ツ Teman Tapi Mesra

6 kesilapan dalam menjaga kulit wajah. Cuba periksa senarai ni

6 kesilapan dalam menjaga kulit wajah. Cuba periksa senarai ni | Perkara ni banyak kita terlepas pandang walaupun kita rasa benda tu biasa je. Tapi kalau kerap sangat buat nanti kulit kita boleh jadi rosak. Ena dulu pon 1 hari kalau boleh nak selalu cuci muka. Konon rasa lagi banyak mencuci lagi bersih. Tapi silap!! selalu mengelupas kat tepi hidung ni. Jadi semakin kering. Haaaa... itu salah satu contoh lah yang ena pernah buat. Jadi jom kita sama-sama periksa ada tak salah satu perkara di bawah ni korang pernah lakukan.

Setuju. kulit ena jadi kombinasi. Zon T berminyak seperti di hidung tapi tepi hidung kering mengelupas. Berjerawat di dahi dan dagu sedangkan part dahi dan dagu bukan berminyak. Ok serik dah. Cukuplah mencuci 2 kali sehari.

Kulit ni manja dan sensitif. jadi kena belai dia lembut-lembut masa mencuci.

Penting lakukan exfoliation muka seperti memakai scrub dan masker tapi hati-hati ya jangan kerap melakukannya. Hanya 2 hingga 3 kali seminggu.

Jadi dah tahu kan punca muka mudah naik jerawat dan kemerahan?? Lepas ni boleh la jaga dengan step yang betul. Nak lagi bagus gunakan skincare yang bersesuaian dengan masalah kulit kita.

Set basic 3 item

Basic skincare ada 5 step sebenarnya tapi kalau takde budget besar boleh mulakan dengan 3 step dahulu iaitu :

1. Cleanser
Perkara utama must have!!!! Tak cuci muka mudah sangat segala kotoran masuk ke dalam pori muka.

2. Moisturiser
Pelembap muka BFF kepada  pencuci. Banyak yang silap bila pakai pencuci tak perlu pakai pelembap. Ohhh no.. Please alert 2 2 ni BFF. Pencuci membuka pori kita. Pelembap membantu melitupi permukaan kulit dengan nutrisi dan bahan untuk menjaga kulit. Bayangkan kita buka je tak ditutup. Lama-lama tersumbatlah penuh sisa??? Ada pembuka mesti ada penutup.

3. Sunscreen
Bab ni ramai tak ambil tahu. Lagi-lagi sekarang ni banyak kerja buat di rumah saje. Sebenarnya siang hari tetap kena pakai protection. Sebab apa? Korang menghadap sinaran cahaya matahari kan? Buka tingkap kan? Buka TV kan? Main handphone kan? Banyak tak sinaran UV lalu di muka. Ini menyebabkan kulit cepat berkedut kalau takde perlindungan. Dapat sesuatu? Tak perlu tinggi pon. Cukuplah SPF15 jika kita hanya duduk di rumah.

Tak payah pening kepala. Korang tengok je set budget di bawah ni. Boleh pilih ikut kepada masalah kulit dan umur bersesuaian. Ena lebih cadangkan ambil supplement (OFHG) berbanding pelembap untuk kali pertama merawat breakout sebab ia lebih cepat berkesan.



Jika korang di awal usia 20an boleh cuba Botanical Effect. Set paling basic sesuai untuk semua masalah kulit

Botanical Effect Cleanser RM68
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 


Ena paling suka pencuci ni sebab ada scrub halus dan 4 in 1. Bau dia best macam tembikai susu dan sangat pekat,

Timewise 3D 4-in-1 Cleanser RM115
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 


Mak ena guna Timewise Repair. Mak suka sangat pencuci ni.

Timewise Repair Foaming Cleanser RM127
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 


Jika ada masalah jerawat serious sehingga berminyak, disarankan guna Clear Proof skincare.

Clear proof Clarifying Cleanser RM90
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 


Jangan risau ibu-ibu yang punya anak remaja bersekolah. Boleh gunakan Botanical Effect Evolution skincare

Botanical Effect Cleansing gel RM71
Oil Free Hydrating Gel (OFHG) RM130
CC Cream SPF15 RM75 

Ada banyak set lagi tapi lebih ke arah upgrade sleepas menggunakan set di atas. Skincare Mary Kay ni perlukan nasihat dari Beauty Consultant terlebih dahulu. Jika tak pasti boleh terus contact ena untuk dapatkan consultation kulit secara PERCUMA.

Klik nombor tertera

Ena | Beauty Consultant | 0123942251

1 Chantiq Manis:

Illya LeYa said...

Alamak... Ada juga LeYa pernah terbuat... Tapi sekarang pun dah ok dah.. Dah belajar dari kesilapan