ツ Teman Tapi Mesra

Resepi Ayam Kalio daripada Aya Real Food

Kalau korang sangat gemar masakan kari dan rendang tapi nak rasa 2 in 1 apa kata korang cuba masak Ayam Kalio daripada Aya Real Food. Resepi ini ena olah sendiri sebab lagi suka masak kering ala-ala Ayam Penyet gituu.. Kalau masak berkuah macam tak kena dengan tekak,hehe. Rasanya takdelah sebiji ayam penyet sebab dia ada rasa masam-masam pedas plus rendang. Susah nak describe.hahaha. Tapi memang sedap.

Pes dan Sos segera daripada Aya Real Food

Authentic, Yummy, Amazing


Produk Aya Real Food ni ada banyak lagi sos instant taw sesuai untuk yang nak masak cepat tapi kekalkan kelazatan. Macam ena ambil pakej #STAYATHOME2 bernilai RM50 untuk ketiga-tiga paket ni Kalio (500g), Gillies Rendang (120g) & Karashi Bilis (120g). 

Ada banyak lagi pakej seperti "Mini Packs, Large Packs, Bundle Packs dan StayAtHome Packs". Menggunakan bahan semulajadi, tidak mengandungi MSG, tanpa bahan pengawet dan tanpa pewarna tiruan membantu wanita masak cepat tetapi mengekalkan keaslian yang lazat untuk keluarga.

Bukan itu sahaja, Kalio yang merupakan masakan berasal dari Indonesia ini boleh masak dengan pelbagai resepi lain seperti Laksa, Otak-otak, Sandwich, Kalio Mini Pizza dan banyak lagi ! Boleh tengok kesemua resepi di RESEPI AYAREALFOOD.

Resepi Ayam Kalio versi Ena


Bahan :

1. 1 paket Aya Real Food Kalio
2. 8 - 10 ketul ayam
3. 3 - 4 batang serai
4. Kentang 3 biji (Tak wajib letak)


Cara penyediaan :

1. Masukkan ayam ke dalam periuk
2. Masuk pes Kalio 1 paket sahaja
3. Tambah air kedalam paket plastik kalio untuk saki baki pes yang tinggal dan tuangkan ke dalam periuk
4. Masukkan serai yang sudah dititik
5. Masukkan kentang yang sudah dipotong
6. Masukkan air untuk tenggelamkan ayam. Kemudian buka api dan tutup dengan penutup periuk. Tunggu sehingga ayam dan kentang empuk. Selalu buka untuk kacau rata
7. Setelah masak, keluarkan ayam dan toskan
8. Goreng semula ayam seketika
9. Untuk kuah yang ada, panaskan sehingga menjadi kering atau sehingga menjadi sambal

**Macam ena tak perlu tambah perasa sebab pes ni sudah cukup rasa tapi kalau korang rasa tawar bolehlah tambah secukup rasa

Boleh tambah hiasan lain seperti tempe goreng dan timun jepun. Bagi ena tak berapa pedas pon. Tapi macam bahang pada tekak sebab banyak black pepper. Jadi kalau korang hantu pedas, boleh lah tambah lagi cili.

Resepi Kalio Ikan Kerisi Goreng


Selain itu ena juga mencuba ikan Kerisi goreng. Sedap juga. Makan panas-panas dengan nasi pon dah cukup. Pes ni memang pekat dan cukup rasa. Jadi elakkan tambah perasa dari awal sebab takut ter over masin. Tunggu dah masak baru korang rasa samada cukup rasa atau tidak

Bahan :

1. 3 ekor ikan kerisi dipotong menjadi 2 bahagian
2. 1 paket Aya Real Food Kalio
3. Sedikit air untuk pekatkan kuah
4. 2 ulas bawang putih
5. 1 ulas bawang besar

Cara penyediaan :

1. Goreng ikan yang sudah digaul bersama serbuk kunyit
2. Panaskan sedikit minyak sahaja ke dalam kuali lain kerana di dalam pes Kalio sudah ada minyak
3. Tumis bawang putih dan bawang besar yang sudah dihiris halus
4. Masuk pes Kalio. Masukkan setengah cawan air dan kacau rata
5. Setelah mendidih, masukkan ikan dan kacau rata
6. Tutup api setelah kuah menjadi pekat


Mudah saje kan? Kalau rasa nak tukar menu cuba lah pes Kalio ni. Memang sedap dan mudah dimasak. Pembelian secara Online di SINI

Lihat video di bawah untuk resepi Ayam Kalio

3 Chantiq Manis:

Atie Zieya said...

looks so yummy!

Sis Lin said...

Waaa nampak sedap le pulak yaaa... boleh cuba ni nanti...

Sunah Sakura said...

menariknya, nampak sedap dan mudah pulak bila guna pes Aya Real Food ni..