ツ Teman Tapi Mesra

Resepi Tongkeng Ayam Madu super sedap macam kat pasar malam

Ena follow resepi utuber "Dapoor Merah" memang menjadi, senang dan sedap macam kat pasar malam. Cuma ena tak pakai pewarna merah. So masak tu warnanya bertukar keperangan je. Buat 50 ketul pon berebut makan dengan suami. Last-last tak makan nasi, Punya lah berselera kami makan. 



Selalu dapat rezeki tongkeng dan leher ayam dari tokey ayam jiran depan. Tapi ena selalu goreng tepung bestari je. Tiba-tiba pula jemu jadi cari lah resepi tongkeng ayam madu sebab dah lama tak makan kat pasar malam. MasyaAllah mudah je rupanya. Resepi ni paling senang tak banyak bahan. Perap 2 jam dan masak pon tak lama. Ena try buat leher ayam madu pon sedap. Korang try lah!

Tongkeng Ayam Madu

Bahan-bahan dikisar:
2 batang serai
6 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan-bahan:
Tongkeng 50 pcs
3-4 sudu madu
1 sudu sos tiram
1 sudu kecil garam

Cara penyediaan:
1. Masukkan bahan dikisar ke dalam bekas tongkeng ayam
2. Masukkan madu dan sos tiram
3. Masukkan garam. Kacau rata dan perap selama 2 jam
4. Sediakan 1 mangkuk kecil untuk letak kan minyak masak bersama madu dan 1 batang serai dititik untuk bakar (Boleh tengok video cara bakar) 
5. Lepas kuali dah panas masukkan sedikit minyak masak tadi dan letak tongkeng. 
6. Air perapan jangan buang tapi tuang pada tongkeng.
7. Bubuh minyak atas tongkeng dan biar masak. Terbalikkan dan bubuh minyak. Masak sehingga kuah kering. Siap!








Tengok video di bawah untuk cara memasak

0 Chantiq Manis: