ツ Teman Tapi Mesra

Servis, Repair dan Pasang Aircond Murah di Muar, Johor dan Melaka

Normal Service atau Chemical Service?


Bagi ena, Air Condition (Alat penghawa dingin) menjadi satu keperluan di dalam rumah. Even dah pasang kipas baru pon tetap rasa bahang sebab rumah ena bahagian tengah kawasan taman perumahan. Kiri dan kanan ada rumah. Depan belakang pon ada rumah. Jadi nak merasa angin lalu tu memang takde. Time siang tu berpeluh dibuatnya.

Sebelum booking servis aircond, ena buat survey dulu lebih kurang 6 orang ena contact dan bandingkan harga. Jadi ena pilih servis di bawah Encik Syafiq sebab dia offer untuk Chemical service jauh lebih murah berbanding orang lain. Bukan normal service. Ada beza ya. Harga pon tak sama. Chemical service  bermaksud penghawa dingin (indoor) perlu diturunkan bagi tujuan pembersihan dan servicing.

Standard harga katakan Chemical service (Overhaul) dalam RM120. Kalau mereka offer murah rate RM90 - 110 korang kena tanya normal ke overhaul??? Kalau dia kata overhaul tu kira murah. Tapi ena dapat offer RM90 untuk overhaul dari Encik Syafiq. So ena buat servis 2 unit aircond. 


SHARP AH-AP9JMV Air Conditioner. Sebelum servis dah tak rasa sejuk dan bil api ketara naik

Perbezaan Prosedur Normal Service dan Chemical Service (Ovehaul)

NORMAL SERVICE
1.  Mencuci condenser (unit luar).
2.  Membersih penapis udara dan kipas blower evaporator (unit dalam)
3.  Memeriksa dan melaraskan tekanan udara gas.
4.  Memastikan paip air buang (drain pipe) tidak tersumbat.
5.   Menguji penghawa dingin berfungsi dengan elok

CHEMICAL SERVICE
1.  Membersih condenser coil dengan bahan kimia.
2.  Membuka evaporator (unit dalam) keseluruhannya dan membersih evaporator coil dengan bahan kimia.
3.  Mencuci penapis udara
4.  Memastikan paip air buang (drain pipe) tidak tersumbat.
5.  Menambah dan melaraskan tekanan udara gas.
6.  Memeriksa komponen elektronik dan sensor temperature berfungsi dengan elok.

7.  Menguji penghawa dingin berfungsi dengan elok.


Perkhidmatan di bawah S & M Aircond Service Enterprise (JR 0063068-U)

Sebelum itu, boleh rujuk senarai servis yang disediakan selain servis aircond



👉 Chemical servis aircond siap barai bermula dari harga RM100
👉 Upah cabut dan pindah aircond bermula dari harga RM180
👉 Upah pasang aircond bermula dari harga RM230
👉 Membekalkan aircond baru dan second
👉 Membuat kerja2 pendawaian lampu, kipas, water heater, plug, db box, tukar pendawaian rumah dan lain-lain

Rate harga Aircond second

👉 1hp siap pemasangan bermula dari harga RM600 - RM800
👉 1.5hp siap pemasangan bermula dari harga RM700 - RM900
👉 2.0hp siap pemasangan bermula dari harga RM1100 - 1400

Prosedur Chemical Service

Di bawah ini, merupakan segala kelengkapan dan prosedur kerja yang dilakukan technician di rumah ena.


Air botol tu bukan taw. Hahahaha. Tu suami ena belanja technician buat kerja.


Servis 2 unit aircond untuk bilik ena dan bilik anak


Membuka penutup hadapan unit dan keluarkan penapis udara


Menanggal komponen dari kerangka


Menanggal indoor fan & motor dari kerangka


Kotoran pada penyejat sebelum servis. Fuhhhh dahsyat habuk :(


Kotoran pada indoor fan yang perlu dibersihkan


Membersih komponen indoor dengan semburan air dari water pressure. Ada toilet di tingkat atas, jadi mudah lah technician cuma bawa ke toilet sebelah bilik.


Bersih berkilat my aircond.



Semburan air pada outdoor dengan water pressure yang tidak diturunkan. Hahaha. Terframe pulak mak buyung masa ni. Nampak kan kawasan rumah ena macam mane. Memang bahang.


 Menambah dan melaraskan tekanan udara gas

Kenapa kena servis aircond???

1. Saluran air tersumbat dengan lumut dan habuk, menyebabkan aircond bocor & menitiskan air

2. Supaya aircond sentiasa dalam keadaan baik & beroperasi dengan lancar tanpa membawa tenaga berlebihan

3. Dapat mengurangkan kenaikan bil elektrik kerana aircond yang kotor dan berhabuk menjadi berat & memerlukan tenaga tambahan untuk menggerakkannya. Part ni ena setuju. Nampak beza bil api lepas servis

***Haaa. Kalau remote hilang boleh juga beli dengan technician dalam RM20 sahaja.

Berminat boleh wasap Encik Syafiq Muza:

Whatsapp 📲 www.wasap.my/60136415377


Cover area : Muar , Tangkak , Batu Pahat , Melaka

19 Chantiq Manis:

Hasif Hamsyari said...

Wahh berguna info ni sebab famili semua ada di Melaka. Tak tahulah dah berapa lama tak servis aircond tu. hihi. kena save post ni!

SalinaJohari said...

Nampak teliti sangat dia servis , berbaloi dengan harga yang diberikan . Nanti K.Sal share dengan kengkawan area Melaka.

Sis Lin said...

Kalau boleh ke Johor sini nak juga amik khidmat servisnya...mesti lepas tu sejuk nyamannnn

Wan Syahida Kahar said...

Oo area Melaka & Johor.. baru ingat nak save nombor dah tadi! Haha.. Tapi bagus dia punya servis. Nampak memuaskan hati.

Marina Bashah said...

Harga dia ok juga. Bagus tengok dia buat servis. Mesti puas hati dengan servis dia kan

Shalimar Yusof said...

bagus info ni..penting sangat... pernah terkena orang sibu nak raya dia g rosak..adoi laa...

Sunah Sakura said...

hhahahhaha ingatkan air coke tu pun kena ada dalam perkakas...nasib baik gitau bukan...hahaha

cc kak fas said...

Mula ingat nak gak try servis ni tqpi bila dah baca alamak kat Johor rupanya haha...

Fanahalim said...

Betul tu. Aircond rumah memang kena service. Kalau tak service macam macam faktor boleh jadinya pembaziran bil letrik.

Ikashoid said...

Nampak tiptop servis yang diberikan oleh mereka. :)

Coretan Masa said...

Siapa y nak servis aircond tu blh la cuba servis ni.. Nmpk mcm berbaloi kan..

Hanny Abdullh said...

Sis pun baru aje service aircon kat rumah ni, aduhh melayang rm400. Memang kena service sebab dah rasa panas sebab skrg ni pun musim panas

AyuArjuna BiGoshh said...

Hatha servis sgt berpatutan. Mmg kena servis sekali sekala air cond ninkan.. barulah rasa sejuk

kisah si dairy said...

baru teringat air cond kat rumah tu macam dah lama tak servis..nasib jauh..kalau dekat nak juga suruh diorang servis ni

Kayathre said...

Thank you for sharing in detail. Normally we just call for service without any idea

Zaza Azman said...

Betul tu kena servis bersih kan aircond selalu. Kalau kotor sgt bkn saja x berfungsi angin dia tapi nnt sekali kuarkan habuk balik pula. Nayaaaa pak jamil.. Hihi

Mohd Zarin said...

Baru tau ada perbezaan dalam jenis-jenis servis aircond dan akan menentukan harga. Terima kasih sebab saya pun dah lama tak servis aircond

mazharalti said...

Perkongsian yang sungguh bagus... memang kita perlu tahu juga basic berkenaan penyelenggaraan air-cond kan... at least, boleh juga kita cari pemberi perkhidmatan yang sesuai untuk menyelesaikan apa-apa permasalahan kita berkenaan air-cond ni... by the way, memang berpatutan harga yang ditawarkan oleh pemberi khidmat yang Ena war-warkan tu ya... thanks for sharing the information Ena...

Fiza Aizzawa said...

kalau tak servis salah satunya bil elektrik akan melambung..