ツ Teman Tapi Mesra

Bila waktu yang sesuai untuk post di Instagram? Ramai aktif masa bila?

Caranya sangat lah mudah. Bukan bergantung kepada Instagram orang lain tapi korang sendiri. Kalau korang biasa buat review produk, client biasa akan mintak lingkungan umur follower kan? Haa tak perlu hentam rate umur sebab dalam IG korang sendiri ada jawapan. Macam-macam info yang ada. Bagaimana caranya?


1. Periksa pada "Insights"


2. Setting time period
Ini terpulang samada nak kekal 7days atau ubah


3. Klik "Your Audience - Total Followers" 


4. Scroll down to "Age Range"


5. "Age Range"
Ni biasa client akan minta untuk tahu audience IG kita dalam linkungan umur berapa. Nak tahu jantina pon ada disertakan. So tak perlu hentam atau pakai agak-agak je bila client tanya.


6. Scroll down to "Most Active Times"
Haa disini korang boleh explore by hours atau per day.


7. Tap on blue colour to see a total view
Jumlah view ni kena klik manual baru terpapar. So mudah kan cara nak tahu bila masa sesuai korang nak upload di IG. Bagi yang ada bisness online kena ambil tahu untuk jaga engagement.


1 Chantiq Manis:

N.K Ashadi said...

baru tahu kegunaan insight tu. Hahah