ツ Teman Tapi Mesra

Tips kulit lebih flawless selepas Makeup

Tips kulit lebih flawless selepas Makeup | Ena bukanlah expert makeup tapi kalau bab explore barang-barang makeup memang cukup suka. Paling suka makeup ala korea je natural makeup. Tak minat heavy ni. Part penting sebelum memulakan makeup ena akan pastikan pakai pelembap atau primer sebagai base. Kalau korang terus makeup tanpa gunakan skincare dahulu akan rasa tak smooth je nak apply foundation.

5 tips pakai foundation untuk flawless :

1. Pilih tona foundation sesuai mengikut warna asal kulit supaya kelihatan natural
2. Pastikan cuci muka dengan bersih
3. Pakai pelembap atau serum
4. Sapukan foundation di 5 pusat wajah iaitu dahi, pipi kanan, pipi kiri, dagu dan hidung
5. Ratakan foundation ke seluruh wajah

Mudah kan?? Ni cara ena makeup simple tapi natural look. Cukup sekadar nampak terhias rapi dan jaga penampilan. Nak tahu antara produk favourite ena sebelum memulakan makeup adalah dari Sugar Gold Malaysia. Produk Bumiputera ini didaftarkan dan selamat digunakan. Antaranya :

✔️Face Wash
✔️Luxury Beauty Oil
✔️Fix glow
✔️Foundation
✔️Miss PomPom (Beauty Blender) 
✔️Lipcream

Ada banyak produk dihasilkan tapi ena tak sempat grab lain. So ena sharing basic je.

24K Gold Halal Skincare


Trend kini banyak je produk kosmetik berasaskan emas jadi ena pon tak melepaskan peluang untuk mencubanya sesuai dengan usia 30 siries.

Sugar Gold Face Wash


Sugar Gold ada pencuci yang best. Bauan yang cukup ena suka. Kulit ena jenis normal to dry. So tak suka jenis banyak buih ni. Ni antara favourite ena.

Fungsi & Kelebihan Sugar Gold Face Wash :

✅ Tona kulit sekata
✅ Jerawat cepat kecut
✅ Kulit terasa halus dan lembap
✅ Mengecilkan liang pori & menghindari pori tersumbat
✅ Mengimbangi pengeluaran minyak berlebihan di wajah
✅ Tidak menimbulkan kesan kemerahan, kering @ mengelupas
✅ Menegangkan dan mencerahkan lingkaran gelap bawah mata
✅ Menyejukkan & menyegarkan kulit muka dengan effect cooling
✅ Menembusi 7 lapisan kulit bagi mengurangi garisan halus dan kedutan
✅ Kandungan "Gold Flakes" memberikan kesan natural glowing dan awet muda
✅ Sesuai bagi kulit yang mudah break out @ berjerawat kerana kulit kering / berminyak


Kandungan Bahan Dalam Sugar Gold Face Wash :

πŸ‘‰ Daun mint
πŸ‘‰ Bisabolol
πŸ‘‰Tea Tree
πŸ‘‰ Coco oil
πŸ‘‰ 24k Gold Flakes
πŸ‘‰ Canadian Willowherb

Cara Penggunaan :
- Gunakan 2x sehari pagi dan malam.
- Pakai Sugar Gold Beauty Oil untuk lebih berkesan


Seee.. Memang pekat dan tidak berbuih banyak. Jimat penggunaan

Sugar Gold Luxury Beauty Oil


Selepas mencuci muka, gunakan serum ini yang berfungsi sebagai :

πŸ’‹ Makeup base
πŸ’‹ Mekap tak bercapuk atau crack
πŸ’‹ Kulit kelihatan lebih glowing dan lembap
πŸ’‹ Makeup lebih segar dan tahan lebih lama
πŸ’‹ Hasil mekap tampak lebih 'mahal' & ekslusif
πŸ’‹ Boleh campur dengan mana-mana foundation untuk mudah blend

Favourite Serum MUA BELLAZ
 

Siapa tak kenal MUA BELLAZ ni rajin buat LIVE makeup. Luxury Beauty Oil ni favourite Bellaz blend dengan foundation. Macam ena sendiri pon guna foundation yang biasa pakai. Hasil tetap sama flawless. 


Bahan kandungan Dalam Sugar Gold Oil :

πŸ’—24K Gold Flakes
πŸ’—Rosehip
πŸ’—Rosemary
πŸ’—Sweet almond
πŸ’—Argan
πŸ’—Olive


Fungsi & Kelebihan Sugar Gold Luxury Beauty Oil :

πŸ‘‰ Merawat kulit breakout
πŸ‘‰ Makeup lebih tahan lama
πŸ‘‰ Wajah lebih berseri dan glowing
πŸ‘‰ Melambatkan penuaan (antiaging)
πŸ‘‰ Mengatasi masalah kulit berminyak
πŸ‘‰ Memiliki bauan segar yang menenangkan
πŸ‘‰ Menghilangkan jerawat & memudarkan parut
πŸ‘‰ Merawat dan mencantikkan tekstur kulit wajah
πŸ‘‰ Boleh digunakan sebagai Pelembap kulit harian
πŸ‘‰ Memperbaiki dan menghilangkan sel-sel kulit mati
πŸ‘‰ Oil yang ringan, smooth, tak melekit & cepat meresap
πŸ‘‰ Melembapkan kulit kering, kusam dan tona tak sekata
πŸ‘‰ Mengurangkan blackhead, whitehead & tompok2 pigmentasi
πŸ‘‰ Boleh digunakan untuk bibir kering dan menjadikan lipstik tahan lama


Kulit ena lebih lembut dan licin menggunakan Luxury Beauty Oil berbanding tidak menggunakannya.


Untuk gambar di atas ena hanya makeup di area mata iaitu melukis kening dan pakai concealer untuk cover eyebag. Ena biasa akan makeup part mata dulu sebelum menggunakan foundation untuk keseluruhan wajah.


Hanya gunakan 1 - 2 titis Luxury Beauty Oil sebab tekstur yang pekat sudah cukup untuk cover wajah


Nampak tak kulit ena nampak glowing dan licin. Terasa lembut bila menyentuhnya.


Tidak kisah gunakan apa-apa berus foundation yang korang suka pakai. Ena suka Oval Blending Brush sebab tangan tak comot.heheheh.. Just drop foundation ke seluruh muka selepas menggunakan Luxury Beauty Oil. Tapi ada cara lain jugak iaitu kalau nak letak Luxury Beauty Oil pada berus sahaja pon boleh. Lepastu dap dap je berus pada foundation di muka. Ikut mane korang selesa.


Ena memilih cara pertama iaitu sapukan Luxury beauty Oil di muka, letak foundation dan ratakan dengan berus.


Tadaaaa.. hasil makeup selepas dah guna blusher, eyeshadow dan mascara. Just natural look dan flawless.


Ada 2 saiz 5ml dan 15ml

Fix Glow Vitamin Setting Spray


Selepas siap makeup boleh spray guna Fix Glow untuk makeup tahan lebih lama. Haaa kalau korang nak super jimat boleh grab ikut kombo deal. Ada banyak pakej disediakan.







Miss Pompom Blending Sponge New Edition



Geram pulak tengok Blending sponge ni comel je warna. Kalau korang takde berus foundation, takde masalah boleh je grab beauty blender ni. 

1. Mudah blendkan foundation dan sekata
2. Ratakan concealer hidung dan dagu
3. Sangat lembut dan cepat kering
4. Conturing muka dan dahi dengan sekata
5. Untuk sapuan bedak tabur mata dan hidung
6. Kuasa mengembang setanding jenama antarabangsa

Tips makeup kemas :
Lembapkan beauty blender dahulu untuk solekan tampak lebih cantik dan span tidak menyerap makeup

Kat mana nak beli?? haaa jangan risau boleh beli dengan blogger Bae Roslan atau terus je order ke link whatsapp >>>> https://wa.link/s4f32t

FB : www.facebook.com/robaeyah.mohdroslan

EMAIL : robaeyah.roslan@gmail.com

YOUTUBE : https://www.youtube.com/channel/UCYv_hBEe4N7aRe9KbABgzAQ/


17 Chantiq Manis:

Sis Lin said...

Kalau ada gold kan dalamnya, memang bagus Ena.. Sis still pakai yang satu produk review tu tau hehehe..
Yang ni ada nampak Muabellaz pakai..nanti nak cubalah..

Diana Rashid said...

ada gold dalam clenser dia. Macam menarik ni.padan la dengan harganya tu.

Ummi said...

Sejak pkp ni, memang muka byk breakout. Agaknya sebab mask. Mungkin sy boleh consider produk ni.

Atie Zieya said...

24K mmg bagus.. i pakai yg safi.. kulit rasa soft saja... best

Hayati Suki said...

Tertarik sudaa.. suka tgk beauty blender tu. Tapi tengok hasil mekap Ena tu, rs mcm woww tak salah kalo grab semua 😊

Marina Bashah said...

Menarik packaging dia. First time tahu jenama ni. Harga dia pon berpatutan and thank you share tips

LampuHijau said...

Comelnya beauty blender dia. Siap ada case untuk hygiene purpose juga

AyuArjuna BiGoshh said...

serumnya agak menarik. sebab mmg suka pakai serum dan bila tgk brand ni efek dia nampak best..

iena eliena said...

ke semua step iena buat tapi kalau iena nak mekap lagi cantik hasil dia sebelum make up iena pakai face mask..ni kalau ade mekap event ke..memang hasil dia sangat flawless dan tiptop finisheng spray muka dgn alovera spray..
btw pernah dengar produk sugar gold tapi tak pernah cuba lagi .. nampak menarik :)

Rawlins GLAM said...

Rawlins terpikat betul dengan beauty oil dan serum tu. Pastu kenapa case beauty blender tu helok betul kejadiannya?

Siap ada pakej murah? Daku ni dahlah mudah terpengaruh

Nina Mirza said...

Bahan asasnya natural gini kita suka! Memang tengah cari foundation pun... Tingin lak nak cuba. Beauty blender tuu comel laaaa

Kitkat Nelfei said...

Next thing for me to learn, nak belajar pakai foundation bila nak shooting untuk campaign.. Nampak lagi menarik kan hasilnya nanti.. Nak cari blending sponge ataupun berus la.. Baru kemas kan..

Ana Suhana said...

Kita pun suka make up yg light. Nampak natural je. Aishh comelnya sponge tu. Geram tgk. Harga kombo tu pun murah. Berbaloi beli.

dr-Life said...

Seriously 24k?? Omg.. the price is so cheap and worth to buy!! I for sure will go buy this and use... I wanna be pretty too!!!

Mawardi Yunus said...

ooo inilah ya rahsia dia nak kulit cantik selepas make up. banyak juga step2 nya tu

mamapp said...

Tq ena for sharing

Ikashoid said...

terimakasih sis atas tipsnya. nanti boleh gunapakai bila ika memerlukan :)