ツ Teman Tapi Mesra

Asas Penjagaan Mata | Do & Don't

Assalamualaikum & Hye :)


Lama betul tak bersiaran secara alam maya. Chewahhhh... Biasalah bila mak2 dah kena symptom tak cukup rehat. Lepas settle segala kerja rumah, uruskan anak dan suami, peluang paling di tunggu adalah TIDURRRR !!!!  

Disebabkan ena telah mengabaikan penjagaan muka sebenarnya effect pada mata juga taw !!! Yelah orang banyak utamakan wajah dari mata. Tapi sebenarnya mata tu terlalu lah sensitif lebih berganda dari seluruh muka. Sampaikan ena kena Milia Seed :(



Milia seed atau biji kolestrol orang melayu panggil lebihan lemak. Tetapi ena punya kes ni bukan sebab tu kalau dah kena susah nak hilang uolllss.. So pengalaman ena ni sebelum dan selepas rawatan nak hilang kan milia seed ni.



Kenalpasti Punca :

1. Menggunakan Baby Oil untuk remove makeup.

Please... kalau uollls ada buat cara ni sebenarnya sangat merugikan sebab effect nya lambat. Ena dulu guna tahun 2013. Lepastu milia seed ni muncul pada 2017. Lama kan kesan nya muncul ??
First tumbuh 1 ketul je. Ingatkan jerawat ke. Bila picit tu akan surut. Lepas sebulan muncul balik tempat sama. Eh.. pelik lah kerap berlaku benda yang sama.


2. Sapu pencuci, Penyegar dan Pelembab di kawasan mata.

Percayalah ramai melakukannya. Dulu ena ingatkan sebab tak cukup rehat sejak ada anak, muncul dark circle  dan sembab tetapi ini adalah kesan selalu menggunakan skincare. Sampai orang tegur cakap ena pakai eye shadow. Malu la haiii...


Gambar ni ena snap Februari 2018


So ena mention one more time... DON'T DO IT AGAIN !!!!

1. No Baby Oil to remove a Makeup
2. Avoid applying on Eye Area


Rawatan Milia Seed & Dark Circle :

1. Perempuan pasti akan set mind first skincare routine adalah Pencuci. Tetapi sebenarnya paling asas perlu ada, adalah Makeup Remover. Tak kisahlah jenama apa yang penting adalah khas untuk remove makeup.


Mary kay Oil Free Eye Makeup Remover.

Ena memang suka sangat sebab selepas kita apply memang tak rasa pedih, tak mengelupas dan kulit sangat lembut. Langsung tak berminyak. Tak perlu gosok terlalu kuat di bahagian mata. Harga market RM70 ke bawah tapi ketahanan sehingga 7-8bulan. So rate sebulan cuma RM10 sahaja.



2. Jangan lokek untuk spend duit beli Eye Cream. Nampak macam remeh tapi kesan nya tunggu usia menginjak 30 ke atas. Masa tu akan nampak tanda penuaan. Garis halus, sembab, makin gelap. Wajah nampak berseri tapi mata pula nampak layu. Tak best kan.
So pastikan rutin harian uolls betul masa bila nak apply eye cream.

Day Time
1. Cleanser @ Pencuci
2. Softener @ Penyegar
3. Eye Cream @ Krim Mata **
4. Serum
5. Moisturizer @ Pelembab
6. Sun protector / Foundation

Night Time
1. Cleanser @ Pencuci
2. Softener @ Penyegar
3. Eye Cream @ Krim Mata **
4. Serum
5. Moisturizer @ Pelembab
6. Sleeping Masker

*** Make sure sapuan krim adalah betul mengikut gambar di bawah :
Supaya berkesan dengan lebih efektif.



Harga pasaran rate RM140 ke bawah tapi tahan sehingga setahun. Guna 2 kali sehari. Kesan dalam 12 minggu. Memang lambat sebab Botanical Based.


Jadi kesimpulannya, jika taknak mata lebih berusia dari muka tu cepat2 lah grab produk khas untuk penjagaan mata. Biar mahal tapi kualiti terjamin dan selamat digunakan.


Gambar terkini Oktober 2018. Dark circle makin pudar dan paling best tak pernah lagi muncul milia seed :) Happy sebab area mata lembut dan anjal sajerr.. 


Last but Not Least :)

26 Chantiq Manis:

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah dapat di atasi masalah yang timbul ya.

Julia Mahir said...

Isk. Takut nya kalau jd mcm tu. Lps ni kena lebih berhati2 kalau nak pakai benda2 kat area mata ni tak boleh sebarangan.

Sherry Go Sharing said...

thanks sharing this post on eye care. I know I am lack of taking care my eyes, yeah the step you shared on the eye care I didn't do. Cannot be lazy anymore need to start taking care eyes area.

Rawlins GLAM said...

Good information to be shared with all. Rawlins pun belajar benda baharu nie. Thanks ye. Kalau tak, sampai ke sudah dok sapu kat bawah mata tu.

khai artzfar said...

bagunsya tips ni! baru tahu. thank you sangat sebab share. mencegah juga bagus dari merawat kan

cre8tone said...

really need to take good care of our eyes... truly important for us.. our eye sight...

Mimie said...

Eh samalah.. Dulu suka sangat cuci, sapu pelembap sekitar mata. Ingatkan dark cricle sbb tak cukup tidur rupanya sebab suka sapu pelembap. Sekarang ni dah tahu tak buat dah. Memang nampak dark circle dah makin kurang

Ruby said...

Memang nak cantik ni susah. Sebab nak cantik bila pakai mekap mesti dari penggunaan skin care yang bagus dan konsisten. Milia seed tu paling mudah keluar. Selalu orang akan pi pakar estatik untuk buang milia seed ni. So jagalah pemakanan dan wajah kita. Hehehe

Fadzi Razak said...

Selama ni tak pernah terfikir nak jaga dan nak guna produk produk untuk mata. Paling paling kurang pun, masa cuci muka, cuci sekali mata sambil tutup mata hahaha. teruk kan

Qeela said...

Nice sharing. betul milia seed ni susah nk nyahkan once dah kena / ada tu heheh. nak jaga muka / skin, mmg kena jaga & rajin dgn skincare dan jaga pemakanan juga. skincare pon kena baca ingredients jugak sbb usually ingredients tulah yg menyebabkan segala masalah kulit & kesihatan kemudian hari. mcm qeela, qeela mmg prefer skincare yg ingredients nya 100% all natural & organic skincare only hehe.

Auni Muthal'lib said...

Tengok gambar bebiji kat mata tu, meremang lah pulak aiiiii bulu roma. Dulu pernah baca, memang tak elok guna baby oil untuk remove makeup. Anyway nice tips, lepas ni ramai boleh cuba produk Mary Kay :)

Huda Halid said...

Thanks for sharing! Beauty tips yang sangat bagus untuk semua wanita. Rasa nak beli jugak lah produk utk eye treatment tu, nampak betul2 berkesan

JMR said...

Series, mata ni kena jaga betul-betul. Sebab tak replacement part utk deria ciptaan Tuhan yang terindah ni..Nak melawa tang mata boleh, jangan efek buruk pada mata dah la kan

Mahamahu said...

Tips ini sesuai untuk orang perempuan yang banyak hiasan dan makeup kat mata tu hehehe tapi orang lelaki ni kalau tidur lewat jer mata bengkak wakakaka..

mrsliez said...

baru perasan ada biji biji putih dekat bawah mata dan kelopak mata.
kena lebih jaga wajah lepas ni..tapi tu la selalu tertido muka tak bercuci...kena buang habit tu

Bella Jamal said...

Pernah dengar milia seed tu tp tak tahu sebabnya apa. Baru tahu rupanya sebab guna baby oil. Bella pun pakai juga if remover habis. Lepas ni kena prevent la gunakan produk yang tak sesuai di kawasan mata.

AyuArjuna BiGoshh said...

Bila baca entry bi baru sedar ada tentang kesilapan kita membersihkan nata. Dengan adanya peoduk khas macam ni dapat memelihara kecantikan dan kesihatan mata

Wawa Ashihara said...

Wawa xpernah kena milia seed tu.. Tp lately timbul seketul.. Tp alhamdulillah makin kecut dan pudar... Itu pon jaga smula pemakaian skincare & guna MK ni juga.. Mmg best..

Emi said...

Kalau yg biji2 ni tumbuh kat bahagian dahi, pun dipanggil milia seed ke? Balik kg haritu mak mengadu ada biji2 mcm ni kag dahi dia. x hilang2. kita nak tlg pun x tahu sangat.

5 Little Angels said...

I'm using Mary Kay products now and it is indeed good. Will stock up my beauty products soon.

Murni Alysa said...

Produk MK memang best..Murni pon pengguna MK..nanti nak try juga produk penjagaan mata MK ni..thanks for sharing

Ana Suhana said...

Pernah dgr no 2 tu tapi still buat juga. So lepas ni kena avoid lah kan. Mata pun nk sihat dan cantik juga.

Masmira Masri said...

oooo baru tAU....i ada milla seed ni hmm mhehehe
btw salam perkenalan and done follow..jemput singgah my blog yaaa

Dunia Zumal said...

Mata organ terpenting untuk kita dan perlu jaga sebaiknya sebab ianya juga sangat sensitif.

Anonymous said...

WOW just what I was looking for. Came here by searching for Salma

Tengkubutang said...

Bagus juga tips ni.. TB pun selalu buat macam apa yang tak boleh tu.. huhu.. rupa-rupa nya kawasan mata ni sensitif juga ye kulitnya.. tak boleh apply produk sebarangan.. TB pun ada milia ni.. huwaaa