. Dekat bawah mata haritu macam ada tumbuh jerawat. Ini puncanya. Ingatkan jerawat biasa je.

Mohd Zarin said...

Terima kasih sebab share tips ni saya sendiri baca pun banyak perkara baru tahu. Mary kay memang bagus dan trusted brand. Nanti saya sharekan

Farhana Jafri said...

tak pernah lagi kena milia seeds ni. Milea dalam movie Dilan tu kenal la hehe nice tips. Boleh simpan sebagai ilmu kot2 ada kenalan yang minta solusi

cc kak fas said...

Ya kena hati hati pilih remover utk mata yg lembut dan senaitif.

AyuArjuna BiGoshh said...

mmg ramai yang kongsikan bahagian mata ni adalah agak sensitif kulitnya//mmg kita ken a pilih produk yang betul dan terbaik

Aliza Sara said...

Pernah guna Mary Kay punya produk. memang recomended sbb kulit terus nmpk cantik. saya pun rekemen kalau orang lain nak cuba ni.

Wai Yee aka Rane said...

I can see that it cleans your eye makeup really well. It's a nice product for all

Syamimi Saad said...

Sejenis bukan kaki mekap. So tak pernah try benda camni..
Memang tak best la kan kalau area mata tu muncul macam macam...

Emi said...

Eh memang stress gila kalau ada milia ni. Emi sendiri pernah ada. Payah pulak tu nak hilang.